Son yıllarda internetten alışverişin de artmasıyla birlikte kargo trafiği yoğunlaştı. Bu durumu fırsat bilen dolandırıcılar da yeni bir yontem keşfetti.
Vatandaşı arayarak kargo paketi olduğunu iddia eden sahtekarlar, 'kargonuzu getirdik ama evde yoktunuz' diyerek tuketicileri once tuzağa cekiyor. Daha sonra telefon kapanıyor. Kargonun ne olduğunu merak eden vatandaş geri aradığında ise olanlar oluyor. Yarım kalan telefon konuşmasını tamamlamak icin sizi arayan numarayı geri aradığınızda, 'kuryelerimizi bu numaradan arayamazsınız' şeklinde bir sesli mesajla karşılaşıyorsunuz. Aynı telesekreter size '0 800' ya da '0 888' ile başlayan başka bir numara iletiyor. Bu numarayı aradığınızda sadece birkac dakika icerisinde bir yıllık telefon faturanız kadar fatura kesiliyor. Cunku 7 saniyede bir 25 lira ucret alınıyor.
[h=3]OPERATORLER AKTARIYOR[/h] Fatura ucretinin daha yuksek olması icin '0 800'lu numarayı arayınca sizi telefonda oyalıyorlar. Boylece gelecek ucretin daha fazla olmasını sağlıyorlar. Bu ozel hatlar ile operatorler arasında sozleşme olduğunu belirten Tuketiciler Derneği Başkanı Levent Kucuk, "Dolayısıyla bu hatlar ne kadar aranırsa ve fatura ne kadar yuksek gelirse, bu ucret uzerinden hat sahiplerine bir aktarım yapılıyor. Boylece dolandırıcılar binlerce lira kazanıyor" diye konuştu.
[h=3]SAVCILIĞA BAŞVURUN[/h] Dolandırıcılık mağduru olanların hem ilk arayan numara hem de '0 800'lu numarayla ilgili Cumhuriyet Savcılığı'na suc duyurusunda bulunması gerektiğini belirten Kucuk, "Ayrıca faturayla ilgili, iptal ya da iade icin telefon operatorunuze talepte bulunun. Bilgi Teknolojileri Kurumu'na da şikayet etmek gerekiyor. Telefon operatorlerinin de bu konuyla ilgili kullanıcıları uyarması gerekiyor. Yani operatorler de sorumluluk almalı" dedi.
[h=3]ARANMAYA KAPALI OLMALI[/h] BTK, 3 Ocak 2019'da konuyla ilgili bir karar yayımlayarak onlem almıştı. Vatandaşların 888/898'li numaraları arayarak mağdur olduğunun dile getirildiği kararda, bu numaraların aboneleri arayabilmesi icin 'abone onayı' zorunluluğu getirildi. 2 ay icinde onay vermeyen abonelerin hatlarının ise 888/898'li numaralara otomatik olarak kapatılması kararı alındı. Hatta yeni aboneliklerde de telefonların bu hatları aramaya direkt kapalı olması şartı getirildi.
[h=3]YENİ YOLLAR BULUYORLAR[/h] Hem yapılan haberler hem de BTK'nın onlemlerine rağmen dolandırıcılar yeni yollar bulmaya devam ediyor. 0 800'lu hatlar dışında şehirlerarası farklı telefon kodlarıyla dolandırma amaclı aramalar da yapılıyor. Farklı numaralardan aranıp, beklemeye alındıklarını belirten vatandaşlar, "Beni telefonla aradılar, hicbir şey demeden telefonda 6 dakika beklettiler. Ben de onemli bir şeydir diye kapatmadım. Şimdi faturamı merak ediyorum" diyerek şikayetlerini dile getirdiler. (Posta)
[h=4]Haber Videosu[/h]: Dolandırıcıların yeni tuzağı! Aradığınızda her 7 saniye icin 25 lira fatura geliyor
Dolandırıcıların yeni tuzağı! Aradığınızda her 7 saniye icin 25 lira fatura geliyor
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●29 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Dolandırıcıların yeni tuzağı! Aradığınızda her 7 saniye icin 25 lira fatura geliyor