Ceşitli sual cevaplar
Kuleuzuleri okuduktan sonra avuca ufleyip elleri vucuda surmenin faydası var mı?
CEVAP
Resulullah efendimiz, bazı Âyetleri okur mubarek avuclarına ufler ve avucları ile mubarek vucutlarını mesh ederlerdi. Bircok hastalık icin iyidir
Namazda okunan Kur’an mı yoksa dışında okunan mı daha sevaptır?
CEVAP
Namazda okunan daha sevaptır. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Namazda okunan Kur'an, namaz dışında okunan Kur'andan daha sevaptır.) [Cami'ussagir şerhi]
Dualar Turkce de okunabilir mi, yoksa Arapca mı okunması gerekir?
CEVAP
Namazdakileri Arapca okumak şart, diğer zamandaki duaları Turkce okumakta mahzur yoktur.
Camide tesbih cekerken, dua ederken veya Kur'an-ı kerim okunurken, mazeretsiz bağdaş kurup oturmakta mahzur var mı?
CEVAP
Bir rahatsızlık yoksa oyle oturmamalıdır.
Namaz kılmış olana, (Allah mubarek etsin) mi denir, yoksa (Allah kabul etsin) mi?
CEVAP
Allah mubarek etsin denir.
Kur’an-ı kerimde, (Allah Eshab-ı kiramdan razıdır) buyuruluyor. O eshab, Resulullahın vefatından sonra kotu şeyler işlese yine mi Allah onlardan razı olur?
CEVAP
Muteber din kitaplarında buyuruluyor ki:
Allahu teÂlÂnın sıfatları ebedidir, sonsuzdur. Onlardan razı olması da sonsuzdur. Yani birkac seneliğine razı olup da sonra vazgecmez. HÂşÃ‚ eshabın daha sonra ne yapacağını Allah bilmiyor muydu? Bilmeyen Allah olur mu? Onlardan razı ise ebediyen razıdır. Bir muddet razı olup sonradan vaz gecmek Allah’ın sıfatlarına aykırıdır.
Allah ebediyen razı olsun demek caiz mi?
CEVAP
(Allah ebediyen razı olsun) denince, sanki bu duadan, Allahu teÂlÂnın bir muddetliğine de razı olacağı anlamı da cıkıyor. Bu itikadımıza terstir. Allah razı olsun demek gerekir. Ebediyen ekleyince yanlış anlamaya musait oluyor. Uc gunluğune veya uc seneliğine razı olsun anlamı da cıkabilir. Yani Allah’ın boyle sıfatı da var sanılır.
(Bin kere Allah sizden razı olsun) demek uygun mu?
CEVAP
Allah’ın bir kere razı olması sonsuz razı olması demektir. Allah razı olsun dendi mi aynı şey soylenmiş olur. Ama oyle soylemenin de mahzuru olmaz. Maksat manayı kuvvetlendirmektir.
Haram olan bir şeyi elde etmek icin ya da yapabilmek icin dua etmek haram mı? Mesela ya Rabbi bana rakı icmeyi nasip eyle demek haram mıdır?
CEVAP
Evet haramdır.
Bazıları, bir din kitabını mesela Mektubatı okuyup bitirdikten sonra Sadakallahulazim diyorlar. Bir mahzuru var mı?
CEVAP
Oyle soylemek uygun değil. (Sadakallahulazim) demek, Allah doğru soyledi demektir. Kur'an-ı kerim icin soylenir.
Vitirde kunut dualarını bilmeyen ne der?
CEVAP
Oğrenene kadar Rabbena atinayı okur. Veya uc kere istiğfar okur. Mesela (Allahummağfirli) der.
Amenerresulu okunurken dinleyenlerin dua kısmında yavaşca amin demeleri caiz mi?
CEVAP
Caizdir.
Hadis-i şerifte, (Sabah-akşam, Haşr suresinin son uc Âyetini okuyan şehid olarak olur) buyurulduğu icin, sabah-akşam Haşr suresinin sonunu okuyorum. Camide kıldığım zaman imam okuyor, biz dinliyoruz. Ben okumasam, yine aynı sevaba kavuşur, şehid olarak olur muyum?
CEVAP
Kur’an-ı kerimi okumak sunnet, dinlemek farzdır. Dinleyen, okuyandan daha fazla sevap aldığı icin, ayrıca okuması gerekmez. Her gece Amenerresulu’yu okuyan da, imamdan dinlemişse, onun da okuması gerekmez.
Bir şey okuduktan sonra veya vaazdan sonra el fatiha deniliyor. Fatiha okumak şart mı?
