Cin, gectiğimiz yılın aralık ayından bu yana cok ağır bir salgına karşı mucadele ediyor. Hepimizin nCoV-2019, COVID-19 ve Corona virusu adıyla bildiği bu virus, Cin ’de bircok şehrin karantina altına alınmasına, ulkede duzenlenecek bircok etkinliğin de iptal edilmesine neden oldu.
Cin ’in, icinde bulunduğumuz zamanda en fazla uretim yapan ulke olduğunu hepimiz biliyoruz. İşte bu nedenle Corona virusunun Cin gibi bir uretim devine vereceği zarar henuz olculemiyor. Ulkede kapanan bircok fabrika, dunya genelindeki bircok endustrinin de etkilenmesine sebep oldu.
[h=2]Cin, global uretimin ceyreğinden fazlasının yapıldığı yer oldu:[/h]
Peki Cin, dunya genelinde uretim konusunda diğer ulkelere nasıl bir fark atmıştı? Birleşmiş Milletler İstatistik Ofisi tarafından paylaşılan veriler, Cin ’in gercekten de ne kadar dev bir uretim hacmine sahip olduğunu ortaya cıkardı. Yukarıdaki grafikte de gorebileceğiniz uzere Cin, 2018 yılında dunya genelindeki uretimin %28,4 ’unun yapıldığı yer oldu. 2010 yılında uretim konusunda yerini Cin ’e kaptırmadan once ilk sırada bulunan ABD ise aynı zaman diliminde uretimin %16,6 ’lık kısmının yapıldığı ulke konumunda. Yani iki ulke arasındaki fark %11,8.
Cin imalat sektorunde 2018 yılında yaklaşık 4 trilyon dolarlık (yaklaşık 24,5 trilyon TL) toplam katma değer yaratıldı. Bu değer, Cin ekonomisinin yaklaşık %30 ’una denk geliyor. Yani Cin ekonomisine en buyuk katkı uretim sektorunden geliyor. Ote yandan uretimin ABD ekonomisine olan katkısı yalnızca %11'di.
Birleşmiş Milletler İstatistik Ofisi tarafından yayınlanan verilerde Cin ve ABD devlerini ucuncu sırada Japonya takip ediyor. Japonya, 2018 yılındaki global uretimin %7,2 ’sinin gercekleştiği yerdi. Japonya ’nın ardından Almanya 4. sırada, Guney Kore ise 5. sırada kendisine yer buluyor.