Apple, iPhone 12 icin calışmalara devam ediyor. Ancak calışmalar, planlanandan daha gec bir zamanda bitecek gibi gorunuyor. Apple ’ın yonetici ve muhendisleri her yıl, yeni iPhone icin ABD ’deki geliştirme calışmalarının ardından Cin ’deki tedarikcilerini ziyaret ederek uretim surecini planlıyorlardı. Ancak bu yıl devam eden corona virusu salgını bu calışmanın yapılmasını şu anda engelliyor.
Apple ’ın eski bir calışanı, Apple muhendisleri ile Foxconn muhendislerinin Cin ’deki fabrikada denemeler yaptıkları bir montaj hattına sahip olduklarını soyledi. Ancak Cin ’deki fabrikada corona virusu nedeniyle bu calışmanın yapılamaması, hazırlık surecinin aksadığı anlamına geliyor.
Apple ’ın uretime yonelik cihaz prototipi geliştirme surecini bilen şirkete yakın kişiler, calışmaların genellikle Cin ’deki Ay Yeni Yılı ’ndan sonra, şubat ayında başladığını soyluyorlar. Şubat ayına kadar Foxconn, az sayıda cihazı uretiyor ve uretim surecini yeniden gozden geciriyor.

Yeni iPhone icin uretim surecinin kontrol edilememesi, seri uretime başlamadan once teslim edilmesi gereken yonga ve diğer iPhone bileşenleri siparişlerinin yetişememesine neden olacaktır. Kontroller yapılamadığı icin, seri uretime gecişin de ertelenmesi mumkun.
Apple ’ın yeni iPhone uretme surecine hakim bir kişinin Reuters ’a yaptığı acıklamaya gore Apple ve Foxconn muhendisleri, mart ve nisan aylarında montaj hatlarını kurmak ve deneme calışmaları yapmak icin beraber calışıyorlar. Nisan ve mayıs aylarında ise son duzenlemeler yapılıyor.
Apple ’ın yeni iPhone surecini takip eden uzmanlar, şirketin yeni iPhone uretim programını aksama olmadan devam ettirebilmesi icin zamanı olduğunu, ama seyahat kısıtlamalarının sureci daha da zora soktuğunu belirtiyorlar. Akıllı telefonlar icin parca uretimi yapan Cin ’deki bir firmanın yoneticisi, yuz yuze calışmanın en iyi ihtimalle bir ay daha yapılamayacağını soyledi. Yonetici, bu surenin tuketici elektroniği alanında cok buyuk bir sure olduğunu soyluyor.

Foxconn ve Apple ’ın diğer tedarikcilerinin uretimi, şubat ayında birkac gun icin durduruldu. Daha sonra uretim başlamış olmasına rağmen işgucu sıkıntıları, seyahat kısıtlamaları ve karantinalar nedeniyle fabrikalar tam kapasite ile uretime başlayamadılar.
Diğer taraftan Apple ’ın sıklıkla kullandığı United gibi ABD havayolları firmaları, Cin ’e olan bircok ucuşunu askıya aldı. United, 24 Nisan ’a kadar Pekin, Chengdu, Hong Kong ve Şanghay ucuşlarını durdurdu. Aynı zamanda Cin ’e seyahat eden insanlar ABD ’ye donduklerinde sağlık taramaları ve başka kısıtlamalara maruz kalıyorlar.
Corona virusu, Apple ’ın iPhone 12 icin calışmalarını daha uzun bir zaman etkileyecek gibi gorunuyor. Apple ’ın da bu zorlu surece hazırlandığı, yaptığı acıklamalardan anlaşılıyor. Apple, yatırımcılarına gelir hedeflerine ulaşmayabilecekleri konusunda uyarıda bulundu. En azından şu anda Cin ’deki cihaz satışlarında oldukca buyuk bir duşuş yaşanması ve mağazaların virus salgını nedeniyle kapanmış olması, ilk ceyrekte Apple ’ı beklenenden daha onemli bir şekilde etkileyebilir.