Şunlara yalnız o halde iken selam verilmez:
1- Namazda olana,
2- Hutbe okuyana ve hutbeyi dinleyene,
3- Kur'an-ı kerim okuyana ve dinleyene,
4- Vaaz edene ve dinleyene,
5- Fıkıh dersi calışana,
6- Din dersi verene ve din dersi ile meşgul olanlara,
7- Eşi ile meşgul olana,
8- Avret yeri acık olana,
9- Abdest bozmakta olana,
10- Yemek yemekte olana,
Baştan ikisi haric, diğerlerine selam verilirse, alma mecburiyeti yoksa da selamı almaları iyi olur.
Şunlara da her zaman selam verilmez:
1- Yabancı kızlara ve genc kadınlara,
2- Kumarbaza ve her oyunu oynayana,
3- İcki icenlere,
4- Gıybet edenlere,
5- Şarkıcılara,
6- Fasıklara [Acıktan gunah işleyenlere],
7- Kadınlara, kızlara bakanlara selam verilmez.
Selam verilmesi caiz olmayan bu kimseler selam verirlerse, selamları alınır, fitne cıkarılmaz. Gayrimuslimlere, ancak iş duştuğu zaman selam verilebilir ve selamları alınır. Bid’at ehline de ihtiyac halinde selam verilir. Zengine, zengin olduğu icin selam vermek caiz değildir. Dilencinin, dilenirken verdiği selamı almak gerekmez. Yabancı kadın ihtiyar ise selam verilir. (Durr-ul-muhtar)
KÂfire saygı gostermek icin selam verilmez. Hadis-i şerifte, (Munafık [ve her ceşit kÂfir] ile konuşurken, efendim, demeyiniz) buyuruldu. Zalime, kÂfire hurmet etmek, saygı ile selam vermek, ustadım demek, kufur olur. (Berika)
İslamiyet’in hakim olduğu donemlerde gayrı muslime ve fasık muslumana selam verilmezdi. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Yahudi ve Hıristiyanlara selam vermeyiniz!) [Muslim]
(Bir kitap ehli [Yahudi veya Hıristiyan] size selam verdiği zaman, “ve aleykum” deyiniz!) [Buhari]
Bir kÂfire, (Allah omurler versin) demek, caiz değildir. Musluman olması icin veya cizye vererek devletimizin kuvvetlenmesi icin, boyle dua etmek, caiz olur. (Berika)
Demek ki, ihtiyac duşunce veya onu uzmemek icin veya buna benzer sebeplerle Yahudiyle, Hıristiyanla veya başka bir kÂfirle selamlaşmak veya onun musluman olması icin dua etmek caiz olur.
Kaynak
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Kimlere selam verilmez?