Trabzon'un Tonya ilcesinde yaşayan girişimci Mevlut Kucuk'un (30), hobi olarak evinin bahcesine kurduğu kumes gecim kaynağı oldu. Kucuk, zamanla geliştirdiği kumeste; sus tavuğu ve Hint horozu yetiştiriyor. Turkiye'nin yanı sıra yurt dışındaki meraklılarının yoğun ilgisini goren tavuk ve horozlar, 700 ila 9 bin lira arasında değişen fiyatlarda alıcı buluyor.
[h=3]10 YIL ONCE MERAK SALDI[/h] İlceye bağlı Karşular Mahallesi'nde yaşayan Mevlut Kucuk, yaklaşık 10 yıl once merak sardığı kanatlı hayvanlarla yakından ilgilenmeye başladı. Evinin bahcesine kurduğu kumeste, sus tavuğu ve hint horozu yetiştirmeye başlayan Kucuk, zamanla hayvanlarının sayısını artırdı.
[h=3]700 İLE 9 BİN ARASINDA DEĞİŞİYOR[/h] Yorede 'Laz Hintci' olarak tanınan lise mezunu Kucuk, kurduğu modern kumeste 52 ayrı kafeste yaklaşık 144 kanatlı hayvan besliyor. Yetiştirdiği hayvanları ozenle besleyen Kucuk, Turkiye'nin yanı sıra yurt dışındaki pek cok ulkeye de satış yapıp, kanatlı havyan gonderiyor. 700 ile 9 bin lira arasında değişen fiyatla alıcı bulan sus tavuğu ve Hint horozu; Almanya, Irak, Bulgaristan, Azerbaycan ve Gurcistan gibi ulkelerdeki meraklılarından da yoğun talep goruyor.
[h=3]"ONLARA SEVGİYLE BAKIYORUM"[/h] Kumeste 16 ceşitli kanatlı hayvan ırkı beslediğini anlatan Mevlut Kucuk, "Bu işe bir tavuk bir horozla ile başladım. Yabancı kan da olmak uzere yaklaşık 15-16 değişik ırk var elimizde. Sus hayvanı ve Hint olmak uzere gruplara ayrılmaktadır. Turkiye'nin butun illerine satış yapmaktayız, bunun yanında yurt dışına da satış yapmaktayız. Almanya, Irak, Bulgaristan, Azerbaycan ve Gurcistan gibi ulkelere satışımız var. Satış fiyatlarımız ise 700 lira ile 9 bin lira arasında, hayvanına ve kalitesine gore değişmektedir. Sus hayvanlarının fiyatları bu fiyatlara dahil değildir. Bu işi sevmeyen bir insan yapamaz. Biz bu işi para icin değil, genelde zevk icin yapılır. Tabi bu iş bize bir gelir de sağlıyor. Onlara sevgiyle bakıyorum" dedi.
[h=3]HOROZLARIN DOVUŞTURULMESİNE KARŞI[/h] Vaktinin coğunu kumesteki hayvanlarıyla gecirdiğini belirten Kucuk, suc ve gunah olarak nitelendirildiği horoz dovuşturmeye de karşı olduğunu soyledi.
Kaynak: DHA[h=4]Haber Videosu[/h]: Hobi olarak başladı, gecim kaynağı oldu