Libya ’nın guneybatı bolgesinde yer alan Sahra Colu, tamamen kum ile kaplı kuru bir alandır. Ancak elde edilen yeni fosiller Sahra ’nın her zaman boyle olmadığını gosteriyor. Elde edilen 12.000 yıllık balık fosilleri bir zamanlar Sahra ’nın su ve yaşam ile dolu olduğunu gosteriyor.
Paleontologlar, Sahra Colu ’nde bulunan Acasus Dağları ’nda tanımlanabilir 17.551 fosil ortaya cıkardılar. Bulunan fosillerin yuzde 80 ’i gunumuzden 11.000 yıl once yaşanmış gec buzul cağı Holosen doneminde insanlar tarafından avlanan balıklara ait.
Acasus Dağları ’nda bulunan balık fosilleri, bolgede Holosen doneminde cok sayıda yayın balığı ve tilapia (tatlı su cipurası) bulunduğunu gosteriyor. Fosillerin uzerinde bulunan kesik ve yanık izleri ise balık avcılığının bolgede onemli bir faaliyet olduğunu da gosteriyor.

Sahra Colu ’nde gercekleştirilen calışma aynı zamanda tilapia sayısının yayın balıklarından cok daha hızlı azaldığını gosteriyor. Bunun nedeni, yayın balıklarının solungac solunumu ile beraber hava solunumu da yapabiliyor olmasıdır. Yayın balıklarının hava solunumu da yapmasına izin veren organları, balıkların daha sıcak ve sığ sularda yaşayabilmesini sağlamıştır.
Bolgede bulunan balık fosillerinin yuzde 66.4 ’u yayın balıklarına, yuzde 33.6 ’sı ise tilapialara ait. Uzmanlar, balık fosilleri uzerinde bulunan kesik ve yanık izlerinin, balıkların bolgedeki yerleşimciler acısından onemli bir besin kaynağı olduğunu gosterdiğini acıkladılar.

Elde edilen fosillerin arasında balıkların yanı sıra memeli, kuş, surungen ve yumuşakcalar da bulunuyor. Araştırmacılar, memelilerin sayısı arttıkca balıkların kaybolmaya başladıklarını duşunuyorlar. Bu tespit, dağlarda yaşayan insanların hayatta kalmak icin balık avladıklarını gosteriyor.
Araştırma ile ilgili PLOS ONE ’da yer alan makalede bilim insanları, “Bu calışma, Sahra ’nın eski hidrografik ağını ve Nil ile olan bağlantısını ortaya koyuyor. Calışma aynı zamanda dunyanın en sıcak colunun oluşumuna yol acan dramatik iklim değişiklikleri hakkında da onemli bilgiler sağlıyor” dediler.