CEVAP
Fatiha denince fatiha okumak şart değil ama okumak iyi olur
Bilgisayarda yuklu bulunan sure ve duaları kulaklıkla dinlemekte mahzur var mı?
CEVAP
Mahzuru olmaz.
Duaya nasıl başlamalı?
CEVAP
Şoyle başlanabilir:
(Elhamdulillahi Rabbilalemin esselatu vesselamu al resulina Muhammedin ve al alihi ve sahbihi ecmain.)
Namazdan sonra fatiha okumak sunnet mi bid'at mi?
CEVAP
Caizdir, mahzuru yoktur.
Bazen yazı yazarken, yapacağım şeyi unutuyorum, ne yazacaktım ki diye duşunuyorum. Unutmamak icin veya hatırlamak icin bir dua yok mu?
CEVAP
Buyuk bir zata bir dua et de şu olsun diyorlar, o da dua ediyor ve o iş oluyor. O duayı bize de oğret diyorlar. Oğretiyor, fakat onlarınki kabul olmuyor. Sebebini soruyorlar. (Bu 30 senenin mahsuludur. 30 senedir dua ediyorum, siz de devamlı edin bir gun duanız kabul olur) buyuruyor.
Bir kimse yazı yazarken unuttuğu, hatırlayamadığı şeyler oluyormuş. Resulullah efendimiz ona buyuruyor ki:
(Kalemini kulağına koy. Soyleneni daha iyi hatırlarsın.) [Tirmizi]
Ne yazacağını unutan kimse kalemini kulağına koymalı ve Resulullaha salevat-ı şerife getirmelidir.
Son teşehhudde subhane rabbike Âyeti dua olarak okumak caiz mi?
CEVAP
Evet caizdir. Kur’an ve hadiste bildirilen butun duaları okumak caizdir.
Cocuğumun yaramazlıklarına karşı okuyabileceğim dua var mı?
CEVAP
Hem kendiniz ona hayır dua edin, hem de cocuğa namaz kılmayı, bazı sureleri, duaları oğretin. Mesela la havle’yi oğretin. Cocuğun yaramaz olması iyidir. Meşhur buyuk kimseler cocukken cok yaramaz imiş. Hadis-i şerifte buyuruluyor ki:
(Cocuğun kucukluğunde yaramaz oluşu, buyukluğunde aklının ziyadeliğidir.) [Hakim]
Doğumun rahat ve kolay olması icin dua var mı?
CEVAP
Cocuğun rahat doğması icin Abdullah ibni Abbas buyurdu ki:
Bir tas, tabak icine (Bismillahillezi la ilahe illa huv El-Halim-ul Kerim. Subhane Rabbil Arş-ilazim Elhamdulillahi Rabbil alemin) ve sonra Naziat suresinin son Âyetini ve Ke-ennehumden itibaren Ahkaf suresinin son Âyetini İslam harfleri ile yazıp, eritip anasına icirmelidir. (Bostan-ul-arifin)
Kağıda yazıp suya batırılırsa suyunu icmek de aynıdır. Fotokopi cekerek suya batırmakla da olur.
Dua ederken 3 veya 7 kere tekrar etmek gerekir mi?
CEVAP
3 veya 7 kere tekrar etmek isteğimizi kuvvetlendirmek icindir. Mesela (Ya rabbi gunahlarımı affet) diye 7 kere soylenebilir. Veya (Ya rabbi cocuğu salih olarak buyut) diye 3 veya 7 kere soylenebilir.
Haram işleyen birisi, cok gunah işliyorum, elimi acıp dua etmeye yuzum yok, ben namaz kılamam derse buna ne denir?
CEVAP
Ahmak denir. Ne kadar cok gunah işlerse işlesin yine namaz kılmalıdır. Cunku namaz bir cok gunahların affına sebep olur. Bir cok kotuluklerden korur. İyi birisi olmaya sebep olur.
Namazda secdede dua edebilir miyiz?
CEVAP
Farz namazların secdesinde dua edilmez. Nafile kılarken secdede dua edilebilir. Namaz haricinde secdeye kapanıp dua edilir.
Allah gonlune gore versin diye dua uygun mu?
CEVAP
Biz hakkımızda ne hayırlıdır bilemeyiz. Allahu teÂl hakkında hayırlı olanı nasip etsin demeli, bizim arzu ettiğimiz kendi zararımıza olabilir.
Ya Rabbi rahmetini esirgeme diye dua uygun mu?
