Trabzon'un Ortahisar ilcesinde Sanayi mahallesindeki kaporta ustası Ekrem Ture, yaptığı sıra dışı calışmasıyla muşterilerin ilgi odağı oluyor. Kucuk hasarlı aracların kaportasını değişik ağac dallarıyla duzelterek adeta orijinalinden farksız hale getiren Ture, işinin yoğunluğu nedeniyle muşterilerine aylar sonrasına randevu veriyor. Sıra dışı uygulama sayesinde aracın kaporta boyası cıkmadan duzelttiğini ve bu sayede aracın değeri duşmediğini belirten Ture, sabır isteyen mesleğini severek yaptığı icin cok tercih edildiğini soyluyor.
[h=3]"AĞAC İŞİNİ 25 YILDIR YAPIYORUM"[/h] Turkiye'nin dort bir yanından gelen aracların kaportasını odunla duzelten Ture, uygulamanın ilk kez kendisi tarafından keşfedildiğini ifade ederek işlerinin cok yoğun olduğunu ifade ediyor.
Bu yontemin ilk kez kendisi tarafından uygulamaya koyduğu ve bu sayede işlerinin acıldığını dile getiren Ture, "Cıraklığı saymasak 1979 yılından beri normal kaporta yapıyordum. Yaklaşık 10-15 yıl sonra farklı bir uygulamayı hayata gecirerek odunla kaporta duzeltmeye başladık. O yıllarda makine yokken ağaclarla, odunlarla masaj yapar gibi aracın kaportasını yapmaya koyulduk. Yani aracın sacını bozmadan, kırmadan, boyasını dokmeden o işleri yaptık. Bu fikir benden geldi ben urettim. Once arkadaşlarımın sonra kendi arabam derken baktık ki bu boyle guzel oluyor daha sonra devam ettirdik. Zaten o sıralar işler hemen acıldı. Ağac işini yaklaşık 25 yıldır yapıyorum. Trabzon'da bu işe başladıktan sonra benden gorenler yapmaya başladı. Coğu bu işi makine ile yapıyor ancak makineyle her yerini yapamazsınız. Kaportaya odunlarla masaj yapa yapa sacı tamamen hic bozmadan duzeltiyoruz. Boyle yaptığımız icin herkes bizi tercih ediyor. Boylelikle arabanın boyası cıkmıyor değeri duşmuyor" dedi.
[h=3]"SEVDİĞİM İCİN YAPIYORUM"[/h] Mesleğinin sabır isteyen bir iş olduğunu kaydeden Ture, "Bu iş sabır isteyen bir iş. Acele yapayım dersen istenilen gibi olmaz. Bu işi bu sanatı seveceksin. Benim bu yaştan sonra paraya ihtiyacım yok ancak sevdiğim icin yapıyorum. Zaten sevmezsen bu işi yapamazsın" diye konuştu
[h=3]"AĞACLARIMIN HEPSİ OZEL"[/h] Randevu usuluyle calıştığını vurgulayan Ture, "Once vatandaşın arabasını goruyoruz; kendisine şu kadar masrafı dedikten sonra randevu veriyoruz. 15 gun sonrasına da randevu veriyoruz. Bazılarına iki gun sonra sıra verdiğimiz oluyor. Bu tamamen arabanın durumuna bağlı. İstanbul'dan bile gelip aracını yaptıranlar oluyor. Beni İstanbul'dan cağırdılar gel burada bu işi yap diye ancak ben buradan başka bir yerde calışmam zaten işim başımdan aşmış. Giresun'dan, Artvin'den, Gumuşhane'den, Erzurum'dan cok araba geliyor. Yeni nesilden bu işi yapan var orneğin cırağım bu işi guzel yapıyor oğrendi. Trabzon'da bu işi 20 kişi yapıyorsa iyi yapan sayısı 3-5 kişiyi gecmez. Bazı muşterilerimiz başka yerde yaptırdığı aracını istediği gibi olmadığı icin bize getiriyor. Bizde aracı yeniden yapmak durumunda kalıyoruz. Daha sonra bize dua ediyor. Bu işte bir defa azim olacak, yani bu işi seveceksin. Bu iş el becerisi isteyen bir meslek, nokta atışı cok onemli. Ağaclarımın hepsi ozel. Gurgen, kızılcık, şimşir ve komar ağacı bunları kullanıyorum. Kaportanın her faklı yerine başka ağac kullanıyorum. Orneğin kapıdaki duzeltmelerde şimşir, kızılcık ağacı kullanıyorum. Odunla duzeltme iyi oluyor" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA[h=4]Haber Videosu[/h]: Trabzonlu kaporta ustasından aylar oncesinden randevu alıp sıraya giriyorlar