Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Milli elektrikli tren, 29 Mayıs'ta raylara indirilip test edilmeye başlanacak. Testlere gore, Eylul ayında bu trenler vatandaşlarımızca kullanılmaya başlanacak" dedi
Adapazarı ilcesindeki Turkiye Vagon Sanayi AŞ'yi (TUVASAŞ) ziyaret eden Bakan Varank'ı, Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir karşıladı. TUVASAŞ Yonetim Kurulu Başkanı ve Genel Muduru İlhan Kocaarslan'dan calışmalara ilişkin bilgi alan Varank, TUVASAŞ'ın Aluminyum Govde Uretim Fabrikası'nı gezdi, yapımı devam eden Milli Elektrikli Tren Seti'ni inceledi.
Burada gazetecilere acıklamalarda bulunan Bakan Varank, TUVASAŞ'ın Aluminyum Govde Uretim Fabrikası'nı actıktan sonra cok yol aldığını ifade etti. Varank, gecen gunlerde acıklanan 2020 Yatırım Planı'nda TUVASAŞ'ın da yer aldığını anımsatarak, 56 hızlı tren setinin kurumdan temin edileceğini bildirdi.
TUVASAŞ'ın Turkiye icin onemli bir altyapı olduğunu dile getiren Varank, "Milli hızlı trenlerimizi, milli yuksek hızlı trenlerimizi entegre bir şekilde, tasarımdan son noktaya kadar uretebildiğimiz bir tesisten bahsediyoruz. Gorduklerimden oldukca etkilendim" diye konuştu.
[h=3]"DUNYADA GLOBAL VE REKABETCİ BİR OYUNCU OLMAK İSTİYORUZ"[/h] Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, devletin onumuzdeki 15 yıllık surecte yaklaşık 15 milyar euroluk raylı sistemler satın alımı yapacağını belirterek şunları soyledi:
"Burada gormuş olduğumuz urun, tasarımından başlayarak 160 kilometre hız yapabilen mevcut yuksek hızlı tren ve hızlı tren hatlarımızda calışan bir tren seti. Tabii burada gorduğumuz setin en onemli ozelliği tedarikciler vasıtasıyla bu trenlerin oldukca yuksek oranlarda yerlileştirilmesi. Cer sistemleri, boji sistemlerinin bir kısmı ASELSAN tarafından yapılıyor. Burada Yaz-Kar firmamız var, trenin klimasını uretiyor. Başka firmalarımız da bu trenin cok ceşitli parcalarını yerlileştiriyor. Bu kabiliyet bizim icin değerli bir kabiliyet. Bundan sonra kendi milli yerli markamızı oluşturup hem kendi ihtiyacımız olan urunlerimizi uretmek hem de dunyada global ve rekabetci bir oyuncu olmak istiyoruz."
[h=3]"YERLİ URETİMİN ARTIRILMASI İCİN COK CEŞİTLİ POLİTİKALAR UYGULUYORUZ"[/h] TUVASAŞ calışanlarını tebrik eden Varank, milli bir kurumun ozel sektor tedarikcileriyle yakın iş birliği kurarak bu uretimleri gercekleştirmesinin Turkiye icin guzel bir model olduğunu dile getirdi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak Turkiye'de yerli uretimin artırılması ve geliştirilmesi icin cok ceşitli politikalar uyguladıklarını belirten Varank, "Sanayi iş birliği dediğimiz, yapılan ihalelerde urunlerin yerlileştirilmesinin yol haritalarını cıkardığımız bir programımız var. Buna ihtiyac duymadan TUVASAŞ aslında bunu burada gercekleştirmiş. Kendilerine ve ozellikle Ulaştırma Bakanımıza cok teşekkur ediyorum. Kendisi bunların onunu actı ve biz bu sayede milli trenlerimizi goruyoruz. Cok yakında 160 kilometre hız yapabilen trenlerimizin testleri başlayacak" ifadelerini kullandı.
[h=3]"29 MAYIS'TA RAYLARA İNDİRİLİP TEST EDİLECEK"[/h] Bunun bir sonraki adımının saatte 200 kilometrenin uzerinde hız yapabilen yuksek hızlı trenler olduğunu aktaran Bakan Varank, "Bunu da cok ufak modifikasyonlarla geliştirecek kabiliyetimiz burada var. İnşallah onları da raylarda gormuş olacağız" dedi.
Varank, bir gazetecinin milli elektrikli tren setinin raylara ne zaman ineceğine ilişkin sorusuna şu cevabı verdi:
"Milli trenlerimizin, saatte 160 kilometre hız yapabilen trenlerimizin cok yakında testleri başlayacak ve vatandaşlarımız bunu kullanmaya başlayacak. 3 tren seti, 29 Mayıs'ta raylara indirilip test edilmeye başlanacak. Testlere gore Eylul ayında bu trenler vatandaşlarımızca kullanılmaya başlanacak."
Ziyarette, Sakarya Emniyet Muduru Fatih Kaya, AK Parti Sakarya İl Başkanı Yunus Tever ve TUVASAŞ calışanları da yer aldı.
Kaynak: AA[h=4]Haber Videosu[/h]: Milli elektrikli tren 29 Mayıs'ta test edilmeye başlanacak