Gezi Parkı protestoları davası bugun Silivri'de gorulmeye devam edecek. Mahkemenin dava kararını bugun acıklaması beklenirken, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gul'un Gezi Parkı olayları ile ilgili sozleri gundeme bomba gibi duştu. Gul, Gezi Parkı olayları ile gurur duyduğunu dile getirdi.
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gul, Karar yazarları Ahmet Taşgetiren, Elif Cakır ve Yıldıray Oğur'a konuştu. Gul kendisine sorulan, "Garantici olduğunuz, riske girmediğiniz eleştirilerine cevap verdiniz. Ama sizin hakkınızda şoyle bir eleştiri de var. Sizin bugunku duruma gelirken sessiz kaldığınız duşunuluyor, bu yuzden hem laik kesimde hem de muhafazakÂr kesimde size kızgın olanlar var" şeklindeki soruya carpıcı bir cevap verdi.
[h=3]"GEZİ PARKI OLAYLARIYLA BUYUK GURUR DUYUYORUM"[/h] Gul, Nerede sessiz kaldım. Mesela en buyuk olaylar Gezi olaylarıydı değil mi? Bana o zaman ilk sorulan soruya verdiğim cevap şuydu: "Bununla buyuk bir gurur duyuyorum" dedim. Şaşırdı herkes. Cunku "Turkiye'nin problemlerinin mahiyetini değiştirmişiz. Eskiden insanlar insan hakları icin sokağa cıkardı. Faili mechuller dursun diye cıkardı. Yolsuzluk dursun diye sokağa cıkardı. Şimdi insanlar ağacı kestirmem diye sokağa cıkmış, cevre duyarlılığı icin sokağa cıkmış. Turkiye'nin problemlerini İngiltere'nin, ABD'nin problemleri haline cevirmişiz" dedim. Daha sonra bu toplumsal olay iyi yonetilemeyince teror orgutlerine buyuk bir fırsat cıktı ve bildiğimiz vahim olaylar, vandallıklar cereyan eti. Acık soyleyeyim; benim bircok tavrım anlaşılmamış olabilir. Kendi camiamız da anlamamış olabilir. Ondan sonra daha ileri aşamalarda "demokrasi sadece secim değildir" dedim. Bana o zaman bizim camiadan bazıları milli irade dersi vermeye kalktı. Milli idarenin ne olduğunu anlattım. Demokrasi sadece secim değildir, secimin otesi vardır dedim. Halbuki ben şimdi bunları soylerken bu kadar tatsız politik ortamın icinde bunları tekrar konuşmak istemiyorum. O zamanlar tutuklu yargılamalarla ilgili yaptığım acıklamalara da bakın. Bireysel başvuru hakkı nasıl cıktı zannediyorsunuz, Haşim Bey'e gidin sorun" ifadelerini kullandı.
[h=3]KARARIN BUGUN VERİLMESİ BEKLENİYOR[/h] Gezi Parkı eylemlerine ilişkin aralarında iş adamı Osman Kavala, gazeteci Can Dundar, Ayşe Mucella Yapıcı ve oyuncu Mehmet Ali Alabora'nın da bulunduğu 1'i tutuklu 6'sı firari 16 sanığın "Turkiye Cumhuriyeti Hukumetini ortadan kaldırmaya teşebbus" sucundan yargılandığı davanın 7. duruşması Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları karşısındaki duruşma salonunda. Duruşmada karar cıkması bekleniyor.
[h=3]MUEBBET HAPİS İSTENDİ[/h] İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nce gorulen duruşmanın celse arasında Cumhuriyet Savcısı mutalaasını acıkladı. Mutalaada Osman Kavala, Yiğit Aksakoğlu ve Mucella Yapıcı'nın "Cebir ve şiddet kullanarak Turkiye Cumhuriyeti hukumetini ortadan kaldırmaya veya gorevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbus sucunu işledikleri" gerekcesiyle ağırlaştırılmış muebbet hapsi istendi.
[h=3]TUTUKSUZ YARGILANAN SANIKLARA HAPİS İSTEMİ[/h] Mutalaada tutuksuz yargılanan sanıklar Ciğdem Mater Utku, Ali Hakan Altınay, Mine Ozerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekci'nin ise diğer sanıklara sucun işlenmesinden once veya sucun işlenmesi sırasında yardımda bulundukları gerekcesiyle "Cebir ve şiddet kullanarak Turkiye Cumhuriyeti hukumetini ortadan kaldırmaya veya gorevini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbuse yardım etmek" sucundan 15 yıldan 20 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarını istendi.
[h=3]7 SANIĞIN DOSYASININ AYRILMASI İSTENDİ[/h] Savcı haklarında yakalama kararı bulunan Ayşe Pınar Alabora, Can Dundar, Gokce Yılmaz, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu, Memet Ali Alabora ve İnanc Ekmekci hakkındaki dosyanın ise ayrılmasını ve haklarındaki yakalama kararlarının beklenilmesini istedi.
[h=4]Haber Videosu[/h]: 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gul: Gezi Parkı olayları ile buyuk gurur duyuyorum