1950 ’li yıllarda ticari ucuşlar başladığından bu yana ucaklarda cok şey değişti. Koltuklar, daraldı ve sıkılaştı; ucaklar, daha guvenli hÂle geldi ancak ucakların kendisi hic değişmedi. En nihayetinde bir tup ve ona takılmış iki kanat, gayet verimli ve yeterli bir modeldi.
1990 ’lı yıllardan bu yana Airbus, yeni bir tasarım uzerinde calışmaya devam ediyor. Bu tasarımda ucağın kanatları ve govdesi birleşik. Yani ucak, devasa bir V harfine ya da bir bumeranga benziyor.
[h=2]Yakıtta %20 tasarruf sağlanacak:[/h]
Airbus, Singapur Havacılık Fuarı ’nda yeni ucağının bir modelini tanıttı. Firmanın iddiasına gore bu ilginc jet, tek koridorlu yolcu jetlerine kıyasla %20 daha az yakıt tuketiyor. Maveric olarak adlandırılan ucak, tumleşik kanat olarak isimlendirilecek tasarımın da son orneği olarak gosteriliyor.
İsimden de belli olduğu uzere Maveric, kanatla govde arasındaki sınırları ortadan kaldırıyor. Ucağın tasarımı sayesinde kalkış anında yalnızca kanatlar değil govde de kalkış icin hava akımını yakalayabiliyor. Bu da daha fazla kalkış kuvveti ve daha az surtunme anlamına geliyor. Genelde yapılan geliştirmelerin %1-%2 daha verimli ucaklar uretmeyi sağladığını goz onune alırsak tasarımın sağladığı %20lik verimlilik artışının onemi daha da belli oluyor.
Tasarımı sayesinde Maveric, yerde daha az gurultu yaratıyor ve hibrit ya da elektrikli motorlara da uyum sağlayabiliyor. Bu modellerde daha az cam kenarı olsa da ucağın ici daha yaratıcı şekillerde doşenebiliyor.
[h=2]Maveric, gorunduğu kadar muhteşem mi?[/h]
Maveric icin tasarım anlamına her şey gulluk gulistanlık demek biraz hayalcilik olacaktır. Airbus ’ın odaklanması gereken bazı noktalar ve cozmesi gereken sorunlar var. Uzmanlar, bu yapıda bir aracın basınc konusunda problemleri olabileceğini, aracın verimlilikten taviz vermeden ve ağırlaşmadan daha dayanıklı hÂle gelmesi gerektiğini belirtiyorlar.
Bir diğer nokta ise ucağın dengesi. Maveric ’in tasarım olarak cok benzediği B-2 bombardıman ucakları insan yerine bomba taşıyor. Ayrıca askeri sozleşmelerde, ticari işletmelerdeki gibi fiyat ve konfor baskısı bulunmuyor. Yani ucak, ucuş kalitesi anlamında sınıf atlamak zorunda. Yatay ve dikey kanatları olmayan bu ucakta denge sağlamak cok zor. B-2 ’ler bu yuzden surekli olarak bilgisayar destekli yardım sistemi kullanıyor. Airbus da Maveric projesinde en cok odaklandıkları konunun bu olduğunu soyluyor.
Başarılı olması hÂlinde ise Airbus ’ın eli oldukca guclenecek ve firma, cok daha verimli bir modele sahip olacak. Firma, bu yıl icerisinde demo surecinin sona ereceğini acıklasa da ucağın ne zaman hizmete gireceği konusunda bir bilgi vermedi.