Cumhuriyet Universitesi Meslek Yuksekokulu Buro Yonetimi bolumunden mezun olan Yeşim Kavak (26), Aksaray kent merkezinde bir markette calıştığı sırada annesi Hayriye Kavak, gecirdiği rahatsızlık sonucu felc oldu. Kavak da annesini yalnız bırakmamak icin 2 yıl once koyune geri donme kararı aldı. Bekarlar koyune geri donup, ailesiyle birlikte yaşamaya başlayan Kavak, iş kurmak istedi. Bunun icin araştırma yapan Kavak, Tarım ve Orman İl Mudurluğu'nun 'Genc Ciftci Projesi' kapsamında ureticilere hibe desteğinin olduğunu oğrendi. Yaptığı girişimler sonucu 30 bin lira proje kapsamında hibe desteği alan Kavak, 15 bin lira da kredi cekip 1 yıl once istiridye mantarı uretme tesisi kurdu.
[h=3]"ASGARİ UCRETİN USTUNDE PARA KAZANMAYA BAŞLADIM"[/h] Ayda 1 ton mantar urettiğini ve kilosunu 15 liraya kadar sattığını belirten Yeşim Kavak, "1 yılda 3 kez ekim yaptık. İki ekimin kompostosunu hazır alarak uretim yaptık. En son bu kompostoları kendimiz yaptık. Tum ailemin gecimini şimdi mantar ureterek sağlıyoruz. Bolgede sadece biz mantar uretiyoruz. Burada asgari ucretin ustunde para kazanmaya başladım. Surekli surumu olan bir urun. Urettiğimiz urunu, otellere, pazarcıları ve koylulere satıyoruz" dedi.
[h=3]"AYLIK ORTALAMA 1 TON MANTAR URETİYORUM"[/h] Mantar uretiminin ozveri isteyen bir iş olduğunu belirten Kavak, "Mantar işi biraz nazlı bir iş ve ozen gostermeniz gerekiyor. Gunluk 1 saatimi buraya ayırıyorum. Buranın temizliği kontrolu ve sıcaklığını, havalandırması kontrol ediyorum. En son hasat zamanı toplaması biraz zahmetli oluyor. Başka bir zahmeti olmayan bir iş. 100 metre kare alanda aylık ortalama 1 ton mantar uretiyorum. Diğer zamanlarımda da ev işleriyle, anneme bakıyorum" dedi.
Tum kadınlara da tavsiyelerde bulunan Kavak, "Başta maddi anlamda biraz para harcamak gerekiyor; ama daha sonra işin devamı geliyor ve aile ekonomisine maddi anlamda ciddi gelir getiriyor. Ben Tarım ve Orman İlce Mudurluğu'nden cok ciddi destek aldım" diye konuştu.
[h=3]"AMACIMIZ CİFTCİLERİMİZİ DOĞDUKLARI YERDE DOYURMAK"[/h] Aksaray Tarım ve Orman İl Muduru Bulent Saklav da, 'Genc Ciftci Projesi' kapsamında ciftciliğe destek sağladıklarını belirterek, "Amacımız ciftcilerimizi doğdukları yerde doyurmak. Bununla alakalı da genc ureticilerimizi destekliyoruz. Proje cıkan ureticilerimizi her turlu teknik desteği verip, uretimlerine katkı sunuyoruz. Ciftcimiz kendi gecim kaynağını buradan sağlıyor" dedi.
Kaynak: DHA[h=4]Haber Videosu[/h]: 15 bin TL sermaye ile kurduğu işte gunde 1 saat calışıp asgari ucretten fazla kazanıyor