Elazığ depreminin uyarısını aylar oncesinden yaparak dikkatleri uzerine ceken Bilim Akademisi Uyesi Prof. Dr. Naci Gorur, Manisa ve Van depremleri hakkında duşuncelerini paylaştı.
Twitter hesabından iki harita paylaşan Gorur, Manisa'da meydana gelen peş peşe depremlerle ilgili rahatlatan acıklamalarda bulundu. Gorur, "Dikkat edin bu tavan bloku nasıl deforme olup tali graben ve faylar oluşturuyor. Ana fay uzerinde veya tavan blokunun uzun bir capraz fayı uzerinde olmadıkca Manisa yoresinde buyuk depremler olacağını duşunmuyorum." dedi.
[h=3]"MANİSA İCİN BUYUK DEPREM BEKLEMİYORUM"[/h] Manisa icin buyuk deprem beklemediğini acıklayan Gorur sozlerini şoyle surdurdu: "Tavan bloku bu kıvrık ana fay duzlemi uzerinde yavaş yavaş kaydıkca kendi icinde farklı yonlerde gerilmelere uğrayıp kırılıyor, deforme oluyor ve ana faya belirli acı gosteren normal veya doğrultu atımlı faylar ve bunlar arasında capraz grabenler oluşuyor. Butun bu oluşumlar da doğal olarak deprem uretiyor. Bu depremler bazen derinlerde ana fay ile tavan blokunun tabanında gelişiyor. Yuzeyde bir kırık gelişmese de kendini hissettiriyor. Aydın-Bozdağ horstunun kuzeyindeki geniş alanları iceren Gediz tavan bloku kucuk kucuk kayıp yerleştikce Manisa yoresinde depremler devam edecektir. Cizdiğim blok diyagramdaki horstu Aydın-Bozdağ horstu veya taban bloku, aşağı kaymakta olan bloku da tavan bloku olarak duşunebilirsiniz. Dikkat edin bu tavan bloku nasıl deforme olup tali graben ve faylar oluşturuyor. Ana fay uzerinde veya tavan blokunun uzun bir capraz fayı uzerinde olmadıkca Manisa yoresinde buyuk depremler olacağını duşunmuyorum."
[h=3]"VAN DEPREMİNİN OLDUĞU YERDE GORUNUR FAY YOK"[/h] "Şimdi de Van'da dun olan deprem ile ilgili kısa bir goruş yazayım. Gonderdiğim şeklin biri depremin olduğu yeri diğeri ise golun cevresi ve icindeki diri fayları gosteriyor. Gorduğunuz gibi, depremin olduğu yerde gorunur bir fay yok. Muhtemelen bu fay golun icinde. Henuz fay cozumune ulaşamadım ama Van Golu'nun guney ve doğusunda bindirme/ters fay nitelikli depremler goruluyor. Deprem lokasyonu ve buradaki yapılar gozetildiğinde dun olan depremin daha buyuk bir afete davetiye cıkarmayacağını sanıyorum. Bu bilgileri de benim baş yazarlığımda sevgili dostlarım Namık Cağatay, Cengiz Zabcı, Mehmet Sakınc, Remzi Akkok, Hande Şile ve Sefer Olcen ile birlikte yazdığımız bir makaleden ozetledim."

Son dakika: Manisa 5.2 buyukluğundeki depremin ardından peş peşe sallandı Manisa'daki deprem sonrası Prof. Dr. Şukru Ersoy'dan ilk acıklama: Yavaş depremler devam ediyor Son dakika: Manisa 5.2 buyukluğundeki depremin ardından peş peşe sallandı Naci Gorur kimdir? Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Goru hayatı ve biyografisi! [h=4]Haber Videosu[/h]: Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Gorur: Manisa'da depremler devam edecektir