Sual: Hicri yılbaşı ne demektir, bu gecenin onemi nedir?
CEVAP
Peygamber efendimiz Muhammed aleyhisselam, miladi 571’de 20 Nisana rastlayan, Rebiul-evvel ayının on ikinci Pazartesi sabahı, Mekke’de doğdu. 622’de Mekke’den Medine’ye hicret etti. 20 Eylul Pazartesi gunu, Medine’nin Kuba koyune geldi. Bu tarih Muslumanların şemsî yılbaşı oldu. O yılın Muharrem ayının birinci gunu de, hicri [kameri] yılbaşı oldu. Muharrem ayının birinci gecesi [bu gece] Muslumanların yılbaşı gecesidir. Yılbaşı gecemiz mubarek olsun...
Bu geceyi ihya etmeli ve saygı gostermeli. Saygı gostermek, gunah işlememekle olur. Zilhiccenin son gunu ve Muharremin birinci gunu oruc tutan, o yılın tamamını oruc tutmuş gibi sevaba kavuşur. Bir hadis-i şerifte, (Ramazandan sonra en faziletli oruc, Muharrem ayında tutulan oructur) buyuruldu.
İslamiyet’ten once Araplar, Muharremde harp etmek isteyince, o yıl Muharrem ayının ismini, sonraki aya korlar, sonraki ayın ismini, Muharrem ayına takarlardı. Boylece, haram ay, Muharremden bir sonraki ay olurdu.
(Bir ayın haramlığını başka aya geciktirmek, ancak kÂfirliği artırır. KÂfirler, boylece sapıtıyorlar. Onlar, Allah’ın haram kıldığı ayların sayılarını denk getirmek icin, haram ayı bir yıl helal edip, başka yıl onu yine haram ederler. Boylece, Allah’ın haram kıldığını helal kılmaya calışırlar) mealindeki Tevbe suresinin 37. Âyet-i kerimesi, ayların yerlerini değiştirmeyi yasak etti.
Kur’an-ı kerimde bildirilen ve dinde kullanılan Arabi ayların bir yılı, bir guneş yılından on gun kısadır. Hicri kamerî aylar, hicri şemsi ve miladi aylara gore, on gun once gelmektedir. Bunun icin Muslumanların mubarek gunleri veya geceleri, şemsî yıllara gore, her yıl on gun once olur. Cunku, mubarek gunler, guneş aylarına gore değil, kamerî aylara gore yapılır. Dinimiz boyle emretmektedir.
İslamiyet’te, guneş yılının ayları icinde sayılı bir mubarek gun yoktur. Doğum gunu ve mubarek geceler, hicri yıl ile kutlanır. Butun ibadetlerde ve dini faaliyetlerde kamerî aylar esas alınır. Hac, oruc, kurban ve bayram gunleri kameri aylara gore tespit edilir. Haccı Allahu teÂlÂnın bildirdiği Zilhicce ayında yapmayıp da, miladi bir ayda, mesela Ocak’ta yapmak, orucu, Ramazan’da değil de, Şubat’ta tutmak, dini değiştirmek olur. Butun mubarek geceler de kamerî aylara gore tespit edilir.
Allahu teÂlÂ, kullarına cok acıdığı icin, bu gecelere kıymet vermiş, bu gecelerdeki, dua ve tovbeleri kabul edeceğini bildirmiştir. Bu geceleri de başka gunlere almak dini değiştirmek olur. Allahu teÂlÂ, (Bu gecelerde yapılan dua ve tovbeleri kabul ederim) buyuruyor.
Kıymet verilen dort aydan biri
Muharrem ayı, Zilkade, Zilhicce ve Receb ile beraber Kur’an-ı kerimde kıymet verilen dort aydan biridir. (Tevbe 36)
Birkac hadis-i şerif meali şoyledir:
(Ayların efendisi muharrem, gunlerin efendisi cumadır.) [Deylemi]
(Ramazandan sonra en faziletli oruc, Allahu teÂlÂnın ayı muharrem ayında tutulan oructur. Farzlardan sonra en faziletli namaz, gece namazıdır.) [Muslim, İbni Mace, Ebu Davud, Tirmizi, Nesai]
(Nafile oruc tutacaksan muharrem ayında tut. Cunku o, Allahu teÂlÂnın ayıdır. O ayda bir gun vardır ki, O gunde Allahu teÂl gecmiş kavimlerden birinin tovbesini kabul etti. Yine o gun tovbe edenlerin gunahlarını da affeder.) [Tirmizi]
-M.Ali Demirbaş-
yeni yılımız mubarek olsun
__________________
Yarın hicri yılbaşıdır (1Muharrem1427-31ocak2006)
Dini Bilgiler0 Mesaj
●22 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Yarın hicri yılbaşıdır (1Muharrem1427-31ocak2006)