İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "Biz savaşa karşıyız, ABD'lilerin de savaş peşinde olmadığını duşunuyorum. Cunku ABD'liler savaşın kendileri icin ne zararlar doğuracağını biliyor." dedi.
Ruhani, başkent Tahran'da duzenlediği basın toplantısında, gundeme ilişkin acıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.
Basra Korfezi'ndeki olası bir savaşın herkesin zararına olacağına işaret eden Ruhani, "Bolge ulkeleri, surekli olarak ABD'yi savaş konusunda uyarmışlardır. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve birkac ulke daha ABD'yi bolgede olası bir savaştan uzak tutmuşlardır. Bolgedeki bir savaş, herkesin zararınadır. İran, BAE, Bahreyn, Katar ve Kuveyt fark etmez, herkes bundan zarar gorur. Hicbir ulke savaştan yarar sağlamaz." ifadelerini kullandı.
Ruhani, Basra Korfezi'nin ağzında bulunan ulkelerin olası bir savaştan buyuk zarar goreceğini savunarak, "Biz savaşa karşıyız, ABD'lilerin de savaş peşinde olmadığını duşunuyorum. Cunku ABD'liler savaşın kendileri icin ne zararlar doğuracağını biliyor. Sayın Trump da secimde kazanmanın peşindedir. Tum politikaları da buna gore yurutuyor. Trump, savaşın secimlerde kazanma şansını ortadan kaldıracağını biliyor." diye konuştu.
İran ile BAE arasında gizli muzakerelerin yapıldığı yonundeki iddialarla ilgili Ruhani, "BAE ile muzakerelerimiz hicbir zaman kopmadı, hem istihbarat servisleri hem de yetkililer vasıtasıyla devam etmiştir." dedi.
[h=3]"AB ULKELERİNİN COZUM YOLU BULMASINI UMİT EDİYORUZ"[/h] Ruhani, nukleer anlaşmada İhtilaf Cozum Mekanizmasının işletilmesi ve İran dosyasının Birleşmiş Milletler Guvenlik Konseyine (BMGK) taşınmasıyla ilgili ise kısa vadede boyle bir şeyin olmayacağını ve AB yetkililerinin bu yondeki girişimlerini belirsiz bir sureye kadar ertelediklerini ilettiklerini aktardı.
"ABD cekildi, biz de mutekabiliyete gore 5 aşamada taahhutlerimizi duşurduk." diyen Ruhani, "Nukleer anlaşmaya bağlı değiliz ve ajans cercevesinde hareket ediyoruz. AB ulkelerinin bir cozum yolu bulmasını umit ediyoruz, ikimizin de nukleer anlaşmaya bağlı kalmasını diliyorum." yorumunda bulundu.
[h=3]"ABD'Yİ MASAYA OTURMAYA MECBUR BIRAKACAĞIZ"[/h] Ruhani, ABD'nin nukleer anlaşmaya donmeden ve yaptırımları sona erdirmeden muzakerenin mumkun olmadığını yineleyerek, şoyle devam etti:
"Şartlarımız ağır olmasına rağmen bu sene, onceki seneye gore daha iyi gecti. ABD yaptırımlarını aştık. Hicbir zaman zayıf bir şekilde muzakere masasına oturmayacağız. Biz sonunda duşmanı muzakere masasına oturmaya mecbur bırakacağız, onlar 2013'te muzakere masasına geldi. Şimdi de oyle olacak."
[h=3]"İRAN TARİHİNDE İLK DEFA PETROLSUZ EKONOMİYİ DENİYORUZ"[/h] Enerji, petrol, gaz, elektrik, su, tarım, turizm, bilim şirketleri, maden, sanayi, hizmet, eğitim, sağlık alanında onceki yıllara gore daha iyi bir durumda bulunduklarını belirten Ruhani, "Yaptırımlara rağmen, İran tarihinde ilk defa petrolsuz ekonomiyi deniyoruz. İran'da hicbir hukumet, petrolsuz ekonomiyi denememiştir. Biz, 2018 ve 2019'da bunu denedik ve ulkenin petrolsuz de idare edilebileceğini gorduk. Bu biraz yavaş olabilir fakat mumkun." diye konuştu.
Ruhani, hukumetin benzin artışından elde edilen gelirin, 1 riyaline bile dokunmadan, belirlenen 60 milyon vatandaşa dağıttığını kaydederek, protestolarda hayatını kaybedenlerle ilgili yabancı basında cıkan sayıların doğru olmadığını savundu.
Bununla ilgili yetkinin Adli Tıp Kurumunda bulunduğunu belirten Ruhani, ancak ellerindeki verilerle acıklanan sayılar arasında cok fark olduğunu ileri surdu.
