İnternet kullanımı, hayatımızın ayrılmaz bir parcası haline geldi. Ozel ve kamu kurumlarında yurutulen neredeyse tum işlemler, internet uzerinden gercekleştiriliyor. Dolayısıyla internetsiz bir yaşam, artık duşunulemez oldu. Ancak zaman zaman, farklı nedenlerden kaynaklı olarak internet kesintileri yaşanabiliyor ve bu kesintiler, tuketicilerin canlarını bir hayli sıkıyor.
Access Now isimli bir şirket tarafından yapılan araştırma, dunya genelindeki internet kesintilerinin ne capta olduğunu ortaya koyuyor. Yapılan araştırmaya gore on milyonlarca insan, internet kesintilerinden etkilenmeye devam ediyor ve bu durum hem kişisel ihtiyacları hem de iş hayatını derinden etkiliyor.

Access Now'ın yaptığı araştırma, internet kesintilerinin zaman zaman hukumetler tarafından da yapılabildiğini ortaya koyuyor. Genellikle toplumsal olaylar sırasında yaşanan internet kesintileri, bazı internet siteleri uzerinden ya da tum erişimin yasaklanmasıyla sonuclanabiliyor. Peki internet kesintilerinden en cok nereler etkileniyor? Access Now, yaptığı araştırmayla bu sorunun da cevabını veriyor.
[h=2]Araştırmaya gore internet kesintileri en cok Asya'da yaşanıyor[/h]
Turkiye'nin de uyesi olduğu Birleşmiş Milletler, internet erişimini artık bir insan hakkı olarak goruyor ve dunya uzerindeki herkesin internete erişiminin olması gerektiğini ifade ediyor. Ancak kimi zaman hukumetler, bu durumu benimsemiyorlar ve kısmi ya tam internet kesintisi kararı alabiliyorlar. Ozellikle de internetin tumuyle kesilmesi, insanları fazlasıyla etkiliyor.
Access Now'ın araştırması, internet kesintilerinin en cok Asya'da yaşandığını ortaya koyuyor. Asya ulkelerini ise Orta Doğu ve Kuzey Afrika ulkeleri takip ediyor. Ayrıca Afrika ulkeleri de Orta Doğu ve Kuzey Afrika ulkeleri kadar internet kesintisi yaşıyor. Amerika'da da zaman zaman internet kesintileri yaşanırken Avrupa'da bu durum, minimal duzeyde kalıyor.
[h=2]İnternet kesintisinin en cok yaşandığı ulke Hindistan[/h]
Hindistan, dunyanın en kalabalık ulkelerinden bir tanesi. Ulkenin bir bolumunde aclık ve sefalet hukum surerken başka bir bolumune gectiğinizde ise ultra zengin yaşamların olduğunu gorebiliyorsunuz. Zaman zaman buyuk toplumsal olaylara sahne olan Hindistan, careyi interneti kesmekte buluyor gibi gorunuyor. Cunku 2019 yılında, ulke genelinde 121 kez internet kesintisi yaşandı.
[h=2]En uzun internet kesintisi: Cad - 15 Ay[/h]
Orta Afrika'da bulunan bir ulke olan Cad da dunyanın en ilginc ulkelerinden bir tanesi. Cunku Cad, devasa buyukluklerde petrol kuyularına sahip olan bir yer. Yani ulke, aslında petrol zengini ancak bolge halkı ne yazık ki yoksullukla savaşıyor. Yaşamın zaten fazlasıyla zor olduğu Cad'da teknoloji de istenilen seviyede değil ve uzun sureli internet kesintileri yaşanabiliyor.
Cad, internet tarihine adını yazdırmış olan ulkelerden bir tanesi. 2018 yılında internetin kesildiği ulke, tam 15 ay boyunca internet kullanmadı. Ulkedeki yaşam, bu sure boyunca tamamen cevrimdışı gercekleşti. Yoksulluktan kırılma noktasına gelen halk bir yana dursun, ulkenin pek cok sistemi de yaşanan kesintilerden etkilendi.
Access Now tarafından yapılan acıklamalarda, internet kesintilerinin her gecen gun biraz daha arttığı ifade ediliyor. Hukumetlerin, gecmiş donemlerde yaşanan olayları goz onunde bulundurduğunu ifade eden Access Now yetkilileri, yetkililerin birbirlerini ornek aldıklarını ve bu yuzden de pek cok konuda internet kesintisi yaptıklarını belirtiyor.