Zihinsel becerileri artırmak icin insanların kullandığı pek cok katkı maddesi bulunuyor. Avustralyalı bilim insanlarına gore ise ozellikle iki farklı antrenman ceşidi beynimizin kapasitesini artırmaya yardımcı oluyor. Yeterince enerjik iseniz iki antrenmanı birden de yapabilirsiniz.
Ote yandan bazı antrenmanlar ise stres hormonu olan kortizolun daha fazla yayılmasına neden olabiliyor. Kortizol insanların beyin aktivitelerinin olması gerektiği gibi calışmasına engel olan hormon olarak biliniyor.
[h=2]Noroplastisite nedir?[/h]
Noroplastisite ya da bir diğer adıyla beyin plastisitesi, beynin adapte olabilme ve değişebilme yeteneği olarak gosteriliyor. Daha once beyin plastisitesinin yetişkinlikte kaybolduğuna inanılıyordu ancak modern yontemlerle yapılan ve yıllar suren calışmalar bu inanışa karşı cıkıyor. Beyin plastisitesini artırdığı iddia edilen pek cok destek maddesi olsa da bu konudaki kanıtlar oldukca zayıf.
Egzersizler ise bu ilaclara daha sağlıklı bir alternatif olarak one cıkıyor. Bazı antrenmanlar hem daha guvenli hem de daha efektif alternatifler olarak goze carpıyor. Bu calışmalar sayesinde beyindeki noral bağlantılar da değişim gosteriyor.
Guney Avustralya Universitesi ’nden araştırmacılar, 128 katılımcı ile bir calışma yaptı. Calışma sonucunda sadece 25 dakikalık ortalama yoğunlukta ve devamlı aerobik egzersizleri ya da 20 dakikalık aralıklı antrenman noroplastisiteyi artırabiliyor. Araştırma, daha once yapılan ve aerobik yapmanın bilişsel olarak faydalarından bahseden araştırmayı da destekliyor.
[h=2]Her araştırma beynimize faydalı değil[/h]
Ote yandan bazı antrenmanlarda salgılanan stres hormonu kortizol, beyin plastisitesi uzerinde olumsuz etkiye sahip ve vucudumuzun doğal olarak verdiği olumlu tepkiyi engelliyor.
Araştırmada yapılan calışmaların fayda gostermesi icin katılımcıların antrenmanları kalp ritimleri %50 ve %90 yoğunluk oranı arasındayken gercekleştirmeleri istendi. Bu tur calışmalar da ortalama yoğunlukta bisiklet veya yuzme gibi aktiviteleri iceriyor. Yapılan antrenman, kortizol seviyesini kontrol etmek icin molalarla bolunuyor.