Turkcell, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ’nun (BTK) 26 Eylul ’de İstanbul ’da meydana gelen 5.8 buyukluğundeki deprem sonrasında oluşan iletişim problemi nedeniyle mobil operatorlere kestiği rekor cezaya itiraz etti. Konuya ilişkin acıklamalarda bulunan Turkcell Genel Muduru Murat Erkan, 1 saat 15 dakikalık kesinti nedeniyle kendilerine kesilen 2 milyon 90 bin TL ’lik cezasının adil olmadığını savundu.
Deprem olduğu gun İstanbul'da 700 baz istasyonunun muhurlu olduğuna dikkat ceken Erkan, “Elektriğin, suyun, doğalgazın muhurlendiğini duşunun. Bizim yaptığımız kamu hizmeti. Boyle bir durum oluştuğunda gunah kecisini sadece telekom operatorunde aramak yanlış. Herkesin şapkasını onune koyması gerek, sonunda bu insan canı” dedi.

Fiberin, kesintisiz iletişim icin cok kritik bir oneme sahip olduğunu belirten Erkan, İstanbul'da 3 yıldır bir metre bile fiber kazamadıklarını aktardı. “Paramız olmadığından değil. İstanbul'da kazamıyoruz ama Hakkari'de de Artvin'de de kazamıyoruz” diyen Turkcell Genel Muduru, TEİAŞ'la anlaşma yaptıklarını ve TEİAŞ'ın şebekesini aldıklarını ancak bu şebekeyi kendi şebekelerine bağlama noktasını bir turlu kazamadıklarını belirtti.
Erkan, Elazığ'da hayatı kurtulanların yuzde 90'ının mobil iletişim sayesinde hayatta kaldığına vurgu yaptı. “Şu fotoğrafı unutmayın, kurtarma gorevlisi Azize ile kac saat konuştu? Azize'nin yanında 20 kişi vardı. Eğer o şebeke orada calışmasaydı neler olurdu Allah bilir” şeklinde konuşan Erkan, sozlerine şoyle devam etti:
“Van'da iki yurekli arkadaşım oraya baz istasyonlarını kuvvetlendirmek icin gitti, işleri bittiğinde sırtlarını donup gidebilirlerdi ama cığ altında kalanlara yardıma gittiler, vefat ettiler. O yuzden herkes elini vicdanına koysun. Tabii ki biz uzerimize duşeni yapacağız, şebeke kapasitemizi artıracağız”

İstanbul depreminin ardından yaptıkları calışmalar hakkında bilgi veren Turkcell Genel Muduru, "Biz de o depremden sonra devletimizle beraberce calıştık. Cağrı başlatma kapasitemiz 48 milyondu, o gun 30 katına cıktı, cağrı başlatma anlamında değil talep anlamında. O gun 48 milyonu once yuzde 20 artırdık, sonraki ay sonunda 48 milyonu 71 milyona cıkaracak şekilde calışma yaptık” ifadelerini kullandı.
Deprem sırasında BİP ve benzeri sosyal platformlarının calışır durumda olduğunu belirten Erkan, "BİP uygulamamıza acil durum butonu koyduk. 155 ve 112 gibi acil servislere erişimin yanında da 10 kişiye o andaki konum ve mesaj gonderme imkanı sağladık. Birkac ay sonra da şebeke olmadan da mesaj atılabilecek teknolojiyi BİP uygulamasının icine getireceğiz” dedi.