Pegasus Havayolları'na ait İzmir-İstanbul seferi yapan PC2193 sefer sayılı Boeing 737 tipi ucak, 5 Şubat akşamı Sabiha Gokcen Havalimanı'na iniş yaptıktan sonra hızını ayarlayamamış ve yaklaşık 30 metre yukseklikten TEM otoyolu kenarındaki alana duşmuştu. Carpmanın etkisiyle uc parcaya ayrılan ucak, 3 kişiye mezar olmuştu.
Kazanın tam olarak hangi sebeple yaşandığının belli olması icin, ucaktaki kara kutunun deşifre edilmesi gerekiyordu. Bugun, Boeing 737 tipi ucağın kara kutusunun Almanya'nın Braunschweig şehrindeki Alman Havacılık Kaza Soruşturma Burosu (BFU) tarafından deşifre edildiği acıklandı.
[h=2]Ucak kazasında 3 kişi olmuş, 180 kişi de yaralanmıştı[/h]
Kulenin, kaza yapan ucağa onceki ucakların pas gectiği bilgisini Turkce verdiği ancak ikinci pilotun Hollandalı olması nedeniyle bunu anlamadığı ve bu nedenle yapması gereken muhtemel uyarıları yapamadığı ortaya cıktı.
Olumsuz hava şartları nedeniyle ucağa inişten hemen once yıldırım duştu ve her iki pilot da prosedur gereği yıldırımın ucağa zarar verip vermediğine odaklandı. O sırada arka ruzgar, saatte 26.4 km suratle esiyordu. Pegasus Havayolları, arka ruzgar pas gecme limiti saatte 28 km olduğu icin pilotlar iniş kararı aldı.
Kara kutudaki veriler, ucağın normal limitler icerisinde inişe gectiğini fakat aniden arka taraftan gelen ruzgarın surati artırdığını gosteriyor. Kaygan olan zeminde duramayacaklarını anlayan pilotlar, kendi aralarında konuşarak pistin ortasından değil sonundaki cıkıştan donmeye karar verdi. Bu sırada hostesler, ucak yavaşladığı icin yolculara “Telefonlarınızı kullanabilirsiniz" anonsu yaptı.

Pistin sonundaki donuşe doğru geldiklerinde iyice yavaşlamak icin fren yapmaya calışan pilotlar, daha onceki yuzlerce iniş kalkışla oluşan lastik izlerinin ustune inince kontrolunu kaybetti ve hızı kesemedi. 17 saniye boyunca, pistin son 700 metresini kayarak kat eden ucak, pistin sonunda “stop way" adı verilen ve bu gibi durumlarda ucağı hasar almadan durduracak yumuşak toprak zeminli sahaya ulaşamadı.
Pistin sonundaki dik yamactan aşağı duşen ucak, yamactaki istinat duvarına carptıktan sonra uc parcaya ayrıldı. Yetkililere gore bu durum, ucağın motorlarının koparak govdeden ayrılmasına neden oldu ve boylece yangının cıkmamasını sağladı. Sivil Havacılık Genel Mudurluğu'ne bağlı Kaza İnceleme ve Araştırma Kurumu (KAİK) yetkililerinin devrede olduğu ve araştırmanın onumuzdeki gunlerde daha da derinleştirileceği ifade edildi.