İran'ın Turkiye'ye sınır Hoy kentinde saat 08.53'te 5.9 buyukluğunde deprem meydana geldi. Deprem; Hakkari, Iğdır ve Van'da da hissedildi. Depremde Van'ın Başkale ilcesinde cok sayıda kerpic ev yıkılırken; 8 vatandaşımız hayatını kaybetti. Deprem sonrası CNN Turk'te canlı yayına katılan Afet Uzmanı Doc. Dr. Yıldırım Gungor cok onemli uyarılarda bulundu.
[h=3]"EVLER MUTLAKA BOŞALTILMALI"[/h] Canlı yayında 8 can kaybı verdiğimiz depremi değerlendiren Afet Uzmanı Doc. Dr. Yıldırım Gungor "Kerpic evler mutlaka boşaltılmalı, artcılarda yıkılabilir" uyarısında bulundu.
[h=3]"BAĞIMSIZ BİR DEPREM OLABİLİR"[/h] Gungor, "Baktığımızda aslında deprem cok buyuk bir deprem değil. O bolgede beklenen bir deprem aslında. Kuzey Anadolu Fay'ının ya da Doğu Anadolu Fay'ının bir devamı değil, bağımsız bir deprem olabilir. Sorun şu; 5.7'de 70-80 km uzakta Van'da insanlar hayatını kaybetti. Bunun aynısını Elazığ'da da gormuştuk. Oradaki yapı stoku koylerde yıkıma neden olmuştu. Oradaki şansımız şuydu; kış olduğu icin evde kimse yaşamıyordu, herkes buyuk kentlere gocmuştu, ancak yazın geliyorlar. Ama maalesef burada oyle bir şey yok. Bu nedenle de maalesef 8 kişi hayatını kaybetti" dedi.
[h=3]"CIĞA DİKKAT ETMELERİNİ İSTİYORUM"[/h] Gungor cığ uyarısında da bulunarak, "Ben bir uyarıda bulunmak istiyorum. Şu anda orada tipi devam ediyor. Kurtarma ekiplerinin cığa dikkat etmelerini istiyorum. Cunku bu tur sarsıntılar belli cığların duşmesini ve belli cığların da harekete gecmesini sağlayabilir. Bu nedenle acele etmeden, dikkatli dikkatli hareket etmek gerekiyor. Birilerini kurtarmak isterken başka birilerinin de hayatını riske atmamak gerekiyor. Normalde 5.7'lik depremde herhangi bir binanın yıkılmaması gerekiyor. Ama maalesef bolgedeki yapı stoku cok kotu" ifadelerini kullandı.
[h=3]"TURKİYE'DE BAŞKA BİR DEPREMİ TETİKLEMEZ"[/h] Gungor, "O bolgeye ait bir deprem, bir hatta ait değil. O bolgede bircok kırık hat var. Tektonik olarak cok hareketli bir deprem. İnsanlar 'Eyvah bu deprem bizim diğer depremi tetikler mi' diye duşunmesin diye bunu soyluyorum. İyice ortaya cıktıktan sonra ortaya koyabiliriz ama cok net soyleyebilirim ki bu deprem Turkiye'deki herhangi bir depremi tetikleyecek nitelikte bir deprem değil" şeklinde konuştu.
[h=3]GELENLER KOYUNDE EVLERİN YARISI YIKILDI[/h] Van'ın Başkale İlcesine bağlı yaklaşık 80 konut bulunan Gelenler koyunde, evlerin yarısının yıkıldığı ancak can kaybının olmadığı dile getirildi. Koyde oğretmenlik yapan Ferhat Tulan isimli koy sakini, yaralıların olduğunu ve enkaz altında kalan hayvanların cıkarılma cabasının surduğunu aktardı.
[h=3]8 VATANDAŞIMIZ HAYATINI KAYBETTİ[/h] İcişleri Bakanı Suleyman Soylu acıklamasında, "Sayın Cumhurbaşkanımıza meydana gelen depremin bizimle alakalı bolumunu arz ettik, Van/Başkale'deki 4 kerpic evde yıkılmalar soz konusu, Ozpınar koyune ekiplerimiz ulaştı diğerlerine ulaşmak uzereler. Şu anda enkaz altında vatandaşlarımız var. 8 vatandaşımız hayatını kaybetti. Arama kurtarma calışmaları devam etmektedir. Konuyla ilgili sahadan gelen bilgileri kamuoyuyla paylaşacağız. Dışişleri Bakanlığı'nda aldığımız bilgi cercevesinde İran'ın Hoy kenti icin herhangi bir yardım talebi İran tarafından yapılmadı" ifadelerine yer verdi.
[h=3]ARTCI SARSINTILAR SURUYOR[/h] Bu arada, bolgede artcı sarsıntılar suruyor. 5.9 buyukluğundeki depremin ardından buyuklukleri 2.3 ile 3.9 arasında değişen 6 artcı sarsıntı daha oldu.
Son Dakika: İran'daki 5.9 buyukluğundeki deprem Van'da kerpic evlerin yıkılmasına neden oldu Son dakika: İran'da meydana gelen 5.9 buyukluğundeki deprem Turkiye'de de hissedildi [h=4]Haber Videosu[/h]: Afet Uzmanı Yıldırım Gungor canlı yayında uyardı: Kerpic evler yıkılabilir, boşaltılmalı
Afet Uzmanı Yıldırım Gungor canlı yayında uyardı: Kerpic evler yıkılabilir, boşaltılm
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●30 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Afet Uzmanı Yıldırım Gungor canlı yayında uyardı: Kerpic evler yıkılabilir, boşaltılm