CEVAP
Esirgeme demek, Allah bazen de rahmetini esirger anlamı cıkar, islam Âlimleri boyle dua etmek cok tehlikelidir buyuruyorlar. Ya Rabbi rahmetini esirgeme demek sanki cimrilik etme denmiş oluyor. Allah rahmetini esirgemez. Boyle bir dua insanı kufre kadar goturebilir.
Haddimi bilmeden Ya Rabbi beni de imtihan et diye dua ettim... ve bir daha da kendime gelemedim. Ne yapmam lazım?
CEVAP
Evet gercekten cok buyuk soz etmişsiniz. İnsan acizdir, imtihana dayanabilir mi? İnsan kendine beddua eder mi hic? Oyle dua ettiğine tovbe et. Bir zaman adamın birisi, Ya Rabbi beni sıkıntılara karşı sabredenlerden eyle diye dua ediyor. Peygamber efendimiz, (Bela mı istiyorsun) buyuruyor.
Kalb ile de zikir yapılır mı? Yani sessiz zikir caiz mi?
CEVAP
Kalbi temizlemek icin sessiz yapılır. Ancak dil ile soylemedikce, ibadet sevabı hasıl olmaz.
Kendimiz icin okuduğumuz hatmi ve hatm-i tehlili, mezarımıza mı gondermek gerekir, yoksa bekletip biz olunce, ruhumuza gonderilmek uzere vasiyet mi etmek gerekir?
CEVAP
Bekletip vasiyet etmek diye bir şey yoktur. Okunan hatmin ve hatm-i tehlilin hurmetine mağfiretimiz icin dua edilir. Sevabı da başta Peygamber efendimiz olmak uzere, butun enbiya ve olu, diri butun muminlere bağışlanır. Yaptığımız butun ibadetler, kabir icin, ahiret icin bir hazırlıktır. Hayır ve hasenatı da sağlığında vermeyip, (Ben oldukten sonra şuralara verin) demek, sağlığında vermek gibi olmaz.
Annem, sağlığında, Yasin-i şerif okuyup kasete aldı. “Ben olunce bunu dinleyip sevabını bana gonderin” diye vasiyet etti. Vasiyetini yerine getirmekte mahzur var mı?
CEVAP
Dine uygun olmayan vasiyetler yerine getirilmez. Kasetten Yasin-i şerifi dinlemek ibadet olmaz. Kasetten dinlenilen Kur’an-ı kerim oluye bağışlanmaz. Bizzat okuyarak bağışlamak gerekir.
Hadis-i şerifte, sabah ve akşam namazlarından sonra, Haşr suresinin [huvallahulleziden itibaren] son uc Âyetinin okunması bildiriliyor. Halbuki cok yerde Lev enzelnadan okunuyor. Yine hadiste, namazlardan sonra, 10 ihlas okunması bildirilirken, siz 11 ihlas okunacağını bildirdiniz. Nicin boyle yapılıyor?
CEVAP
Bir hususta birkac rivayet varsa, en faziletli olanını secmek iyi olur. Haşr suresinin sonunu Lev enzelnadan okumak daha iyi olur. Namazdan sonra 10 veya 11 İhlas okunması bildirilmiştir. 11 defa okumak daha iyidir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Sabah namazından sonra 11 defa ihlas okuyan muslumana, Cennette bir burc verilir.) [Haraiti] (Bu hadis-i şerif, Ramuz’un 382. sayfasında da vardır.)
(Ya Rabbi, hakkımda hayırlı ise şu kızı veya şu oğlanı bana nasip eyle) diye dua etmekte mahzur var mıdır?
CEVAP
Hayırlı ise dediğinize gore, hic mahzuru yoktur. Cok iyi olur.
Neden surekli sayılar var dualarda, onu hic anlamıyorum. Mesela neden mezarlık onunden gecerken 3 İhlas 1 Fatiha okumam gerekiyor? Neden 2 İhlas değil?
CEVAP
Peygamber efendimiz, uc ihlas okuyan Kur’an-ı kerimi hatmetmiş gibi sevap alır buyuruyor. Fatihanın faziletini bildiriyor. Peygamber efendimiz iki deseydi, sen kalkar, (Neden iki ihlas da uc değil) derdin. Yemin kefareti icin 3 gun peş pese oruc tutulur niye iki veya 4 değil de 3? Dinin emri oyle! Niye sabah namazı 4 rekat, oğle 10, ikindi 8, akşam 5 rekat? Allah oyle emrettiği icin. Suc rakamlarda değildir, bu tur anlayışsızlık, bilgisizlikten veya itikad zayıflığından ileri gelir.
