Bilecik'in Pazaryeri ilcesine bağlı Kınık koyunden 33 yıl once Bursa'ya goc eden İlyas Aslan, emekli olunca Bursa'dan koyune cocukluk mesleğini yapmak icin her gun 200 kilometre yol katlediyor. Birbirinden guzel comlekler yapan Aslan, unutulmaya yuz tutmuş ve teknolojiye yenilen meslekler arasında yer alan comlekcilik sanatını yaşatmaya calışıyor.
[h=3]"KINIK'TA COMLEKCİLİK 140 YIL ONCESİNE DAYANIYOR"[/h] İlyas Aslan, insanların sanayi urunleri olan plastik ve porselenin coğalmasıyla yok olma noktasına gelen comlekciliğin tekrar yaşatabilmek icin her gun Bursa'dan Bilecik'e geldiğini soyledi. Kınık'ta ilkokula giderken comlekciliği oğrendiği anlatan Aslan, sozlerine şoyle devam etti:
"Kınık Koyunde comlekcilik yaklaşık 140 yıl oncesine dayanıyor. Eskiden her evde comlek atolyesi vardı ve comlekler tamamen elle yapılıyordu. Kınık Koyu'nde gencler maalesef bu mesleğe artık onem vermiyorlar ve buyuk şehirlere goc ediyorlar. Yeni nesillerden bu mesleği yapan yok ve artık mesleği carkta yapan ustalar bile kalmadı. Comlekcilik mesleği maalesef teknolojiye yenik duşmek uzere her şey artık pres kalıplardan yapılıyor. Şu an koye tamamen donuş yapmadım her gun Bursa'dan Kınık'a sabah geliyorum, comlek carkında calışıp tekrar Bursa'ya donuyorum. İlkokul zamanında oğrendiğim bir mesleği yapmanın mutluluğunu yaşıyorum."
Kaynak: İHA[h=4]Haber Videosu[/h]: Bursa'dan Bilecik'e her gun comlek yapmaya geliyor