Gunumuzdeki olanaklar sayesinde genel hijyen ihtiyaclarını karşılamak hic de zor değil. Artık herkes hijyenik acıdan ne yapması ve ne yapmaması gerektiğini biliyor. Ancak az bilinen ve dikkate alınması gereken bazı diğer faktorler de mevcut.
Dokununca ellerimizi yıkamamız gerektiğini bildiğimiz cok acık birkac nesne var: klozet kapağı, toplu taşıma tutacakları, copler bunlardan bazılar. Ancak es gectiğimiz ve aslında pis olduğunu fark etmediğimiz bircok nesne gunluk hayatta bolca karşımıza cıkıyor. Bu nesneler dikkat edilmeyince oldurmese de bağışıklık sistemine zarar verebilecek ya da bir yerimizin mikrop kapmasını sağlayacak kadar pis olabiliyorlar. İşte gunluk hayatta karşımıza cıkan, arada bir silmenin zarar getirmeyeceği 10 pis nesne:
[h=2]Telefon[/h]
Gunluk hayatta surekli ya elimizde, ya masamızda, ya da cebimizde bulunan bu cihazlar bircok yere değiyorlar. Bu cihazlar birilerinin oksuruklerine, pis ellerine değebildiği gibi yine pis olan bazı yuzeylerde de tutulabiliyor. Uzmanlar, telefonların klozetlerden 10 kat daha pis olduğunu savunuyor. Telefonlarda ortalama olarak 17 binden fazla bakteri bulunuyor.
[h=2]Para[/h]
Uzmanlar paranın gribi en cok yayan nesnelerden olduğunu soyluyor. Bir kÂğıt para tek bir gunde onlarca kişinin eline değebiliyor. Bu insanlardan bazılar hastalık taşıyabiliyor ya da basitce yeterince hijyenik olmayabiliyorlar. Bazı ulkelerin paraları, pamuk ve ketenden yapıldıklarından dolayı bakterilere oldukca uygun bir ureme alanı sunuyor. Para surekli temizlenebilir bir nesne değil. Ancak paraya dokunduktan sonra elleri yıkamanın ya da başka bir yontemle dezenfekte etmenin sağlık acısından daha faydalı olduğu soyleniyor.
[h=2]Klavye[/h]
Bircoğumuzun temizlemeye uşendiği bu nesne kim bilir ne pisliklere maruz kalıyor. Bilgisayar başında yediğimiz yemeklerin ufak taneleri, oksuruk ya da hapşırıkla sıcrayan tukuruk ve mukus, elimiz yeterince temiz değilken bulaşan mikroplar… Bunlar gibi bircok neden klavyeyi gun icinde dokunduğumuz en pis şeylerden biri yapıyor. Bu nesnenin en azından birkac haftada bir temizlenmesi oneriliyor.
[h=2]Asansor duğmeleri[/h]
Asansorde kullanılan duğmeler bir gun icinde onlarca, belki yuzlerce insanın temasına maruz kalıyor ve bu da onları listeye girecek kadar pis kılıyor. İnsanları ellerinden bulaşan mikroplar, metal yuzeylerde birkac saat kadar kalabiliyor. Bu yuzden asansor duğmelerine dokunduktan sonra ellerin temizlenmesi oneriliyor.
[h=2]Gozluk[/h]
Gozlukler, yuzumuzun sağladığı nemli ve sıcak şartlar sayesinde bakteri barınma ve uremesi icin oldukca uygun bir ortam oluyor. Bu bakteriler daha sonra gozlerde kaşınmaya, seğirmeye ya da bazı yaralara neden olabiliyor. Ancak gozlukleri temizlemek basit. Bulaşık deterjanı damlatılmış bir miktar ılık suda yıkamak, gozlukleri yeterince hijyenik hale getiriyor.
[h=2]Oyun kumandaları[/h]
Coğu oyuncu oyun sırasında atıştırmalık bir şeyleri yanından eksik etmiyor. Eller yağlıyken dokunulan bu cihazlar, bakterilerin uremesine oldukca kolaylık sağlıyor. Bunu engellemek icin kullanım sonrasında kumandayı iyice silmek yeterli oluyor.
[h=2]Ayakkabılar[/h]
Listede bulunmasının sebebi cok dikkat edilmemesi olan ayakkabılar, herkesin bildiği gibi gun icinde sayısız mikrop kaynağı yerle temasa geciyor. Kaldırımda yururken sıcrayan su, sokakta basılan pislikler, girilen halka acık tuvaletler; ayakkabıları pis kılan en basit etkenlerden. Ayakkabı bağcıkları da bu pislikten nasibini alanlardan biri. Bu yuzden ayakkabı bağladıktan sonra ellerin yıkanması, uzmanlarca oneriliyor.
[h=2]Direksiyon[/h]
Bircok pisliğe maruz kalan bu nesneleri pisleten asıl etkenler ter ve yemek. Direksiyonlarda tehlikeli denebilecek yuzlerce ceşit mikrop bulunuyor. Temizlemesi oldukca kolay olan bu yuzeyin arada bir silinmesi tavsiye ediliyor.
[h=2]Diş fırcası kapları[/h]
Diş fırcasının belirli aralıklarla değiştirilmesi gerektiği biliniyor. Ancak diş fırcalarının konduğu kaplar genelde hic temizlenmiyor. Eve girmiş, kullanım suresini aşmış ve atılmış butun diş fırcalarının damlattığı su, aynı yere gidiyor. Bu da diş fırcası kaplarının diş fırcası değiştikce temizlenmesi gerektiği anlamına geliyor.
[h=2]Kulaklık[/h]
Listenin en cok tehlikeye neden olabilecek uyelerinden biri kulaklıklar. Bu nesnelerde biriken kulak kiri, kulak enfeksiyonlarına ve bazı rahatsızlıklara neden olabiliyor. Kulaklıkların yine arada bir kulak cubuklarıyla temizlenmesi, uzmanlar tarafından şiddetle oneriliyor.