Megakent İstanbul'da bircok yerde bulunan tuvaletler ucretli. Ancak bu durum surekli dışarıda olan veya hastalık nedeniyle sık sık tuvalete gitmesi gerekenlerin tepkisini cekiyor. Tuketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu da "Parası olmayan insanlar ihtiyaclarını nasıl giderecek?" diye sordu.
İstanbul'da tuvaletlerin coğu ucretli hizmet veriyor. Gun gectikce artan ucretli tuvalet uygulaması bazı kafe, restoran işletmelerinin ve camilerin tuvaletlerinde de vatandaşların karşısına cıkmaya başladı. Girişinde turnike ya da gorevli bulunan tuvaletleri kullanmak isteyen vatandaşlar, ucret odemek veya İstanbul kartlarına yukledikleri parayı kullanmak zorunda kalıyor.
[h=3]"BUNU PARAYLA SATMAK DUŞUNULEMEZ"[/h] İstanbul'daki umumi tuvaletlerin coğu ucretli hizmet veriyor. Sağlık sorunu nedeniyle sık sık tuvalete gidenler, ucretli tuvalet kullanacak parası olmayanlar, gununun buyuk bolumunu dışarıda gecirmek zorunda olanlar ya da yanında bozuk parası bulunmayanlar ise ucretli tuvalet hizmeti nedeniyle sıkıntı yaşıyor.
Tuketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu ucretli hizmet veren tuvaletler icin, "Tuvalet ihtiyacı kişilerin biyolojik ve medeni ihtiyacıdır. Bunu parayla satmak duşunulemez. Engellisi var, yaşlısı var, hamilesi var, fakiri var. O yoksul insan parası yok diye ne yapabilir? Belediye başkanımız bir alternatif gostersin. Bazı kentlerde ucretsiz yapmışlar. Umumi tuvalete kimse keyif icin gidip orayı kullanmaz. Ustelik kullanmaktan da coğunlukla hijyen endişesiyle kacınırlar.
[h=3]"PARASI OLMAYAN İHTİYACINI NASIL GİDERECEK?"[/h] Sağlık nedeniyle sık sık tuvalete gitme ihtiyacı olanlar, evi barkı olmayanlar medeni ihtiyaclarını nerede gideriyorlar acaba? Paralı tuvaletlere gidecek parası yoksa o insanlar nasıl giderecekler bu ihtiyaclarını? Bu, netice itibariyle yapılması gereken bir ihtiyac. İstanbul gibi bir megakentte trafik tıkanıklığı oluyor, gelirken gecikme olabiliyor. Ben tuvalet cinayeti işlendiğini biliyorum. 'Bozuk param yok' diyor, vermiyor ve orada maalesef bir can kaybı oldu. Tuvaletler, ozellikle umumi tuvaletler gezinti yerleri değil. Kimse keyif icin gider mi oraya? Bırakın onu ihtiyac icin bile cok zor durumda olmayan hijyen endişesiyle umumi tuvaletleri kullanmak istemiyor. O halde niye ucretsiz değil?" ifadelerini kullandı.
[h=3]"TUVALETE GİRECEĞİM AMA BOZUK PARAM YOK. NE YAPACAĞIM? "[/h] Umumi tuvaletlerin ucretsiz olması gerektiğini soyleyen vatandaşlardan Erdoğan Karadibek, "Yanlış anlamayın, ben şu anda cok fena sıkışmış durumdayım. Tuvalete gireceğim ama bozuk param yok. Ne yapacağım? Bir de buraya turnike kurmuşlar. Turnikeye atacak param yok, ne yapacağım o zaman? Yani 1 lira param yok diye ben yandım. Mesela adam prostat, ne yapacak? Parası yok ve adam tutamıyor. Yaşlı olabilir, cocuğu olabilir, genc olup parası olmayabilir, bozuk parası olmayabilir. Bence yanlış, bunu bir an once duzeltmeleri lazım. Camilerde abdest alacağım, mecburen ufak abdestimi yapmam gerekiyor. Ben ona para mı odeyeceğim? Camilere de turnike kurdular şu anda" dedi.
Tuvaletlerdeki abdest alma bolumlerinin de ucretli oluğunu belirten Gulay Yavuz ise, "Ucretli olmasa daha iyi olur. Halk olarak boyle şeylerin ucretsiz olmasını isteriz. Veren oluyor, veremeyen oluyor. 1 lira ama onu bulamayanlar da var. Abdest alma yeri de ucretli. Orası da ucretsiz olsa daha iyi olur. Abdest almak icin ucret oduyorsun" dedi.
[h=3]"MECBUR OLDUĞUMUZ İCİN KULLANIYORUZ"[/h] Tuvalet ucreti nedeniyle zaman zaman tartışmalar yaşandığını soyleyen Mehmet Demir de, "Ucretsiz olması gerekiyor. Herkeste para oluyor. Bence ucretsiz olması lazım, mecbur olduğumuz icin kullanıyoruz. Başka gideceğimiz yer yok. Bazen de insanlarla paran olmadığı icin tartışıyorsun. '1 bucuk liradır' diyor. 1 lira veriyorsun, 'yok' deyip '50 kuruşu da ver' diyor. Tartışma yaşanıyor" diye konuştu.
[h=3]"TEMİZ DE DEĞİL"[/h] Tuvaletlerin hem ucretli hem de kirli olduğunu belirten Mustafa Oz ise, "Bence kesinlikle parasız olması lazım. Burada parasıyla girdim şimdi, hakikaten temiz de değil. Kesinlikle bedava olması lazım. Yaşlılarımız, cocuklularımız, parasız kimseler ne yapacaklar?" dedi.
[h=3]"KAMU HİZMETİ OLMASI LAZIM"[/h] Ucretli tuvaletleri mecbur kaldığında kullandığını soyleyen Mustafa Demirel de, "Tuvaletlerin belediyelerin kamu hizmeti olması lazım. Sıkışabiliyor adam ve belki parası olmayabilir. Ucretsiz olması daha doğal bence. Mesela ben sıkıştığım zaman benzinciye gidiyorum. Benzinciler ucretsiz diye oraya gidiyorum. Bazen de mecburen buraya geliyorum. Burası paralı. Ucretsiz olması kamu yararına daha guzel olur" diye konuştu.
Kaynak: DHA[h=4]Haber Videosu[/h]: İstanbul'daki ucretli tuvaletler tepki cekiyor