Dunyamızın en sanatsal gosterilerinden biri olan kuzey ışıkları, yıllardır insanların yakın ilgisine maruz kalıyor. Her yılın belli donemlerinde gorulebilen ancak tam tarihi kestirilemeyen bu doğal gosteri, 18 Şubat Salı gunu, Finlandiya ’nın kutup kasabası Kilpisjarvi ’de gokyuzunun uzerinde dans eden ışıklar şeklinde goruldu. Kasabanın, Finlandiya'nın Lapland bolgesinde, Norvec ve İsvec sınırına yakın ve Kuzey Kutup dairesi icinde yer almakta olduğunu da ekleyelim.
Gosterinin, hızla değişen desenleri oluşturan yeşil, pembe ve beyaz ışıklarla gokyuzunu renklendirdiği kaydedildi. Işık şovunun goruntuleri, salı gecesi kuzey ışıklarının 'gercekten ozel' olduğunu soyleyen meraklı bir fotoğrafcı tarafından, Kilpisjarvi'nin 420 km guneyinde Rovaniemi'den yakalandı. Kuzey ışıklarını bizzat gormek icin Lapland ’e gidemeseniz bile gelen bu carpıcı goruntuler, sanıyoruz ki oldukca hoşunuza gidecektir. Yılın bu zamanının, Kuzey Kutbu'nda gercekleşen artırılmış guneş ruzgarı aktivitesi nedeniyle Aurora Borealis olarak da bilinen kuzey ışıklarını gormek icin en iyi zamanlardan biri olarak kabul edildiğini de burada hatırlatalım.

[h=2]Kuzey ışıkları nedir?[/h]
Aurora Borealis olarak da bilinen kuzey ışıkları, guneş parcacıkları atmosferik gazlarla carpıştığında ortaya cıkıyor. Bu da, her seferinde dakikalarca hatta gunlerce surebilen bir neon ışık gosterisi uretiyor.
Pek bilinmeyen bir gercekse bu ışıkların aslında hem kuzey yarımkurede hem de guney yarımkurede gorulebilir olması gerceği. Kuzey yarımkurede “Aurora Borealis” veya “Kuzey Işıkları” olarak bilinen bu ışıklar, guney yarımkurede “Aurora Australis” veya “Guney Işıkları” ismiyle tanınıyor. Temelde aynı olan doğa olayları sadece farklı bolgelerde gorulduğunde isim değiştiriyor.

Kuzey ışıklarını gormek icin en iyi zaman, gokyuzunun acık olduğu soğuk ve karanlık geceler olarak biliniyor. Dunyanın bazı bolgelerinde yıl boyunca ışık manzaraları bulunuyor ancak bu manzaralar; gecelerin daha uzun, daha soğuk ve daha net olduğu kış aylarında daha net gorulebiliyor.