Sabiha Gokcen Havalimanı'nda 5 Şubat tarihinde pistten cıkarak 3 kişinin olumune, 180 kişinin de yaralanmasına neden olan ucağın kaptan pilotu Mahmut Arslan, hastanedeki sorgusunun ardından cıkarıldığı mahkemece, "Taksirle birden fazla kişinin olumu ve yaralanmasına neden olmak" sucundan tutuklandı.
Yalova uzerindeyken ucağa yıldırım carptığını, bunun herhangi bir arıza ihtimali nedeniyle kendisinde strese neden olduğunu belirterek, "Emniyetli bir şekilde inişimi yaptım. Sert bir iniş olmadı. Ucakta yavaşlamayı hissettim. Kullanmış olduğumuz pist 06 pistiydi. Ancak pistin sonu 2-4 iniş pistinin yonundeydi. Bu nedenle bolca miktarda tekerlek izi vardı. Bu tekerlek izlerinin periyodik olarak temizlenmesi gerekir, yoksa kayganlaşmaya neden olur. Olay gunu de bu nedenle ucağın kaydığını duşunuyorum" dedi.
[h=3]"UCAKTAN SORUMLU PİLOT BENİM"[/h] Sabiha Gokcen Havalimanı'nda meydana gelen kaza sonrası tedavi gorduğu hastanede polis tarafından şupheli sıfatıyla ifadesi alınan ucağın kaptan pilotu Mahmut Arslan, ifadesinin ardından İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na sevk edildi. Arslan'ın savcılık sorgusu 17.00'da başladı. Arslan, yaklaşık 1.5 saat suren sorgusunun ardından, 2014 yılından beri Pegasus'ta pilot olarak gorev yaptığını, ucağın birinci pilotu olduğunu, kaza anında sorumlu pilot olduğunu soylediği oğrenildi.
[h=3]SAVCI TUTUKLAMAYA SEVK ETTİ[/h] Arslan, savcılık sorgusunun ardından, "Taksirle birden fazla kişinin olumu ve yaralanması" neden olmak sucundan tutuklanması talebiyle Nobetci Sulh Ceza Mahkemesi'ne sevk edildi.
Mahkemedeki sorgusunda kendilerine 2-4 pisti icin rota verildiğini soyleyen Arslan, "İzmit'te havadan dolayı kacınma yaşadık. Yeşilkoy bizi Marmara denizi uzerine yonlendirdi. Sorumlu kaptan pilot olarak ben gorevliydim. Pistin 0-6 olarak değiştiğinin teyidi icin Yeşilkoy ile irtibat kurdum, doğruladılar. Bu konuşmalar İngilizce olarak gercekleşmiştir" dedi.
[h=3]YILDIRIM CARPINCA STRES YAPMIŞ[/h] Yalova hizalarında kendilerine yıldırım carptığını soyleyen Arslan, "Yalova uzerinde kuvvetli bir yıldırım ucağa carptı. Bu onemli bir olaydır. Ucakta cihaz kaybına ve ucağın sisteminin bozulmasına sebep olabilir. Hava şartlarından dolayı 06 AILS başlangıc noktasına direk rota istedik, karşıdaki kişi ses tonumdan stresimi anlayarak talebi kabul etti" dedi.
[h=3]"KULE ONUMUZDEKİ TRAFİĞİN PAS GECTİĞİNİ SOYLESE DE BU BİZİM İNMEMEMİZ İCİN BİR SEBEP DEĞİLDİ"[/h] Bu nedenle iniş hazırlıklarına başlayarak alcaldıklarını soyleyen Arslan, "Yardımcı pilot Ferdinant Pondaag İngilizce olarak ucağa yıldırım carptığını Pegasus firmasının teknik departmanına bildirmiş. Yardımcı pilot Sabiha Gokcen kule frekansında olduğumuzu rapor etti, kule onumuzdeki trafiğin pisti pas gectiğini soyledi. Bize kule bunu soylemiş ise de, bizim inmememiz icin bir sebep değildi. Kule de hicbir şekilde 'inmeyin' diye bir talimat vermez. Biz almış olduğumuz verilere gore inme hususunda değerlendirme yaparız. Firmamız 15 knottan yuksek kuyruk ruzgarlarında inmemizi belirtmiştir, olay gunu ucağın kuyruk ruzgarı 14 knottur. Ve inmememiz icin bir engel teşkil etmez" dedi.
