Volkswagen, uzun bir karar verme surecinin ardından 1.4 milyar euroluk fabrika yatırımı icin Turkiye ’yi secmişti. Gectiğimiz yılın sonlarında Manisa ’da 943.5 milyon TL sermayeli Volkswagen Turkey Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş. adında bir şirket kuran Alman marka, calışmalarına hız kesmeden başlamıştı. Fakat Turkiye ’nin, Suriye ’nin kuzeyine başlattığı Barış Pınarı Harekatı, Volkswagen ’in yatırımını ertelemesine neden olmuştu.
Alman kamuoyundaki yoğun baskılara direnemeyen firma, buyuk heyecan yaratan yatırımını suresiz bir şekilde ertelemişti. O zamandan beri, hem VW hem de Turk yetkililerden sayısız acıklama geldi. Son olarak Alman markanın uretim şefi Andreas Tostmann, Turkiye ’deki gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve ulkemizde kurulması planlanan uretim tesisi icin şu an beklemede olduklarını ifade etmişti. Tostmann ayrıca Turkiye ’ye alternatif bir lokasyon arayışı icinde olmadıklarını da belirtmişti.

Bugun, Reuters haber ajansına konuşan Volkswagen ’den bir kaynak, şirket icinde istişarelerin devam ettiğini ve nihai kararın verilmesi icin yıl ortasına kadar bekleyeceklerini soyledi. Uzerlerinde zaman baskısının olmadığını ifade eden VW yetkilisi, "Kararı mutlaka şubat ayı sonundaki Teftiş Kurulu toplantısında almamız gerektiği gibi bir durum yok" şeklinde konuştu.
Alman basınındaki haberlere gore Volkswagen, Manisa ’da kuracağı fabrikadan vazgecmesi halinde yeni bir uretim tesisi kurma arayışını sonlandıracak. Şirketin bunun yerine, Doğu Avrupa ’daki fabrikalarından birinde genişlemeye gideceği ifade ediliyor. Volkswagen ’in Manisa ’da kurmayı planladığı fabrikanın yaklaşık 4 bin kişiye istihdam sağlaması bekleniyordu. 2022 yılında faaliyete gecmesi planlanan fabrikada, Passat ve Skoda Superb modellerinin uretilmesi ongoruluyordu.