Kocaeli'nin Derince ilcesinde, ilkokul 2'nci sınıf oğrencisi 8 yaşındaki Aymina Turmuş, dunya capında yapılan Caribou Matematik Yarışması'nın ucuncu ayağında 9 sorunun tamamını doğru cevaplayarak birinci oldu.
Derince'de ozel bir okulda eğitim goren Aymina Turmuş, matematik oğretmeni Cansu Gokce'nin organizasyonu ile katıldığı Kanada merkezli Uluslararası Caribou Matematik Yarışması'nda dunya birincisi oldu. Toplam 6 aşamadan oluşan yarışmanın ucuncu aşamasında sorulan 9 sorunun tamamını doğru yanıtlayan Emine ve Hakan Turmuş ciftinin kızı Aymina, dunyanın ceşitli yerlerinden yarışmaya katılan 7 bin 328 oğrenci arasından birinciliği kazandı.
[h=3]"SINAVA CALIŞARAK HAZIRLANDIM"[/h] Aymina Turmuş soruların biraz zor olduğunu belirterek, "Sorular azıcık zordu. Tek tek gectim. Oğretmenim dunya şampiyonu olduğumu soyleyince ilk once şaşırdım. Sınava calışarak hazırlandım. Evde calışıyordum. Test kitaplarımdan cozuyordum. Bir de tahtada yapıyordum" dedi.
[h=3]DİĞER OĞRENCİLERİ DE OLUMLU YONDE ETKİLEDİ[/h] Aymina'nın başarısının diğer oğrencileri de olumlu yonde etkilediğini soyleyen Cansu Gokce, "Kanada merkezli bir sınav bu. Bilgisayar ortamında internet uzerinden yapılıyor. Sorularımız İngilizce matematik soruları. 6 aşamadan oluşuyor bu sınav. Eylul'de ilk aşamasından başladık. Ucuncu aşamasında da Aymina 9 sorunun 9'una da cevap vererek dunya birinciliğini elde etti. Şu an 3 aşamamız daha var. Sınavımız Mayıs'ta sonuclanacak. İnşallah diğer aşamalarda da aynı başarıyı devam ettirir diye umit ediyoruz. Tabii ki ben de boyle zorlu bir surecin ardından boyle bir başarı elde edince onun kadar mutlu oldum ve gururlandım. Bu başarı diğer cocukları da cok etkiledi. Matematik dersi olduğu icin cocuklar bu tarz yarışmalara karşı onyargılılar. Kendi iclerinden birinin boyle bir başarı elde edebilmesi onları da cok teşvik etti. Seneye belki de sınava girme oranımız cok daha fazla artacak. O acıdan cocukların hepsinde olumlu sonuclar aldık." diye konuştu.
[h=3]"EMEKLERİNİN KARŞILIĞINI BU ŞEKİLDE GORUYORUZ"[/h] Kızının matematik sevgisini okula başladıktan sonra fark ettiğini soyleyen anne Emine Turmuş, şoyle konuştu: "Kendisi matematik cozmekten keyif alıyor. Ozellikle yeni konularda, carpma konularında bircok cocuğun zorlandığı gorulurken Aymina'da bu zorluğu gormuyoruz. İnşallah bu şekilde devam eder. Aymina ilkokula başladıktan sonra matematiğe olan sevgisini biz anladık. Onun sevgisiyle birlikte oğretmeninin verdiği emeklerin karşılığını da bu şekilde goruyoruz."
Kaynak: DHA
[h=4]Haber Videosu[/h]: 8 yaşındaki Aymina, dunya matematik şampiyonu oldu
Turkiye Atakan'ı konuşurken 8 yaşındaki Aymina, dunya matematik şampiyonu oldu
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●41 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Turkiye Atakan'ı konuşurken 8 yaşındaki Aymina, dunya matematik şampiyonu oldu