Osman Kavala'nın Gezi Parkı Olayları'nın goruluğu davada beraat etmesinin gerekceli kararında Kavala'nın olayları finanse ettiğine dair somut delil tespit edilemediği belirtildi.
İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nde gorulen Gezi Parkı Olayları davasında karar gectiğimiz hafta salı gunu cıktı. Mahkeme heyeti Osman Kavala'nın da icinde bulunduğu 9 sanığın beraat etmesine karar verdi.
[h=3]KAVALA'NIN FİNANSE ETTİĞİNE DAİR DELİL YOK[/h] Gezi Parkı eylemlerine ilişkin, aralarında Osman Kavala'nın da bulunduğu 9 sanık hakkında beraat kararının gerekcesi acıklandı.Gerekceli kararda, 15 Temmuz soruşturmasından tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala'nın Gezi olaylarını finanse ettiğine ilişkin hicbir somut tespit yapılamadığı belirtildi.
[h=3]DİNLEME KAYITLARININ HUKUKA AYKIRI OLDUĞU KAYDEDİLDİ[/h] Gerekceli kararda, soruşturma kapsamında 53 adet dinleme kararının bulunduğu, verilen ilk dinleme kararının 18 Haziran 2013'te 'suc orgutu kurma veya yonetme' sucuna ilişkin verildiği, 'hukumete karşı suc' sucundan verilmediği, daha sonrasında dinlemenin uzatılması talep ve kararlarında 'hukumete karşı suc' maddesinin eklendiği, ancak o tarihlerde yasal dinlemeye konu olan suclardan olmadığı, 'hukumete karşı suc' sucunun 2 Aralık 2014'te eklendiği, bu tarihten sonra verilmiş bir dinleme kararı olmadığı, bu haliyle dinleme kayıtlarının kanuna ve hukuka aykırı delil niteliğinde bulunduğu belirtildi. Yargıtay'ın 'zehirli ağacın meyvesi de zehirlidir' ilkesinin belirtildiği kararda, iddianameye konu tapelerin 'yasak delil mahiyetinde' bulunduğunun kabul edildiği ifade edildi.
Sanıklardan Ayşe Mucella Yapıcı'nın da aralarında bulunduğu 5 sanık hakkında Gezi Parkı eylemlerinden dolayı İstanbul 33. Asliye Ceza Mahkemesi'nde 'suc işlemek amacıyla kurulan orgute uye olmak' ve '2911 sayılı toplantı ve gosteri yuruyuşu kanuna muhalefet' suclarından kamu davası acıldığı, davada sanıklar hakkında beraat kararı verildiğinin belirtildiği gerekceli kararda, beraat kararının 'eylemlerinin Anayasal toplanma ve orgutlenme hakkı ile ifade ozgurluğu' boyutunda kaldığı ve Taksim Dayanışmasının suc orgutu olduğunu gosterir kanıt bulunamadığı gerekcesiyle verildiği kaydedildi.
[h=3]MAHKUMİYETE YETECEK DELİL BULUNMADI[/h] Gerekceli kararda, sanıkların kamu duzeninin işleyişine karşı vahim nitelikte şiddet ve cebir iceren eylemlerde bulunan 'marjinal grupları' ve 'yasa dışı sol orgutleri' yoneterek, yonlendirerek veya azmettirerek hukumetin icra kabiliyetini engelleyecek duzeyde bir girişimde bulunduklarına dair mahkumiyetlerine yeter derecede, hukuka uygun somut ve kesin delil elde edilemediği gerekcesi ile beraat kararı verildiği belirtildi.
[h=3]SANIKLAR HAKKINDA SAVCILIĞA SUC DUYURUSU[/h] Sanıkların meydanlara davet eder vaziyette paylaşımlarda bulunduklarının belirtildiği gerekceli kararda, Taksim Platformu uyesi Ayşe Mucella Yapıcı, Tayfun Kahraman, Can Atalay ve Mine Ozerden'in Osman Kavala'nın da iştirak etmesi suretiyle Ali Hakan Altınay, Yiğit Aksakoğlu, Yiğit Ali Ekmekci ve Cuğdem Mater Utku'nun halkı kanuna aykırı toplantı ve gosteri yuruyuşleri duzenleyerek, guvenlik kuvvetlerine gorevlerini yaptıkları sırada tehdit eylemlerinde bulunup ihtara rağmen dağılmamakta ısrar edip yasa dışı toplantıyı organize ettikleri hususunda dosya kapsamında bu suc yonunden kuvvetli suc şuphesinin bulunduğu, bu hususların kovuşturma aşamasında oğrenilmesi nedeniyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suc duyurusunda bulunulmasına karar verildiği kaydedildi.
[h=3]NE OLMUŞTU?[/h] 18 Şubat Salı gunu İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nde aralarında Osman Kavala'nın da bulunduğu 9 sanık hakkında"cebir ve şiddet kullanarak Turkiye Cumhuriyeti hukumetini ortadan kaldırmaya veya gorevini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbus", "mala zarar verme", "nitelik yağma", "tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirilmesi", "kasten yaralama", "ağırlaştırılmış yaralama" ve "Kultur ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet" suclarından dava acıldığını hatırlatarak, "yuklenen sucların işlendiğine dair mahkumiyete yeter derecede hukuka uygun somut ve kesin delil bulunmadığı"ndan sanıkların beraatine karar verdi. Anadolu Kultur AŞ Yonetim Kurulu Başkanı Osman Kavala, 15 Temmuz'la ilgili "Anayasal duzeni ortadan kaldırmaya teşebbus etme" sucundan tutuklandı.
[h=3]OSMAN KAVALA KİMDİR?[/h] Kavala, 2 Ekim 1957 tarihinde Paris, Fransa'da dunyaya geldi. İstanbul Robert Lisesi'ni bitirdikten sonra Manchester Universitesi Ekonomi Bolumu'nden mezun oldu. 1982 yılında Kavala Grubu şirketlerinin yonetimini ustlendi. 1983 yılında İletişim Yayınları'nın kuruluşuna katıldı.
1999 depremi ardından onayak olduğu dayanışma faaliyetlerinden sonra aktif iş hayatını bırakıp tamamen sivil toplum alanına yonelen Osman Kavala, pek cok farklı sivil toplum kuruluşunun oluşumunda ve calışmalarında yer aldı. 2002 yılında bu alandaki calışmalarını kultur sanat alanında yoğunlaştırarak Anadolu Kultur'u kurdu. 1990'lardan sonra Anadolu Kultur'un ilk girişimi olan Diyarbakır Sanat Merkezi (DSM) kuruldu. 2005 yılında acılan Kars Sanat Merkezi ise, 2009 yılındaki kapanışına kadar iletişimin onemli kanallarından biri olarak hizmet verdi.

Son dakika: Gezi Parkı davasında karar: 9 sanık beraat etti Gezi Parkı davasında tutuklu yargılanan Osman Kavala, 840 gun sonra beraat etti Son Dakika: Yeniden gozaltına alınan Osman Kavala tutuklandı [h=4]Haber Videosu[/h]: Gezi Parkı davasında beraat kararının gerekcesi acıklandı: Osman Kavala'nın finanse ettiğine dair somut delil yok