Motorsporlarının zirvesi olarak kabul edilen, dunya capında milyonlarca kişinin takip ettiği Formula 1, takımların ve yarışcıların en ust duzey performanslarını sergilemeleri gereken bir spor. Bu sporda yer alan herkes en buyuk riskleri almak ve sonuclarını olumlu yonde elde etmek zorunda.
Bir spor dalını daha da ilgi cekici yapan şey de elbette mucadele hissini ne kadar iyi yansıttığıdır. Milyonlarca Formula 1 hayranının da soyleyebileceği uzere bu sporda mucadele tum saflığıyla yer alıyor. Sporu takip etmeyenler, takip etse bile cok da araştırmayanlar icin gelin F1 hakkındaki 15 inanılmaz şeye bakalım:
[h=2]Formula 1 hakkında şaşırtıcı 15 bilgi:[/h] [h=3]15. F1 aracları, 4 saniye icinde 160 km/sa ’e cıkıp yeniden 0 ’a ulaşabiliyor:[/h]
Bir Formula 1 aracının ne kadar hızlı bir şekilde hız kazandığına inanmak belki de gormediğiniz surece inanmayacağınız bir şeydir. Ancak biz yine de soyleyelim. Bu araclar genellikle 4 saniye icerisinde 160 kilometre/saat hıza cıkmakla kalmıyor, aynı zamanda bu sure icerisinde duruyor.
[h=3]14. Bir F1 aracının maliyeti en az 7 milyon dolar:[/h]
F1 aracları, her bir takım tarafından kendi bunyesindeki muhendislerin yaptıkları calışmalarla hayat buluyor. Takımlar bu aracların net maliyetini hicbir zaman acıklamasa da tahmin edilen miktar 7 milyon dolar seviyesinde. Ustelik bu fiyatın icinde takımın AR&GE tarafına harcadığı miktar da yer almıyor, yalnızca aracın kendisi.
[h=3]13. Fren diskleri 1.000 derece sıcaklığa ulaşabiliyor:[/h]
Formula 1 araclarının 320 km/sa hızında yarıştıklarını gormuşsunuzdur. Peki bu gucu durduran frenlerde durum ne? İşte bu dev gucu durduran frenler, hemen hemen erimiş bir lav kadar sıcak olabiliyorlar. Gecmişte yarışlarda gorduğumuz termal kameralar geri donse de lastiklerin icerisindeki kırmızı noktaları yeniden gorebilsek diyoruz.
[h=3]12. F1 araclarının motorları soğukken calıştırılamıyor:[/h]
F1 arac muhendisleri, bir F1 aracının soğuk durumdayken calıştırılamayacağını surekli aktarıyor. Bu nedenle araclar kullanılmadan once ısıtılıyor. Ayrıca bir F1 aracını calıştırmak, yalnızca F1 pilotunun cabasıyla yapılamıyor. Bu işlemde takım icinde bulunan bircok muhendis gorev alıyor.
[h=3]11. Her bir F1 aracı 80.000 ’den fazla bileşenden oluşuyor:[/h]
Evet, yanlış duymadınız: Her bir arac, tam 80.000 parcanın bir araya gelmesiyle meydana geliyor. Ustelik bu parcaların her biri birbiriyle muthiş derecede uyumlu olmak zorunda. Bu noktada muhendislere cok buyuk yuk duşuyor, zira daha once uyumsuz parcaların, hatta tek bir vidanın bile yaşattığı sıkıntıları gorduk.
[h=3]10. F1 araclarının motorları oldukca kısa sure dayanıyor:[/h]
F1 takımları, gecmişte bir sezon icin yalnızca 8 motor kullanabiliyordu. 20 yarışlık bir sezonda bu durum 2,5 yarış başına 1 motor anlamına geliyordu. Bu limit altında bile takımlar motorlarını idare etmekte gucluk cekiyorlardı. Bu noktadan motorların omrunun ne kadar kısa olduğunu anlayabilirsiniz. Ayrıca gunumuzde bu limitin daha zorlayıcı bir seviyeye, sezon başına 3 ’e cekildiğini de belirtelim.
[h=3]9. F1 pilotları her yarış yaklaşık 4 kilogram kaybediyor:[/h]
F1 pilotları, arac icerisindeki dayanılmaz sıcaklıktan ve surekli hareket halinde olduklarından epey kalori yakıyorlar. Bu kaloriler de genellikle 4 kilogram seviyelerinde kilo kaybına neden oluyor. Zaten suruculerin yarış oncesi bol sıvı tuketmeleri de bundan kaynaklanıyor.
