Kur'Ân Peygamberimize indi. İlk olarak Kur'Ân okuyan insan o idi. Buna karşılık en cok Kur"an okuyan da Peygamberimizdi. Peygamberimiz insanları inanc bakımından Kur'Ân okuyan ve okumayan olarak iki meyveye ve iki bitkiye benzetiyor Hadis-i şerifi kendisi de bir Kur'Ân ehli olan Ebû Mûsa el-Eş'arî naklediyor. Resulullah (a.s.m.) şoyle buyurmuştur: "Kur'Ân okuyan mu'min, kokusu hoş ve tadı guzel portakal gibidir. "Kur'Ân okumayan mu'min de, tadı guzel kokusu olmayan hurma gibidir. "Kur'Ân okuyan munafık, kokusu guzel ve tadı acı olan reyhan bitkisi gibidir. "Kur'Ân okumayan munafık ise, kokusu olmayan ve tadı acı Ebû Cehil karpuzu gibidir." Hadiste ifade edildiği gibi, Kur'Ân okuyan ve okumayan mu'minin hali bellidir. Her ikisi de derecesine gore guzeldir; fakat inancı bakımından icten pazarlıklı munafığın durumu icler acısıdır. Boyle bir insan Kur'Ân okusa da, Kur'Ân'ın kendisine bir faydası yoktur, cunku kalbi imandan mahrumdur. Kendisi yanan, tukenen, etrafını aydınlatan, fakat ışıktan ve nurdan mahrum kalan bir mum gibidir. Kur'Ân'ın kendine has bir okuma adabı vardır.

Kur'Ân'dan iyice istifade etmek icin belli başlı şu kurallara uymaya calışmalıdır ;

1. Kur'Ân okumaya başlamadan once derlenip toparlanmalı. Kur'Ân okuyan kimse KÂinatın Sahibinin yuce kelÂmını okuduğunu, Ona yalvarıp yakardığını, Ona dua ve niyazda bulunduğunu, Onunla konuştuğunun bilincinde olduğunu hatırlamalı.
2. Kur'Ân-ı Kerîm yuzunden okunacaksa abdestli olmalı, ezbere okumak icin abdest şart değil.
3. Kur'Ân okurken kıbleye donmeli.
4. Bir Âyet dahi olsa Kur'Ân okumaya başlarken Eûzu-Besmele soylenmeli.
5. Kur'Ân'ı bir kalb ve gonul rahatlığı icinde huşû ile okunmalıdır.
6. Kur'Ân okurken gecmiş peygamberlerin ve ummetlerin başından gecenlerden ibret almalıdır.
7. Kur'Ân'ı acık acık, tane tane, harflerin cıkış yerine ve tecvid k‡idelerine uyarak, aceleye getirmeden okumaktır.
8. Kur'Ân okurken bir rahmet Âyeti geldiği zaman Allah'ın rahmetine el acmalı; azap Âyeti gecince de Allah'a sığınmalı.
9. Kur'Ân okurken ciddiyeti bozan davranışlardan uzak durmalı.
10. Kur'Ân okumak icin mumkunse sÂkin bir vakti secmeli. Yorgun argın bir vaziyette okunan Kur'Ân'dan fazla zevk alınmaz.
11. Kur'Ân okurken gurultuden uzak bulunmaya calışmalı. Hicbir ihtiyac yokken Kur'Ân okumayı kesip konuşmamalı.
12. Okumayı kesmek veya tamamlamak gerektiğinde CenÂb-ı Hakkın yuce kelÂmını tasdik anlamında "SadakallÂhu'l-azîm (Yuce Allah doğru soyledi)" denmeli.
13. Kur'Ân okuması bittikten sonra Mushaf'ı acık tutmamalı, uzerine bir şey koymamalı, yuksekce bir yere bırakmalı.
14. Kur'Ân okurken sonlara doğru yaklaşınca Duh Sûresinden NÂs Sûresine kadar butun sûreler arasında tekbir getirilmeli. Daha sonra da hatim tamamlandığında hatim duÂsı yapmalı.

Kaynak Linki
__________________