Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ozan Ceyhun'u Viyana Buyukelcisi olarak ataması ulkucu camiada tepkiye yol actı. Bunun nedeni ise Ceyhun'un 1980 yılında ulkucu goruşlu bir kişinin oldurulmesiyle ilgili davada cinayet suclamasıyla yargılanmış olması.
[h=3]ULKUCULER ATANMAYA TEPKİLİ[/h] Ozan Ceyhun'un atanması sonrası, ulkucu cizgideki ceşitli sosyal medyada hesapları tarafından eleştirildi. Bunun yanında İYİ Parti'ye yakın Yenicağ gazetesinin internet sitesi ile gectiğimiz gunlerde kapatılan, MHP'ye yakın Ortadoğu gazetesinin internet sitesinde de karar, eleştiren bir tarzda verildi. Ulkucu siyasetci Sinan Oğan da Ozan Ceyhun'un Avusturya Buyukelciliği'ne atanmasına tepki gosteren isimler arasında yer aldı.
[h=3]MİLLİ GORUŞCULER DE TEPKİ GOSTERDİ[/h] Muhafazakar kesimden bazı sosyal medya kullanıcıları ise kararı Ceyhun'un bir donem Milli Goruş'u "teror orgutleriyle" eşleştiren sozleri nedeniyle eleştirdi. İktidara yakın yorumcular ise sosyal medya hesaplarından Ceyhun'u tebrik etti.
[h=3]CEYHUN ATANMASI SONRASI TWİTTER'DAN MESAJ ATTI[/h] Twitter hesabından yaptığı acıklamada yeni gorevine atanmasıyla ilgili olarak "Allah utandırmasın!" diyen Ozan Ceyhun, 1960 yılında Adana'da doğdu. Babası, yazar Demirtaş Ceyhun'du.
[h=3]12 EYLUL SONRASI YURT DIŞINA GİTTİ[/h] 1979'da Boğazici Lisesi'nden mezun oldu sonra da Hacettepe Universitesi'nde Alman Dili ve Edebiyatı okudu.1980 oncesi donemde sol orgut siyaseti icinde yer aldı. 12 Eylul 1980 darbesinden sonra Turkiye'den ayrılarak Avusturya'ya, 1982'de ise Almanya'ya gitti.
[h=3]İDAMLA YARGILANDI[/h] Ozan Ceyhun hakkında bu donemde, ulkucu Mustafa Eroğlu'nun 1980 yılında oldurulmesiyle ilgili dava acıldı. Ceyhun bu davada, cinayet suclamasıyla, idam istemiyle yargılandı. Bu dava kapsamında ilerleyen yıllarda, hakkında Interpol tarafından kırmızı bultenle arama kararı cıkartılacaktı.
[h=3]1980 SONRASI SİYASETE GİRDİ[/h] Ceyhun ise 1980'lerde Almanya'da sosyal pedagoji eğitimi aldı ve siyasete ısındı. 1986'da Yeşiller Partisi'ne katıldı. 1992 ve 1998 arasında Hessen Sosyal Bakanlığı'nda calıştı.
[h=3]AB'YE UYELİK SURECİNDE TANINDI[/h] 1998 ve 2000 arasında Yeşiller Partisi adına Avrupa Parlamentosu'nda (AP) gorev aldı. 2000'de istifa ederek Sosyal Demokrat Parti'ye (SPD) gecti ve 2004'e kadar AP'deki gorevini surdurdu. Turkiye, Ceyhun'un ismini, 1990'larda ve 2000'lerin başında, Turkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) uyelik surecindeki cabalarıyla tanıdı. Cinayet suclamasıyla yargılandığı davadan, 2000 yılında, delil yetersizliği nedeniyle beraat etti.
[h=3]AK PARTİ'DEN MİLLETVEKİLİ ADAYI OLDU[/h] 20 yıl sonra, 2000 yılında ilk kez yeniden Turkiye'ye giden Ceyhun, 2000'li yıllarda Turkiye'nin ic siyasetinde daha gorunur bir isim oldu. Bir donem, sol cizgideki Birgun gazetesinde yazarlık yaptı. Bir donemse eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgul'un danışmanlığını yuruttu. Sonrasında donemin AB Bakanı Egemen Bağış'a, kendi ifadesiyle fahri danışmanlık yaptı. Ceyhun, 7 Haziran 2015'teki genel secimlerde İzmir'de AK Parti 1. bolge, beşinci sıradan milletvekili adayı oldu ancak secilemedi. Bu donemde adaylığını, gecmişte Milli Goruş hakkındaki tavrı nedeniyle eleştirenler oldu.
[h=3]MİLLİ GORUŞ'LE İLGİLİ SOZLERİ TEPKİ CEKTİ[/h] Zira Ceyhun, AP uyeliği doneminde, 2002 yılında, Almanya'daki İslam Toplumu Milli Goruş ve Berlin İslam Federasyonu hakkında AB Komisyonu'na soru onergesi vermişti. Ceyhun bu gruplarla ilgili bilgi istemiş ve bunların kendisi icin "en az teror orgutleri kadar tehlikeli olduğunu" soylemişti.
[h=3]"AK PARTİ'YE GECTİ FIRILDAK DİYORLAR"[/h] Ceyhun, o donem bir gazeteye verdiği roportajda goruşlerinin zaman icinde değiştiğini soyledi: "Milli Goruş ile ilgili cumlelerim ortaya koyuluyor, bunların bugun onemi yok. O zaman oyle duşunuyordum. O yıllarda turbana da karşıydım. Ancak şimdi farklı duşunuyorum."
Ceyhun, aynı soyleşide AKP'ye gecmesiyle ilgili eleştirileri de yanıtlarken siyasi partilere yaklaşımını da şu sozlerle anlattı: "AK Parti'ye gecti, 'fırıldak' diyorlar. 1987'de Yeşiller Partisi'ne uye oldum, 1989'da aktif siyasete başladım. Ben uye olduğumda Yeşiller Partisi'nin iceriğini bilmiyordum. Bulunduğun kasabada dernek başkanıydım, Yeşiller 'Gel bize olanak sunalım sana' dediler. Ben hicbir zaman yeşil olmadım ama olanak sunulduğu icin siyaset yaptım. Yeşiller icinde adım karpuzdu dışı yeşil ici kırmızı diye. Yeşillerle her şeyim tersti. Sadece yabancılar politikasında uzlaştık. Bu hareket icinde isim yaptım. O donem SPD lideri Schroder'den davet geldi; 'Yeşiller icinde nasıl cebelleştiğini goruyoruz, daha ne kadar cekeceksin bu işkenceyi dedi' Ben de SPD'ye gectim."
Yine aynı soyleşide Ceyhun, CHP ve HDP'nin milliyetci olduğunu, sağ bir parti olmasına rağmen AK Parti'nin, "ozunde sosyal demokrasiye yuzde 100 uyduğunu" soyledi.
Ceyhun, 2015'ten sonra da AK Parti'ye yakın bir siyasi cizgi izledi. Turkiye'nin AB uyeliğini desteklemeye devam etti. Son yıllarda, hukumete yakın cizgideki Turkuvaz Medya Grubu bunyesinde bulunan Daily Sabah gazetesinde yazarlık yapıyor.
[h=4]Haber Videosu[/h]: Avusturya Buyukelciliği'ne atanan Ozan Ceyhun ulkucu camianın tepkisini cekti
Avusturya Buyukelciliği'ne atanan Ozan Ceyhun ulkucu camianın tepkisini cekti
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●38 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Avusturya Buyukelciliği'ne atanan Ozan Ceyhun ulkucu camianın tepkisini cekti