Dualarda, Allah’ım affet ..bağışla y Rab! Allah’ım yardım et emir kipli ifadelerle haşa Allah’a emredercesine ZÂtını bir ast, kendimizi de ust yerine koymuyor muyuz? Herkes niye boyle yanlış dua ediyor?
CEVAP
Peygamberimiz oyle dua ederdi, bize de oyle dua edin diye emrediyor. Allahu teÂl da oyle buyuruyor. Bunlar emir değil, istektir, arzudur. Ya Rabbi gunahlarımı affet demek emir değil, ricadır, yalvarmadır.
Duaları 7 kat normal naylonla sarılıp deriye konulup kılıf yapılsa uygun olur mu? Bununla tuvalete girebilir miyiz?
CEVAP
Deri kılıfa sarılacaksa naylona ihtiyac yoktur. Deri kılıf olmazsa bir kat naylon yeter. Eskiden naylon olmadığı icin mumlu bez yedi kat sarılıyordu. Şimdi buna ihtiyac yok. Tuvalete de girebiliriz.
Âyet-el kursiyi, kısa sureleri veya (LÂ havle..., LÂ ilahe illallah) gibi zikirleri yolda veya otobuste giderken, dudakları kıpırdatmadan kalp ile soyleyebilir miyiz?
CEVAP
Kendi işiteceğimiz kadar okumamız gerekir. Yoksa ibadet etmiş olmayız. Fakat sırf kalbi temizlemek niyetiyle kelime-i tevhid yani La ilahe illallah, kalb ile soylenir. Bu sessiz zikirdir.
Devamlı gece okuduğum tesbihleri unuttuğum zamanlar oluyor. Ertesi gun okunabilir mi?
CEVAP
Akşam veya gece okumayı unuttuğunuz tesbihleri, duaları ertesi gun okuyabilirsiniz. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Her zaman okuduğu dua veya tesbihi, ihmal edip okumadan yatan, sabah namazından oğleye kadar olan vakit icinde okursa, gece okumuş gibi sevaba kavuşur.) [Muslim]
Fasık babaya hayır dua edilir mi?
CEVAP
Evet.
Duaları PVC kaplayarak kullanmak caiz mi?
CEVAP
Evet.
Duayı kalben yapmak uygun mudur?
CEVAP
Kendi işitecek kadar okumak lazımdır.
Herkesin gozu onunde tesbih ile, numaratorle zikir cekmek riya olur mu?
CEVAP
Riya kalbde olur. Herkes gorsun diye cekiliyorsa riya olur, alışkanlık olduğu icin cekiyorsa veya kalbinde hic gosteriş duşuncesi yoksa riya olmaz. Ancak herkesin gozu onunde cekmek fitneye veya suizanna sebep olabilir.
Evde coluk cocuğun yanında, tesbih cekmem ve kuşluk gibi nafile namazları kılmam riya olur mu?
CEVAP
Olmaz. Bilakis onlara ornek olunmuş olur.
Hastayı papaza okutmak caiz mi?
CEVAP
Asla caiz değildir.
3 ihlas 1 Fatiha okunuyor. Kur'anı mushaftaki sıra ile okumak vacip değil mi?
CEVAP
Fatiha dua olarak sonda okunur.
Yağan yağmur hurmetine diye dua etmek caiz mi?
CEVAP
Evet. Yağmur, rahmet-i ilahiyye alametidir. Zarf soylenip mazruf kastediliyor.
(Gunahsız sabiler hurmetine) diye dua etmek caiz mi?
CEVAP
Evet.
Dua niyetiyle Fatiha okurken Besmele cekmek gerekir mi?
CEVAP
Evet.
Dunyada zulme uğrayan, savaşa mecbur bırakılan Muslumanlara dua etmek farz mıdır?
CEVAP
Evet farzdır.
Arabi bilenin, dua ve hadisi latin harfiyle yazıp okuması caiz mi?
CEVAP
Caiz değildir.
Kabul olmayacak duaya amin denmez demek kufru gerektirir mi?
CEVAP
Once kabul olmayacak dua olur mu, olmaz mı ona bakalım! Mesela, (Ya Rabbi, beni peygamber yap) demek kabul olmayacak bir duadır. Boyle dua etmek Allah’ın emrine aykırıdır ve boyle duaya amin denmez.
Ayrıca Allahu teÂlÂnın Âdetine zıt olan dualara da amin denmez. Mesela, (Beni oldurme, beni melek yap, beni kadın yap) demek boyledir. Ayrıca ibadet yapmadan Cennete girmek icin dua etmek de gunahtır. (İslam Ahlakı)
Demek ki kabul olmayacak ve amin denmeyecek dualar vardır. Bu bakımdan, (Kabul olmayacak duaya amin denmez) demek kufru gerektirmez. Fakat boyle sozler soylememek iyi olur.
