Gectiğimiz hafta uluslararası bir odul kazanan bilim insanı Thiago Tomei, Buyuk Hadron Carpıştırıcısı deneylerinin yapıldığı Avrupa Nukleer Araştırma Merkezi ’ndeki calışmalarıyla ilgili konuştu.
Sao Paulo Universitesi ’nde fizikci olan Thiago Tomei, Compact Muon Solenoid Collaboration ’dan (CMS) Başarı Odulu kazandı. Tomei, odule Buyuk Hadron Carpıştırıcısı ’ndaki CMS deney bileşenlerine olan katkıları sebebiyle layık goruldu.
[h=2]Tomei ’nin calışmaları ve Buyuk Hadron Carpıştırıcısı:[/h]
Bilim insanı, kendi calışmaları ve carpıştırıcıyla ilgili olarak “Hadron, bir grup kuarktan oluşan parcacık turudur. Kuarklar; asıl ozelliği, guclu etkileşim adı verilen bir tur etkileşime maruz kalmak olan temel parcacıklardır. Bu etkileşimlerin ozelliklerinden dolayı izolasyonda var olamazlar. Hadronlar adı verilen daha stabil setlerde gruplaşırlar” ifadelerini kullandı.
Tomei, kimya alanında oldukca iyi bilinen proton ve notron gibi ya da daha sonra keşfedilen pion ve kaon gibi hadron ornekleri olduğunu dile getirdi. Bilim insanı, Buyuk Hadron Carpıştırıcısı ’nı ise şoyle tanımladı: “Buyuk Hadron Carpıştırıcısı; Fransa ile İsvicre sınırına konumlandırılmış, protonları hızlandırıp buyuk bir enerjiyle carpıştırmayı hedefleyen bir parcacık hızlandırıcısıdır.”
Bilim insanına gore bu hareket sayesinde cihaz, uzayda yuksek enerji yoğunluğuyla birlikte alanlar oluşturacak. Bu alansa Albert Einstein ’ın Gorelilik Kuramı, Werner Heisenberg ’un Kuantum Mekanikleri Teorisi ve diğer teorilerin birleşiminden oluşan Kuantum Alan Teorisi adı verilen kurallarla yonetiliyor. Bu sayede de madde yapısıyla ilgili oldukca detaylı calışmalar gercekleştirilebiliyor.
Tomei, burada kendi yaptığı işiyse şoyle acıklıyor: “Benim Buyuk Hadron Carpıştırıcısı ’ndaki işim, Compact Muon Solenoid ’deki proton carpışmalarını analiz eden deneylerden bir tanesi uzerine. Veri toplama, deneyleri hazırlama ve veriyi analiz etme uzerinde calışıyorum. Benim işim, deneyin doğru bir şekilde gercekleştirilmesini sağlamak ve daha sonra verileri analiz ederek teorinin ongoruleriyle kıyaslamak.”