Bilgisayar ve video oyun sektorunun gelişmesiyle birlikte, cevrimici oyun platformları buyuk bir onem kazandı. Bugun aktif olarak hizmet vermeye devam eden Steam, Epic Games ve Indiegala gibi onlarca platform ve oyunseverler, bu platformlar uzerinden satın aldıkları oyunları ozgurce oynayabiliyorlar.
Dunyanın en populer cevrimici oyun platformunun Steam olduğu su goturmez bir gercek. Kendine ait forumları, oyun kutuphanesi ve toplulukları bulunan Steam, uzunca bir suredir sektorun tekeli konumundaydı. Ancak ozellikle de son yıllarda populer hale gelen Epic Games, Steam'i ciddi anlamda zorladı. Şu sıralar Epic Games'in de hic azımsanamayacak kadar kullanıcısının olduğunu soyleyebiliriz.

Epic Games, şu an icin Steam kadar detaylı bir platform değil. Ancak Epic Games'in de kendine ait bir oyun kutuphanesi bulunuyor ve oyunseverler, Epic Games uzerinden satın aldıkları oyunlara erişebilmek icin bu kutuphaneyi kullanıyorlar. Bu da oyunseverler icin ikinci bir uygulama anlamına geliyor. Bazı oyunseverler, yılların vermiş olduğu alışkanlıktan oturu Steam'den vazgecemezken bazı oyunseverler ise Epic Games'in ucretsiz oyun kampanyalarından bile yararlanmak istemiyorlar.
[h=2]Farklı platformlardan aldığınız oyunları bir araya getiren bir oyun kutuphanesi olduğunu biliyor muydunuz?[/h] Şimdi sizlere, bilgisayarınızdaki tum oyunları bir araya getiren bir uygulamadan bahsedeceğiz. "Playnite" olarak isimlendirilen bu uygulama; bilgisayarınızda yuklu olan tum oyunların bir kutuphanesi olarak gorev alıyor. Yani sahip olduğunuz oyunlar ister Steam ister Epic Games isterse Indiegala'da olsun, bu uygulama sayesinde hepsini bir arada tutabiliyor ve doğrudan oyunlarınıza giriş yapabiliyorsunuz.

Playnite, oyunseverlere ucretsiz olarak sunulan acık kaynak kodlu bir uygulama. Ustelik bu uygulamaya sahip olabilmek icin hicbir odeme yapmıyorsunuz. Eğer bir geliştiriciyseniz, Playnite'ın sahip olduğu MIT lisansından faydalanarak bu uygulamayı kendinize gore geliştirip yeniden yayınlayabiliyor ya da Playnite uygulamasının gelişmesine destek verebiliyorsunuz.
Şimdiyse uyanık bir geliştirici, Playnite uygulamasının acık kaynak kodlu yapısından faydalanarak ufak değişiklikler yaptı ve Steam'de satışa sundu. "Playnite ucretsiz değil miydi?" diye soracak olursanız, evet ucretsiz. Ancak MIT lisansı, bir uygulamanın başka bir geliştirici tarafından satışa sunulmasının onunu acıyor. Ustelik Playnite'ın asıl geliştiricisi, MIT lisansı alırken de bu durumu biliyordu.

Bir geliştiricinin, zaten ucretsiz olarak sunulan bir uygulamayı Steam'de satışa sunması, oyunseverlerin de dikkatinden kacmadı. Playnite'ın orijinal forumuna hucum eden oyunseverler, boyle bir olayın tamamen yasal olduğunu oğrendiler. Konuyla ilgili acıklamalar, Playnite'ın geliştiricisinin kendisinden gelmişti. Ancak Playnite'ın geliştiricisi, başka birisinin bu uygulama uzerinden para kazanmasından değil, bu olayın altında farklı bir durumun yatıyor olabileceğinden korktuğunu ifade etti.
Playnite'ın gercek geliştiricisine gore uygulamanın acık kaynak kodlu olması, Playnite'ın kotu amaclı yazılımlar entegre edilerek yeniden piyasaya surulmesine neden olabilir. Boylesi bir durumdan endişe ettiğini soyleyen geliştirici, Steam'deki uygulamanın mutlaka incelenmesi gerektiğini ancak kendisinin boyle bir girişimde bulunmayacağını acıkladı. Bu acıklamanın uzerine bazı oyunseverler, bu durumu Valve'a bildirdiklerini ifade ettiler.
[h=2]Playnite'ın Steam'deki ucretli versiyonunun ismi "loong's utilities Playnite"[/h]
Ucretsiz olarak sunulan Playnite'ın ismini değiştirerek Steam'de satışa sunan diğer geliştiricinin kim olduğu bilinmiyor. Ancak bu uyanık geliştiricinin bu uygulama icin hayli hevesli olduğunu acıkca soyleyebiliriz. Cunku soz konusu uygulamanın Steam sayfasında yer alan bilgilere gore bu uygulamayı satın almak isterseniz 144 TL odeme yapmanız gerekiyor. Dolarla satın alma işlemi gercekleştirecek kullanıcılar ise bu uygulama icin 100 dolar odeme yapmak durumunda kalıyorlar.