[h=3]"TEKERLEK İZİNİN TEMİZLENMEMESİ NEDENİYLE KAYMIŞ OLDUĞUNU DUŞUNUYORUM"[/h] Arslan, "Emniyetli bir şekilde inişimi yaptım. İniş pistin ucte birlik kısmında başladı. Sert bir iniş olmadı. Ucakta yavaşlamayı hissettim. Kullanmış olduğumuz pist 06 pistiydi. Ancak pistin sonu 2-4 iniş pistinin yonundeydi. Bu nedenle bolca miktarda tekerlek izi vardı. Bu tekerlek izlerinin periyodik olarak temizlenmesi gerekir, yoksa kayganlaşmaya neden olur. Olay gunu de bu nedenle ucağın kaydığını duşunuyorum" dedi.
[h=3]FRENİ BIRAKINCA UCAK KAYMIŞ[/h] Olaydan dolayı ağır yaralandığını, 15 gundur hastanede olduğunu soyleyen Arslan, "Benim buradaki kusurum yıldırım nedeniyle iniş hususunda emniyetli bir şekilde yere inmektir. Soz konusu değerler limit icerisindeydi. İnmemem icin hicbir sebep yoktu. İniş sırasında hızım normal sınırlardaydı. F taksi yolundan cıkış yapmam icin otomatik freni bırakmam gerekiyordu ve ben bunu bıraktım. Bu sırada ucak kaymaya başladı. Bu kazanın meydana gelmesinde Sabiha Gokcen meydan işletmesi kendi belirlediği AIP yayınında belirttiği kurallara uymamıştır. Pistin gerekli periyodik temizliği yapılmamıştır ve kaygan zemin oluşmuştur. Ayrıca pistlerde suyun drenajı icin gerekli asfalt duzeni bulunmamaktadır. Ayrıca pistin sonunda stopway alanının bulunmaması ve devamında ucurumun bulunması bu kazanın meydana gelmesindeki hatalar zinciridir. Sucsuzum. Kusurum yoktur. Tutuksuz yargılanmak uzere serbest bırakılmayı talep ederim" dedi.
[h=3]6 SANİYE GEC FRENLEME YAPTIĞI İDDİASINI YANITLADI[/h] Arslan, "İniş yaptıktan sonra ucağın hızını takip etmem mumkun değildir. Bu gorev yardımcı pilota aittir. Cunku iniş yaptıktan sonra pisti takip etmem gerektiği icin tum anormalliklerin gozlemi yardımcı pilota aittir. Yardımcı pilot tarafından ikaz edilmem gerekir. Yardımcı pilot tarafından ikaz edilmedim. Bu nedenle 6 saniye sonra fark edince frenleme yapmış olabilirim" dedi.
[h=3]TUTUKLANDI[/h] Mahkeme, Arslan'ın, kuvvetli suc şuphesinin varlığını, kule tarafından hava muhalefeti nedeniyle iki ucağın pisti pas gectiğini bildirmesine rağmen ucağı indirmede ısrarcı olmasını, 6 saniye gecikmeli frenleme yapmasını gerekce gostererek tutuklanmasına karar verdi.
[h=4]Haber Videosu[/h]: Sabiha Gokcen'deki ucak kazasının ardından tutuklanan kaptan pilotun ifadesi ortaya cıktı
Sabiha Gokcen'deki ucak kazasının ardından tutuklanan kaptan pilotun ifadesi ortaya c
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●49 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Sabiha Gokcen'deki ucak kazasının ardından tutuklanan kaptan pilotun ifadesi ortaya c