Elmaslar, dunya yuzeyinin altında, aşırı ısı ve basınc altında karbonun kristalleşmesiyle meydana geliyor. Elmas, yeraltındaki bu oluşumunun ardından volkanik patlamalarla yeryuzune cıkıyor.
Bilim insanları, on yıllardır ceşitli malzemeler kullanarak yapay elmas uretmek icin calışmalara devam ediyorlar. Şu ana kadar yapay elmas uretmek icin farklı yollar denendi. Ancak başarı sağlanamadı.
Yapay elmas uretmek icin buyuk miktarlarda enerji gerekir. Ayrıca donuşumu tetiklemek icin katalizorler de gerekiyor. Stanford Universitesi Yer, Enerji ve Cevre Bilimleri Bolumu'nden araştırmacılar, yapay elmas elde etmenin daha basit bir yolunu buldular.

Fosil yakıtlarda bulunan molekullerden yapay elmas elde edilmesi calışmasının başyazarı Sulgiye Park, “Katalizor olmadan tek bir maddenin saf elmas haline donuştuğu temiz bir sistem elde etmek istedik” dedi.
Araştırmacılar, sentetik elmas uretmek icin petrol tanklarında rafine edilmiş tozları kullandılar. Bu malzemeleri guclu bir mikroskopla inceleyen ekip, diamondoid olarak adlandırılan elmas kristallerini oluşturan atomlarla aynı şekilde organize olmuş atom modelleri gozlemlediler.
Tamamen karbondan oluşmuş geleneksel elmasların aksine diamondoidler, karbonun yanında hidrojeni de bulundururlar. Bilim insanları, tespit ettikleri diamondoidlere aşırı basınc oluşturmak icin ultra sert malzemelerde kullanılan ve elmas ors hucresi ismi verilen bir ekipmanı kullandılar.

Aşırı basınc uygulanan maddeye daha sonra bir lazerle ısı verildi. Araştırmacılar, bir dizi test ve simulasyondan sonra uc zincirli diamondoidin cok az enerji ile saf elmas haline donuşturulebildiğini buldu. Yaklaşık 627 °C sıcaklığa ve yuksek basınca maruz kalan uc zincirli diamondoid, hidrojen atomlarını uzaklaştırarak, karbon atomlarını bir gerekli şekilde yapılandırdı.
Uc zincirli diamondoidden saf elmas oluşturulması saniyenin cok kucuk bir kısmında meydana geliyor. Araştırmacılar, şu anda bu şekilde cok kucuk bir elmas uretebildiler ancak bu yapı taşlarından başlayarak daha hızlı ve kolay bir şekilde elmas uretilebileceğini soyluyorlar.
Bu şekilde elmas oluşturabilmek mucevher endustrisinin otesinde sonuclar doğurabilir. Elmasların sertliği, şeffaflığı, kimyasal kararlılığı, termal iletkenliği ve benzersiz ozellikleri elmasların tıptan biyolojiye kadar bircok alanda kullanılabilmesini sağlayabilir.