Turk bilim insanlarının Antarktika ’daki calışmaları 4. Ulusal Antarktika Bilim Seferi ile devam ediyor. 4. Ulusal Antarktika Bilim Seferi ’deki bilim insanları, Belcika ve Polonya gibi ulkelerle yapılan ikili anlaşmalarla bu ulkelerin bilim uslerini kullanıyorlar.
4. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında buzul kıtaya giden Kırklareli Universitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakultesi ’nden Doktor Oğretim Uyesi Mehmet Yeşiltaş, Belcika ve Japonya ’dan bilim insanları ile beraber Antarktika ’da meteorit arama calışması gercekleştirdi.
3 bin 100 metre rakımda, kuvvetli ruzgarların etkisi ile sıcaklığın -45 derecelere kadar duştuğu bir bolgede arama yaptıklarını acıklana Yeşiltaş, toplam ağırlığı 8 kilogramı bulan, aralarında nadir meteoritlerinde bulunduğu 66 meteorit topladıklarını acıkladı. Yeşiltaş, toplanan meteoritlerin Mars ve Jupiter bolgesinden asteroitlerden geldiğini soyledi.
Mehmet Yeşiltaş, topladıkları meteoritler arasında karbonlu meteoritlerin de bulunduğunu acıkladı. Nadir bulunan bir meteorit ceşidi olan karbonlu meteoritler, organik molekuller yonunden zengin bir icerik sunuyorlar. Yeşiltaş, organik molekullerin uzay koşullarında nasıl meydana geldiğini oncelikli olarak araştıracaklarını acıkladı.
Yeşiltaş, Doğu Antarktika ’da bulunan dağlarda da 10 binin uzerinde mikrometeorit topladıklarını acıkladı. Mikrometeoritlerin, en fazla 2 milimetrelik meteorit tozları olduğunu soyleyen Yeşiltaş, bunların meteoritlerden farklılıklar gosterdiklerini de sozlerine ekledi. Mikrometeoritlerin gosterdikleri bu farklılıklar, Guneş Sistemi ’nin oluşumu ve gecirdiği evreler hakkında bilgileri sunabilir.
Turk bilim insanı Mehmet Yeşiltaş, toplanılan mikrometeoritlerin sayısı, toplandığı derinlik ve bolge goz onunde bulundurulduğunda 2- 3 milyon yıldır bolgede birikmekte olduğunu duşunduklerini soyledi. Ancak mikrometeoritlerin yaşı, yaş testlerinden sonra net bir şekilde ortaya cıkacak.
Mikrometeroitler uzerinde yapılacak analizlerden sonra sonucların bilimsel yayınlarla paylaşılacağını acıklayan Mehmet Yeşiltaş, Turkiye ’de meteorit calışmalarına donuk olarak farkındalığın arttığını da sozlerine ekledi. Yeşiltaş, 2. Meteroit Araştırmaları Calıştayı ’nın da bu yıl gercekleşeceğini, calıştayla ilgili detayların Meteorit Calışma Grubu tarafından acıklanacağını soyledi.
Turk Bilim İnsanı, Guneş Sistemi'nin Oluşumuyla İlgili Bilgi Verecek Binlerce Mikrome
Bilim ve Teknoloji0 Mesaj
●34 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Turk Bilim İnsanı, Guneş Sistemi'nin Oluşumuyla İlgili Bilgi Verecek Binlerce Mikrome