ABD merkezli teknoloji devi Google; arama motoru ve akıllı telefonlara sunduğu Android işletim sisteminin yanı sıra, onlarca hizmete daha sahip. Bu bağlamda şirket; Gmail, Google Fonts, Google Analytics gibi hizmetler de veriyor ve bu hizmetleriyle hem tuketicilerin hem de geliştiricilerin yaşamlarını kolaylaştırıyor.
Google'ın Analytics isimli hizmeti, pek cok internet kullanıcısı tarafından zaten biliniyor. Bu hizmeti kullanarak, internetteki hemen her şey ile ilgili analizlere ulaşabiliyorsunuz. Orneğin Turkiye'de son donemlerde hangi internet aramalarının yapıldığı, şehirler bazına inerek Google Analytics ile izlenebiliyor. Şimdi sizlere, Google Analytics'te bulunan etkileyici bir analizden bahsedeceğiz.
Google'ın tuketicileri cok ilgilendirmeyen ancak geliştiriciler icin hayati olan bir hizmeti var. Google Fonts olarak isimlendirilen bu hizmet, 977 adet ucretsiz ve lisanslı bir şekilde sunulan yazı stillerinden oluşuyor. Geliştiriciler, Google Fonts bunyesinde bulunan yazı stillerini secerek internet sitelerine ya da geliştirdikleri mobil uygulamalara ekleyebiliyorlar. İşte bu noktada devreye Google Analytics giriyor ve geliştiricilerin işlerini bir hayli kolaylaştırıyor.
Google Analytics, diğer analizlerinin yanı sıra Google Fonts'ta bulunan yazı stillerinin de anlık analizini tutuyor. Geliştiriciler, ilgili sayfaya eriştiklerinde kullanıcıların en cok gordukleri yazı stillerini detaylı olarak inceleyebiliyorlar. Google Analytics, Google Fonts'un sahip olduğu 977 yazı stili icin tek tek sonuc gosterebilecek kadar detaylı bir şekilde calışıyor.
[h=2]Goruntulenen toplam yazı stili sayısı[/h]
Yukarıdaki sayı, rastgele basılmış rakamlardan oluşmuyor. Google Analytics'te yer alan verilere gore Google Fonts'ta bulunan yazı stilleri, bugune dek toplamda 36 trilyon 308 milyar 194 milyon 835 bin 366 kez goruntulenmiş durumda. Bu goruntulenme sayısı, her saniye artmaya devam ediyor.
Google Analytics'te yer alan verilere gore kullanıcıların cok buyuk bir bolumu, yine Google'ın farklı bir hizmeti olan Chrome aracılığıyla bu fontları goruntuleme imkanı yakalamışlar. Buna gore toplam goruntulemenin 23.3 trilyon kadarı Google Chrome, 6.15 trilyon kadarı ise Safari aracılığıyla gercekleştirilmiş durumda. Geriye kalan goruntulemeler ise Firefox ve diğer internet tarayıcıları sayesinde gercekleştiriliyor.
[h=2]Kullanıcıların soz konusu yazı stillerine en cok eriştiği tarayıcılar şu şekilde sıralanıyor[/h]
Google Analytics'in Google Fonts ile ilgili analizleri, kullanıcıların en cok tercih ettikleri işletim sisteminin Linux olduğunu da gozler onune seriyor. Bu noktada kafanız karışmış olabilir ancak bu durumu şoyle izah edebiliriz; Android işletim sisteminin temeli, Linux'a dayanıyor. Google, soz konusu analizleri ortaya cıkarırken Android işletim sistemini de Linux'un icerisine dahil ediyor ve boylelikle listenin birinci sırasında Linux yer alıyor.
[h=2]Linux'un ardından en cok tercih edilen işletim sistemi Windows[/h]
Google'ın analizlerine gore Google Fonts'ta bulunan yazı stillerinin 38 trilyonluk goruntulenme sayısının 15.3 trilyonu, Linux aracılığıyla gercekleştiriliyor. Windows uzerinden Google'ın yazı stillerinin goruntulenme sayısı ise 8.87 trilyon olarak kayıtlara gecmiş durumda. Windows'u ise Apple takip ediyor. Şirketin iPhone ve macOS işletim sistemiyle calışan bilgisayarlarının Google'a ait yazı stillerini goruntuleme sayısı ise toplamda 9,94 trilyon.
[h=2]Kullanıcıların en cok goruntulediği yazı stili "Roboto"[/h]
Google Analytics, dunya uzerinde en cok goruntulenen yazı stilinin Christian Robertson tarafından geliştirilen "Roboto" olduğunu acıklıyor. Roboto, bugune dek toplamda 10 trilyondan fazla goruntulenmiş. Aslına bakacak olursak bu istatistiğin zaten beklenen bir şey olduğunu soyleyebiliriz. Cunku Android, uzunca bir suredir Roboto'yu varsayılan kullanıyor. Dolayısıyla Linux kategorisinde yer alan Android'e ait yazı stilinin diğerlerine oranla daha cok goruntulenmiş olması gayet normal.
Roboto, gectiğimiz bir yıllık surecte de goruntulenme sayısını bir hayli artırmış durumda. Google Analytics verilerine gore Roboto, gectiğimiz yıl yuzde 10 oranında daha fazla goruntulenmiş. Bu da kullanıcıların, Android ve Linux'u daha fazla kullanmaya başladığını gosteriyor. Roboto'nun ardından gelen Open Sans, bir gun Roboto'yu gecer mi bilinmez ancak listenin ucuncu sırasından itibaren hicbir yazı stilinin zirveye oynama ihtimali yok gibi gorunuyor.
Google Fonts'taki Yazı Stillerinin Okurken Zorlanacağınız Goruntulenme Sayısı
Bilim ve Teknoloji0 Mesaj
●33 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Google Fonts'taki Yazı Stillerinin Okurken Zorlanacağınız Goruntulenme Sayısı