Fatiha suresini tek başına sure veya dua olarak okuyorum. "Sana ibÂdet ederiz, senden yardım dileriz, bizi doğru yola ilet" şeklinde coğul dua edilmiş oluyor. Nicin "Beni doğru yola ilet!" denmiyor da, bizi deniyor?
CEVAP
Dua umumi olursa, kabul olma umidi daha fazladır. Bunun icin ben yerine biz demek gerekir. Bizleri denince, butun muslumanları icine alır. Ayrıca muslumanların icinde birinin duası kabul olunca, diğerlerininki de onun hurmetine kabul olur. (İmam-ı Razi)
Bu bakımdan dua ederken, "Bizi" denmeli ve duaya salevat-ı şerife ile başlayıp yine salevat-ı şerife ile bitirmek sunnettir. Allahu teÂlÂ, salevat-ı şerifeyi kabul eder. Duanın başı ve sonu kabul olunca ortasının kabul olmaması duşunulmez. Peygamber efendimiz, (Allahu teÂlÂya gunah işlenmeyen dil ile dua edin) buyurunca, Eshab-ı kiram, boyle bir dili nasıl bulacaklarını sual ettiler. Resul-i Ekrem efendimiz, (Birbirinize dua edin! Cunku ne sen onun, ne de o senin dilinle gunah işlemiştir) buyurdu. Hele dua, mumin kardeşimizin gıyabında yapılırsa, duanın kabul olma ihtimali daha fazlalaşır.
(Rabbim bizi esirge) diye dua etmek caiz mi?
CEVAP
Ya Rabbi bizi esirge diye dua etmek caizdir. Allah elbette esirger. Ama Ya Rabbi rahmetini esirgeme diye dua etmek caiz olmaz. Cunku Allah’ı cimrilikle suclamış oluruz.
Kur'anın ikinci suresine Bekara denmesinin sebebi nedir?
CEVAP
Bekara, sığır, inek manasındadır.
Musa aleyhisselam zamanında Beni İsrail’den bir genc, kendisinden başka mirascısı bulunmadığı halde, malına tamah ederek zengin amcasını oldurur. Olusunu de gizlice başka bir koye bırakır. Ertesi gunu Hz.Musa’ya gidip, zengin şahsı bu koylulerin oldurduğunu soylerler. Onlar da kendilerinin oldurmediğini soyleyince, Cenab-ı Hak, bir inek kesip bir parcası ile oluye vurulursa, olu dirilip katilin kim olduğunu soyleyeceğini Hz.Musa’ya bildirir.
Kavmi, boyle bir şeyin olamayacağını zannederek, Hz.Musa’ya, (Sen bizimle alay mı ediyorsun) derler. O da, bir peygamberin alay etmeyeceğini soyler ve (Cahillikten Allah’a sığınırım) buyurur.
Hz.Musa’ya kesilecek ineğin vasfını sorarlar. O da bildirir. Değeri uc altın etmesine rağmen, istenilen vasıflar bu inekte bulunduğu icin, derisi dolu altın verilerek ineği satın alıp keserler.
Kesilen ineğin bir parcasını oluye vurunca, olu dirilip, (Beni olduren yeğenimdir) der ve tekrar olur. Koyluler katili yakalayıp oldururler. Boylece iki koy arasındaki cekişme de sona erer. Bu husus, Bekara suresinin 67-73. Âyet-i kerimlerinde bildirilmektedir.
Son Âyet-i kerimenin devamında mealen (İşte Allah oluleri boyle diriltir, duşunup de gerceği anlamınız icin size [kudretini, peygamberine verdiği mucizeleri] gosterir) buyurulmaktadır.
Firavunlar devrindeki Mısır’da, sığır mukaddes bir hayvandı. Şimdi Hindistan’da olduğu gibi ineğe tapılırdı. Allah’tan başka şeylere tapınılmayacağını gostermek ve boyle bÂtıl inancları yıkmak gayesiyle bildirilen mucize gosterilmiştir.
Bekara suresinde Hakla bÂtıl anlatılmaktadır. Okuzle surulen saban, toprağı yarıp ikiye ayırdığı gibi, Hakkı, bÂtıldan ayırması bakımından da bu sureye Bekara ismi verildiği bildirilmiştir.
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- din hakkında kısa soru ve cavaplar...