[h=3]"İRAN'DA HİCBİR ZAMAN BOYLE BİR OLAY OLMADI"[/h] Ruhani, İran'ın 8 Ocak'ta duşurduğu Ukrayna Havayollarına ait ucakla ilgili, olayın meydana geldiği gun bunu kaza olarak değerlendirdiklerini, ertesi gun ise vurulduğu yonundeki şuphelerinin arttığını vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:
"Cuma gunu Genelkurmay Başkanlığıyla konuştum ve 16.30'da konunun netleştiğini soylediler. 'Bunu hemen acıklayın' dedim ve gece, Ulusal Guvenlik Yuksek Konseyi toplandı. Genelkurmay Başkanı'nın da katıldığı toplantıda, konu acıklığa kavuştu. 'Akşam acıklamayı yapın' dedim, 00.00'a doğru yapılmayınca şaşırdım ve sordum. Sabah yapıldı. İran'da hicbir zaman boyle bir olay olmadı. Ulkenin başkentinde uluslararası havalimanında boyle bir hatanın olması inanılır gibi değil."
Hava sahasının kapatılmasının hukumetin değil silahlı kuvvetlerin yetkisinde bulunduğunu ve Meteoroloji Mudurluğunun de tabiat şartları nedeniyle boyle bir karar alabileceğini aktaran Ruhani, konuyu takip etmeye devam ettiklerinin altını cizdi.
[h=3]"RUHANİ'NİN HİCBİR LİSTESİ YOKTUR"[/h] Ruhani, İran'daki meclis secimlerinde 44 bolgede rekabet olmayacağına ve tek bir cenahın secime gireceğine değinerek, hukumetin liste sunduğu yonundeki eleştirileri de reddetti.
Tum partilerin, tek bir cenahın bir ulkeyi idare etmesi duşuncesinden kurtulması gerektiğinin altını cizen Ruhani, "Tek bir parti ya da cenahın ulkeye hakim olması gerektiği fikri, doğru değildir, buna karşı cıkmalıyız. ABD, secimlere ekseriyetin katılmasından değil, az kişinin sandık başına gitmesinden mutlu olacaktır. Hukumet secimlere katılmıyor, Ruhani'nin hicbir listesi yoktur." dedi.
Ruhani, ABD secimleri ve adaylarla ilgili bir soruya da "Onemli olan, ABD'nin ve Beyaz Saray'daki yoneticilerin duşuncelerini değiştirmesidir. ABD'nin cıkarına olanı secmelerini isteriz. Ozel bir parti ya da şahıs gibi bir duşuncemiz yok. ABD, tek taraflı politikaları bırakmalı ve dunyanın lideri olduğunu unutmalıdır. Beyaz Saray'da bu duşunce hakim olursa sorunlar da cozulur." yanıtını verdi.
[h=3]İSTİFA İDDİALARINA YALANLAMA[/h] Hakkında cıkan "istifa" iddialarını da yalanlayan Ruhani, ilk secildiğinde boyle bir duşuncenin kafasında belirdiğini ve konuyu İran lideri Ali Hamaney'e de actığını ancak kendisinin buna karşı cıktığını aktardı.
Ruhani, "İstifanın bir anlamı yok. Secimlerde halka vaatlerde bulunduk ve soz verdik. Bu son saate kadar devam edecektir. Verdiğim vaatleri uygulamak icin calışacağım. İstifa, hicbir zaman gundeme gelmedi, duşunmedim." diye konuştu.
[h=3]"BOLGEMİZDEKİ EN ONEMLİ MESELE YEMEN"[/h] Suudi Arabistan ile muzakerelere ilişkin de Riyad yonetiminin Pakistan, Irak ve AB ulkeleri vasıtasıyla kendilerine mesaj gonderdiğini bildiren Ruhani, "Suudi Arabistan hazır olduğunda aramızdaki meseleler muzakere edilebilir. Bolgemizdeki en onemli mesele, Yemen'dir. Yemen'de hem Suudi Arabistan hem de Yemen halkı sıkıntıyla karşı karşıya kaldı." değerlendirmesinde bulundu.
Ruhani, İdlib'deki gelişmelerle ilgili ise Soci'nin onemli bir siyasi surec olduğunu ve bunun devam etmesi gerektiğini kaydetti.
Kaynak: AA[h=4]Haber Videosu[/h]: İran'dan ABD'ye gozdağı: Muzakere masasına oturmaya mecbur bırakacağız
İran'dan ABD'ye gozdağı: Muzakere masasına oturmaya mecbur bırakacağız
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●41 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- İran'dan ABD'ye gozdağı: Muzakere masasına oturmaya mecbur bırakacağız