11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gul, verdiği bir roportajda gundeme ilişkin onemli acıklamalarda bulundu. Kendisine Cumhurbaşkanlığı Hukumet Sistemi sorulan Gul, TBMM'nin onemsizleştirildiği eleştirisini yaparak Turk tipi başkanlık sistemini hic istemediğini dile getirdi.
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gul, Karar gazetesine konuştu. Yıllar sonra ilk roportajını veren Gul, gundemdeki konularla ilgili carpıcı acıklamalar yaptı.
[h=3]GUL'DEN BAŞKANLIK SİSTEMİNE ELEŞTİRİ[/h] Gazeteci Elif Cakır, Gul'e "Cumhurbaşkanlığı Hukumet Sistemi'ne gecildi, uc yıla yaklaştı. Siz o zamanlar "Turk işi başkanlık olmaz" demiştiniz. Sistemi nasıl goruyorsunuz, oturdu mu sizce?" diye sordu.
Gul, şu şekilde yanıt verdi:
Ben siyasete oğrencilik yıllarımda başladım. Bircok hususu kendi icimizde tartışarak olgunlaştırdık. Soylediğim şeyleri hep icselleştirerek soylemişimdir. Tabii ki yanıldığım yerler olur, noksanım eksiğim cıkar ama soylediklerimi inanarak soyluyorum. Cumhurbaşkanı iken de parlamenter sistemin Turkiye icin daha doğru olduğunu soyledim. Hatta Cumhurbaşkanı olarak yetkilerimin azaltılmasının bile demokratik nizama daha uygun olacağını sık sık ifade ettim. Cunku o Anayasa'da Cumhurbaşkanına tanınan yetkiler bir darbe anayasasında darbenin başının cumhurbaşkanı olduğu duşunulerek verilmişti. O yetkileri parlamenter sisteme inanan benden onceki Cumhurbaşkanları da kullanmamaya cok ozen gostermişlerdir. O zaman yeni anayasa taslağı ortaya cıkınca acıkca soyledim. Şimdiye kadar Turk tipi bir parlamenter sistemle yonetildik. Vesayet sistemleri vardı, golge kabineler vardı. Bunlar Turkiye'nin başına neler actı. Bundan sonra da Turk tipi bir başkanlık sistemi olmasın dedim. Benim tercihim tam demokratik parlamenter sistemden yanadır. Bunu o zaman da konuştum tavrımı da ona gore koydum.
Abdullah Gul, "Babacan'ın kuracağı partide yer alacak" iddialarına yanıt verdi [h=4]Haber Videosu[/h]: Abdullah Gul'den başkanlık sistemine eleştiri: İstemedim, tercihim parlamenter sistemden yana
Abdullah Gul'den başkanlık sistemine eleştiri: İstemedim, tercihim parlamenter sistem
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●40 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Abdullah Gul'den başkanlık sistemine eleştiri: İstemedim, tercihim parlamenter sistem