Gokbilimciler, bir taraftan uzayı gozleyip yeni keşifler icin calışmaya devam ederken, diğer taraftan Dunya icin tehlike yaratabilecek asteroitler hakkında calışmaya devam ediyorlar. Hollanda ’dan bilim insanları, Dunya ’ya carpabilecek asteroitleri onceden tespit edebilecek bir yapay zeka sinir ağı geliştirdiler.
Dunya ’ya carpma potansiyeli olan asteroitleri tespit edecek sinir ağını geliştirmek icin Guneş ve gezegenlerin 10.000 yıl boyunca izleyecekleri yorungeler modellendi. Sistemde bulunan asteroitler, Dunya ’dan uzakta yollarına devam etseler de gelecekte ne olacağı modellenirken bu yorungeler kullanıldı. Yorungelerle beraber Dunya ’ya carpacağı hayal edilen hayali asteroitlerden bir veri tabanı yaratıldı.
Araştırmacılar, daha sonra bu hayali tehlikeli asteroit veri tabanını, sinir ağını Dunya ’yı tehdit edebilecek asteroitlerin nasıl tanımlanacağı konusunda eğitmek icin kullandılar. İlk hesaplama seti, Leiden ’ın guclu yeni super bilgisayarı ALICE kullanarak yapıldı. Sinir ağı, asteroitleri tanımlama ve tespit etme konusunda eğitildikten sonra sıradan bir dizustu bilgisayarda calışabilecek hale geldi.

Sinir ağını geliştiren ekip yapay zeka sinir ağını Flemenkce “merhaba” anlamına da gelen HOI (Hazard Object Identifier, Tehlikeli Nesne Tanımlayıcı) olarak isimlendirdiler.
Araştırmacılar, asteroitlerin hızlarını belirlediklerinde, HOI ’nın Dunya ’ya yaklaşabilecek asteroitleri tespit edebildiğini buldular. NASA veritabanında bulunan 2.000 uzay nesnesi ile calışan HOI, yuzde 90.99 oranında doğru bir şekilde asteroitleri tespit edebildi.
NASA veritabanında daha once tehlikeli olarak nitelendirilmemiş 11 asteroit de, HOI tarafından Dunya ’ya carpabilecek asteroitler sınıfında olarak belirtildi. Tespit edilen asteroitlerin her birinin capı 100 metreden fazla. Araştırmacılar, yapay zekanın da tespit ettiği asteroitlerin henuz bir tehlike olacağını duşunmuyorlar. Asteroitlerin 2131 ve 2923 yılları arasında Dunya ’ya yaklaşma ihtimali var.

HOI ’nin geliştiricileriden olan Profesor Portegies Zwart, “Şimdi yontemimizin işe yaradığını biliyoruz. Ancak araştırmalarda daha iyi bir sinir ağı ve daha fazla girdi ile daha derinlemesine araştırma yapmak istiyoruz” dedi.
Araştırmacılar, zor olan kısmın yorunge hesaplamalarındaki kucuk yanlışlıkların sonuclarda buyuk değişikliklere yol acabilmesi olduğunu soyluyorlar. Buna rağmen yapay zeka sinir ağlarının gelecekte potansiyel olarak tehlikeli nesnelerin tespit edilmesi icin kullanılabileceği duşunuluyor.