Diğer bircok elektronik urunle birlikte PC satışları da beklenenden daha sonuk bir yıl gecirecek gibi gorunuyor. PC satışlarına olan ilginin azlığı pazar doygunluğu ve tuketimdeki yavaşlama nedeniyle genel talebin azalması olarak acıklanırken listeye bir de dunya geneline yayılan Corona virusu salgını eklendi. Virus nedeniyle oluşan mevcut gecikmelerin uretim kapasitesini ucte iki kadar azaltmasına kesin gozuyle bakılıyor.
[h=2]En cok Cin etkilenecek[/h]
Analist firma Canalys'e gore her şey yolunda gittiği takdirde dahi PC gonderileri bu yıl %3.4 oranında duşuş gosterecek. Corona virusu daha fazla hasar verirse ve işler daha da kotuye giderse kuresel gonderilerde %8.8 oranında gerileme olacak. Bu durum beklendiği gibi gercekleşirse en fazla etkilenen ulke şuphesiz ki Cin olacak. En kotu senaryoda, Cin ’deki satışlarda %3.8 ’lik, en iyi senaryoya gore ise %12.2 ’lik bir duşuş bekleniyor.
Raporlarında sayısal verilere dayanarak acıklamalar yapan Canalys araştırmacıları, 2019 yılında satılan PC'lerin genel hacminin yaklaşık 396 milyon adet olduğunu bildirdi. Bu sayının bu yıl 362-382 milyon adet arasında değişeceği soyleniyor.

Gelen raporlara gore negatif etkiye bağlı olarak yılın birinci ve ikinci ceyreğindeki satış oranları en dramatik sayılarda olacak ve PC gonderileri sırasıyla %10 ve %9 ’luk bir duşuş gosterecek. Tum bunların yanında guncel rakamların Şubat ayı icin hala gelmeye devam ettiğini de ekleyelim, ancak uretim kapasitesinin en iyi senaryoda maksimum %30-35 ve en kotu durumda %20-25 arasında olabileceğini de soylemeden gecmeyelim.

Corona virusunun kontrol altına alınmasının Mart ayını bulması, tamamen stabilize edilmesinin ise Mayıs ayına varması ihtimalleri goz onune alındığında pazarda acılma olması on goruluyor. Bununla birlikte, tahminlere gore yıl sona erdiğinde, hem talep hem de uretim kapasitesi arttıkca piyasa koşulları onemli olcude duzelecek.