Mars, atmosferi ve iklimi nedeniyle surekli kasırga, hortum gibi iklim olaylarına maruz kalıyor. Ancak Mars ’ta gercekleşen kasırgalar Dunya ’dan farklı olarak cok kısa suruyor. Bu nedenle Mars ’ta kasırgaların goruntulenmesi zorlu bir iş. Ama Ekim 2019 ’da NASA, devasa bir hortumun fotoğrafını cekmeyi başardı.
NASA, Mars Reconnaissance Orbiter aracı, 2006 ’dan beri Mars yuzeyini guclu bir kamera olan HiRISE ile goruntuluyor. HiRISE, Arizona Universitesi ’nden bilim insanları tarafından geliştirildi ve yonetilmeye devam ediyor. Mars ’taki hortumun fotoğrafını da Arizona Universitesi ’ndeki HiRISE ekibi gectiğimiz gunlerde yayınladı.

Arizona Universitesi ’nde bulunan HiRISE ekibi, hortumun 70 metre genişliğinde, golgesinden yol cıkarak yuksekliğinin 650 metreye kadar cıktığını acıkladı. Goruntulenen hortum, Mars icin buyuk bir hortum olmakla beraber en buyuk hortum değildir. Gezegenin kasırgalara musait iklimi, cok daha buyuk hortumların oluşmasını sağlıyor.
HiRISE kullanılarak Mart 2012 ’de 20 kilometre yuksekliğinde, akılla durgunluk veren aktif bir hortumu goruntulemişlerdi. Bu sefer goruntulenen hortum yukseklik olarak cok buyuk olmamasına rağmen 70 metrelik genişliği ile dikkat cekiyor.

Mars ’ın ikliminin gozlenmesi, yapılacak keşif gorevi oncesinde onemli bir calışma olarak goruluyor. Soz konusu kasırga ve hortum, Mars ’a yapılacak keşif gorevinde NASA ’nın endişelenmesi ve hesaba katması gereken cok şey olduğunu gosteriyor.