Kultur ve Turizm Bakanlığı, Turkiye'den kacırılan tarihi eserlerin ulkeye dondurulmesi icin calışmaya devam ediyor. Bu eserlerden sonuncusu da Şanlıurfa Muzesi'ne kayıtlı "boğa arabası" adlı eser oldu. Eserin İngiltere'de muzayede evinde Turk profesorun makalesiyle tanıtımı yapılınca Bakanlık, bu eserin Turkiye'ye ait olduğunu ispatladı.
[h=3]İKİ ESER TURKİYE'YE İADE EDİLDİ[/h] Bakanlık, Turkiye'den kacırılan Isparta kokenli Sidamara tipi lahit ile tarihi M.O. 3 bin yılına uzanan Anadolu kokenli 'boğa arabası'nın İngiltere'de bulunarak, ulkeye iade edildiğini duyurdu. Eserler, ozel korumalı kutuların icinde dun akşam ucakla İstanbul'a getirildi.
[h=3]TURK PROFESORUN MAKALESİNDEN TURKİYE'YE AİT OLDUĞU İSPATLANDI[/h] Bu iki eserden 'boğa arabası'nın İngiltere'deki Bonham's Muzayede Evi'nin satış kataloğuna Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu'nun 2001 yılında kaleme aldığı makalesi ile konulması sonucu Turkiye'den kacırıldığının tespit edildiği ortaya cıktı. Kultur Varlıkları ve Muzeler Genel Mudurluğu Kacakcılık Şube Mudurluğu uzmanları, muzayede kataloğuna eserin fiyatını artırmak icin eklenen, Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu'na ait soz konusu 'boğa arabaları'nın Anadolu kokenli olduğuna ilişkin makalesini gorunce calışma başlattı. Prof. Dr. Kulakoğlu'nun bilimsel raporu doğrultusunda yapılan araştırmada, eserin Şanlıurfa Muzesi koleksiyonuna ait olduğu saptandı. İngiliz polisi ile yapılan işbirliği sonucunda eserin satışı durdurularak, Turkiye'ye iadesi sağlandı.
[h=3]"ATLADIKLARI BİR ŞEY VARDI"[/h] Kacakcılık Şube Mudurluğunde Kultur ve Turizm Uzmanı Zeynep Boz, eserin satılmak uzereyken tespit edilmesi ve Turkiye'ye iadesi surecini DHA'ya anlattı. Boz, muzayede kataloğunu incelerken once boğa arabasının yanında Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu'nun daha onceki yıllarda bu tip boğa arabası modelleriyle ilgili yapmış olduğu bir yayına referans verildiğini saptadıklarını soyleyerek, "Bunun yapılmasının sebebi eserin bilimsel olarak ne kadar onemli olduğunu ispat edip, pazar payını artırmaktı. Ancak atladıkları bir şey vardı ki Prof. Dr. Kulakoğlu, bizim yakından calıştığımız bir hocamızdı. Kendisi eserin Anadolu kokenli olduğunu teyit etti bize. Bilimsel bir rapor hazırladı. Elimizdeki kanıt gucluydu ve her şeyden once muzayede evinin kendi refere ettiği hoca tarafından Turkiye'nin lehine yazılmış bir raporun olması ikna etmemizde en kuvvetli elemanlardan biriydi. İngiliz polisinin de iş birliğinde bu eserin iadesini sağladık" diye konuştu.
[h=3]KULAKOĞLU: OLU HEDİYESİ OLARAK MEZARLIKLARA BIRAKILMIŞ[/h] Ankara Universitesi Arkeoloji Bolumu Oğretim Uyesi Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu ise 1998 yılında Şanlıurfa bolgesinde yaptığı yuzey araştırmalarında tunctan yapılmış araba modelleri uzerinde calıştığını belirtti. Kulakoğlu, Abomur Hoyuğu etrafında yaptıkları araştırmada bu arabaların bir mezarlıktan cıkarıldığını tespit ettiklerini ve Anadolu kokenli olduğunu kanıtladığını kaydetti. Kulakoğlu, "2000'li yılların başında bilimsel olarak bunu makale haline getirdim ve yayımladım. İlk defa bu kadar net olarak cıktığı yerlerin belli olmasıyla birlikte ceşitli dunya muzelerine kazandırılmış eserlerin Anadolu kokenli olduğu anlaşıldı. Boğa arabaları o donemin gunluk yaşantısıyla ilgili bilgi veriyor. Biz 'boğa' diye kibarlık ediyoruz; ama bir okuz arabası. Anadolu'da yakın zamana kadar okuz arabaları kullanılıyordu. Bunlar 'olu' hediyesi olarak mezarlıklara bırakılmış. O insanın sağlığında bu arabaya sahip olduğunu gostermesi acısından son derece onemli" diye konuştu.
[h=3]"MAKALEM YILLAR SONRA ESERİN ULKEYE GETİRİLMESİNİ SAĞLADI"[/h] Prof. Dr. Kulakoğlu, 2001 yılında yayımladığı makalesinden iz suren Kultur ve Turizm Bakanlığı uzmanlarının bir dedektif gibi calıştığını kaydederek, "Bu calışmam yıllar sonra eserin ulkeye getirilmesine katkı sağladı. O zaman ben bunları bilemezdim. Gercekten de bakanlık cok iyi iz surerek, bu eserlerin ozel bir koleksiyonda olduğunu tespit etti ve bunların en azından belki bir tanesini kazandırmış oldum. Kacakcılık şubesi uzmanları yayınımı gorup, bu eseri katalogda tespit ettikten sonra bana ulaştılar. ve benim makalemin, bilimsel yazımın delil olarak gosterilmesiyle birlikte doğrudan itiraz edecek bir şey kalmadan eserin gecici sahibi teslim etmek zorunda kaldı. Hazırladığım bilimsel raporda doğrudan bu eserlerin cıktığı yerleri tespit ettiğimizi soylemiştik. Hem gorsel olarak, hem bilimsel olarak ispatladık. Bunları yazdım. Biz arkeologlar bazen farkında olmadan da cok eserin Turkiye'ye getirilmesine katkı sunuyoruz. Bakanlık bu eserleri getirmek icin muthiş bir şekilde calışıyor" dedi.
Kaynak: DHA[h=4]Haber Videosu[/h]: Turkiye'den kacırılan eseri, İngiltere'de Turk profesorun bilimsel makalesi yakalattı
Turkiye'den kacırılan eseri, İngiltere'de Turk profesorun bilimsel makalesi yakalattı
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●43 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Turkiye'den kacırılan eseri, İngiltere'de Turk profesorun bilimsel makalesi yakalattı