[h=3]8. F1 araclarının lastikleri de kilo kaybediyor:[/h]
F1 yarışlarında kilo kaybeden taraf yalnızca pilotlar olmuyor. F1 araclarındaki lastikler de aşınmadan dolayı 0,5 kilogram kadar kayıp yaşıyor. Yuksek hız, aşırı guclu frenleme, 200 km/sa hızla viraj alma gibi durumlar, lastiklerin aşırı aşınmasına ve zaman zaman parcalanmasına neden oluyor.
[h=3]7. F1 pilotlarının kaskları, dunyanın en dayanıklı kaskları oluyor:[/h] F1 yarışları esnasında parcalanan lastikler, kazalar sonucunda havaya sacılan arac parcaları gibi bircok şey F1 pilotlarının hayatını tehlikeye sokuyor. Ozellikle 300 km/sa hızla giderken en ufak bir şey kafanıza carpma riskine sahipse, kaskınız da o denli guclu olmak zorunda. Buna bir ornek olarak Felipe Massa ’nın 2009 yılında yaşadığı kazayı yukarıdan izleyebilirsiniz.
[h=3]6. F1 tarihinde puan kazanan kadın bir pilot bulunuyordu:[/h]
F1, gunumuzde maalesef kadınları gorebildiğimiz bir spor dalı değil. Gecmişte birkac kadın pilot F1 pistlerinde yarışmış olsa da bu pilotlar diğer pilotların başarısına yetişemediler. Ancak Lella Lombardi isimli bir kadın pilot, 1975 yılındaki İspanya GP ’sinde yarım puan kazanmayı başardı ve puan kazanan tek kadın pilot olarak tarihe gecti.
[h=3]5. F1 aracları baş aşağı gidebilir:[/h]
F1 araclarının ucakların tersine muhendislik işlemine girmesiyle ortaya cıkmış olabileceğini soyleyebiliriz. Ucaklar havada kalmak icin nasıl bir kaldırma kuvveti oluşturuyorlarsa F1 aracları bu kuvveti tersine cevirerek kendilerini yere yapıştıran bir kuvvet oluşturuyorlar. İşte F1 araclarındaki bu bastırma kuvveti, bir F1 aracının baş aşağı hareket etmesini mumkun kılıyor— elbette yuksek hızlarda.
[h=3]4. Bir F1 takımı 1.000 ’e yakın calışana sahip oluyor:[/h]
Heyecanla beklediğimiz F1 yarışlarını mumkun kılan, bu yarışlarda liderleri lider yapan kişiler aslında bizim hic gormediğimiz kişiler. Bir F1 takımı, yaklaşık 1.000 personele ev sahipliği yapıyor. Bu calışanlar bircok farklı alanda, aracın geliştirilmesinden yarış stratejisine gorevler yapıyor. Gunumuz şampiyon takımı Mercedes-AMG Petronas ’ın yalnızca kendi ana ussunde bile 950 personel bulunuyor.
[h=3]3. F1 araclarının direksiyonları duğmelerle dolu:[/h]
Bir F1 aracı gorduyseniz, sporun icinde olan birisi değilseniz aracların direksiyonu elbet garibinize gitmiştir. Bu direksiyonlarda bulunan her bir duğme ayrı bir işleve sahip. Aracın motor gucunden torka, fren dengesinden radyoya ve pilotun iceceğine tum kontroller buradan yapılıyor.
[h=3]2. F1 pilotları 13 numarayı yalnızca iki kez aldı:[/h]
F1 ’de de neredeyse her spor dalında olduğu gibi suruculer kendilerini temsil eden bir numaraya sahiptirler. F1 tarihi boyunca uğursuz sayılan 13 sayısı, yalnızca 1963 Meksika ve 1976 İngiltere GP ’lerinde goruldu. Elbette bu numarayı alan bir kişiyi goren herkes o donemde şaşkına dondu.
[h=3]1. F1 aracları ulkemiz topraklarında da yarışıyordu:[/h]
F1 camiası hakkındaki son bilgiyi, bu spordan uzak olan kişiler icin verelim. Formula 1 aracları, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009 ve 2010 yıllarında İstanbul Park pistinde birbirleriyle kıyasıya mucadele ettiler. Oyle ki İstanbul Park, dunya capında bircok F1 hayranı tarafından en iyi pistler arasında değerlendiriliyordu.
Formula 1 Hakkında Duyunca Şaşıracağınız 15 İlginc Bilgi
Bilim ve Teknoloji0 Mesaj
●22 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Formula 1 Hakkında Duyunca Şaşıracağınız 15 İlginc Bilgi