Uluslararası Doner Federasyonu (UDOFED) Genel Başkanı Mehmet Mercan, UDOFED'in 2020'ye ilişkin yol haritasının anlatıldığı basın toplantısında yaptığı konuşmada, Turk donerinin yapısının ve toplum sağlığının korunması icin calışmaları tum hızıyla surdurduklerini dile getirerek, bu kapsamda onemli calışmalara imzalattıklarını bildirdi.
UDOFED tarafından doner uretiminin ciftlikten catala kadar denetimli olduğunu belirtmek icin sertifikasyon uygulaması getireceklerini ifade eden Mercan, sozlerini şoyle surdurdu:
"Bu konudaki calışmalarımız 6 aydır suruyor. Calışmalarımızı bitirme aşamasındayız. 2020 yılı icerisinde uygulamayı uye markalarımızın zincir restoranlarında hayata gecireceğiz. Bu sertifika sayesinde, tuketilen donerin elde edildiği hayvanın kulak kupe numarasından tutun da tabağa gelene kadar gecirdiği tum sureclerin denetimli olmasını sağlayacağız. Tuketici, UDOFED tarafından uye donercilere verilen karekodu cep telefonlarından okutarak yediği donerin hangi sureclerden gectiğini gorebilecek."
Mercan, karekod sayesinde kesilen hayvanın sağlıklı olması, etlerin soğuk zincirde saklanması, hijyen, hile, tağşiş, taklit ve katkı gibi konularda guvence verilmiş olacağını vurguladı.
[h=3]"İLK OLARAK 2 BİN DONER RESTORANINDA BAŞLAYACAK"[/h] Mercan, sistemin ilk olarak UDOFED uyesi doner ureticilerinin restoranlarında uygulanacağının altını cizerek, bu restoranların sayısının 2 bini bulduğunu soyledi. Zamanla Turkiye genelindeki tum donercilerin sertifikalı olmasını amacladıklarını dile getiren Mercan, halihazırda herkesin doner satabildiği, bunun bir denetim altında olmasının zaruriyet gerektirdiğini vurguladı. Mercan, kayıtsız ve izlenebilir olmayan sektorlerin tuketicilerin zihninde soru işaretlerine yol acacağını kaydederek, "Sertifikasyon sayesinde donerle ilgili tereddutlerin ortadan kalkmasını ve tuketicinin sertifikalı tum iş yerlerinde gonul rahatlığıyla doneri tuketmesini amaclıyoruz" diye konuştu.
[h=3]"DONER URETİM VE SATIŞ SURECİNDEKİ HERKESİN EĞİTİM ALMASINI AMACLIYORUZ"[/h] Mercan, federasyonun ana hedeflerinden birisinin de "sektorde eğitimin yaygınlaştırılması" olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:
"Sektorumuz son 5 yılda o kadar hızlı buyudu ki tum doner ureticilerini, satıcılarını kontrol etmek cok zor hale geldi. Tabiri caizse onune gelen donerci acabiliyor. Biz de bu surecte yaşanan olumsuzlukların giderilmesi icin sektorde eğitimin yaygınlaştırılmasını istiyoruz. Doner ureticilerinin, satıcılarının eğitim alması icin cabalıyoruz. Bu kapsamda doner uretim ve satış zincirinde bulunan herkesin eğitimli olmasını amaclıyoruz."
Mercan, calışanların eğitimi icin Doner Akademisi'ni hayata gecirdiklerini kaydederek, burada eğitim alanlara da sertifika vereceklerini anlattı. Bu yıl ilkini duzenleyecekleri Doner ve Sokak Lezzetleri Festivali ile İstanbul'un donere doyacağını dile getiren Mercan, ayrıca yılın ucuncu ceyreğinde 9. Dunya Doner Zirvesi etkinliğini hayata gecireceklerini bildirdi.
[h=3]"UCUZ FİYATLI ZİNCİRLER, TURK DONER YAPISINI BOZUYOR"[/h] Mercan, son donemde sıkca gundeme gelen ve tartışma konusu olan ucuz fiyatlı doner zincirlerine ilişkin bir soru uzerine şu cevabı verdi:
"Donerin itibarını bozmaya yonelik yapılan bir harekettir. Bunları doğru bulmuyoruz. Sektorun iyileştirilmesi surecini baltalayan ve sabote eden kuruluşlar bunlar. Geleneksel Turk doneri yapısını bozuyor bu ureticiler. Ciğ donerde en fazla yuzde 25 yağ kullanılmalı. Ancak son donemde hızla yayılan ve ortalamanın cok altında fiyatla satılan bu donerlerde yağ oranının yuzde 40'lara kadar cıktığı gorulmektedir. Ayrıca kalitesiz yağ kullanılmaktadır."
[h=3]"DONERİN KULTUREL MİRAS OLARAK TESCİLLENMESİ İCİN CALIŞMALARIMIZ SURUYOR"[/h] UDOFED Genel Başkan Yardımcısı İrfan Soyler ise, donerin Turkiye'yi temsil eden cok onemli marka olduğunu belirterek, Sibirya'dan Guney Afrika'ya kadar gidilen her şehirde bir doner restoranının bulunduğunu soyledi.
UDOFED'in sadece Turkiye'deki değil dunyadaki tum donercilerin federasyonu olduğunu dile getiren Soyler, donerin sağlıklı bir şekilde halka ulaştırılması ve halkın da guvenilir şekilde bu gıdayı yemesi icin calışmalarını surdurduklerini anlattı.
Soyler, bazı ulkelerinde donerin patentini alma konusunda zaman zaman girişimleri olabildiğine dikkati cekerek, "Doneri hicbir ulke kendi uzerine patentleyemez, daha once bu denendi başarılamadı. UDOFED olarak Kultur ve Turizm Bakanlığı ile donerin kulturel miras ve coğrafi işaret olarak tescillenmesi icin calışmalarımızı surduruyoruz" diye konuştu.
Kaynak: AA[h=4]Haber Videosu[/h]: Doner satışında 'hijyen ve guvenilirlik' sertifikası geliyor
Doner satışında 'hijyen ve guvenilirlik' sertifikası geliyor
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●27 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Doner satışında 'hijyen ve guvenilirlik' sertifikası geliyor