Sual: Kur’an-ı kerimde, (Seni ancak Âlemlere rahmet olarak gonderdim), (Rabbinin sana verdiği nimetlerle mecnun değilsin. Senin icin bitmeyen, sonsuz mukÂfat vardır. Elbette sen en buyuk ahlak uzeresin), (Rabbin sana cok nimet verecek, sen de razı olacaksın) mealindeki Âyetlerle ve daha bircok Âyetle ovulen Peygamber efendimiz hakkında bildirilen, (Eğer sen olmasaydın Âlemleri yaratmazdım) kudsî hadisi icin, İbni Sebeciler, Selefîler ve bazı mezhepsizler, (Bu soz, uydurmadır. Hicbir din kitabında yoktur) diyerek Resulullah'ı aşağılıyorlar. Bu hadis-i kudsî, hangi kitaplarda geciyor?
CEVAP
Resulullah'ın "sallallahu aleyhi ve sellem" ustunluğunu anlayamayan veya ona duşman olan yahut hadis-i şeriflere uydurma diyen bid’at ehli kimseler, Resulullah'ın ovulmesine tahammulleri olmadığı icin, muteber kitaplardaki hadislere hemen uydurma diyorlar. Bu hadis-i kudsî ve benzerleri, bircok muteber kitapta bildirilmektedir:
Âdem aleyhisselam, Arş’ta gorduğu nurun mahiyetini sual etti. Hak teÂl buyurdu ki:
(Bu nur, gokte Ahmed, yerde Muhammed denilen, zurriyetinden bir peygamberin nurudur. O olmasaydı, seni de, yer ve gokleri de yaratmazdım.) [Mevahib-i ledunniyye]
Allahu teÂlÂ, yine hadis-i kudsîlerde buyuruyor ki:
(YÂ Âdem, Muhammed aleyhisselamın ismiyle her ne isteseydin, kabul ederdim. O olmasaydı, seni yaratmazdım.) [HÂkim]
(Ey Resulum, İbrahim’i halil [dost], seni de habib [sevgili] edindim. Senden daha sevgili hicbir şey yaratmadım. Senin, benim indimdeki yuksek derecenin bilinmesi icin, dunyayı ve dunya ehlini yarattım. Sen olmasaydın, kÂinatı yaratmazdım.) [Mevahib-i ledunniyye]
Hadis-i şeriflerde de buyuruluyor ki:
(Âdem aleyhisselam Cennetten cıkarılınca, “Y Rabbî, Muhammed aleyhisselamın hurmetine beni affet” diye dua etti. Allahu teÂl ise, [ne cevap vereceğini bildiği hÂlde, cevabını diğer insanların duyması icin] “ Y Âdem, onu henuz yaratmadım. Nereden bildin?” buyurdu. Âdem aleyhisselam da, “Arşta, La ilahe illallah, Muhammedun Resulullah yazılı olduğunu gordum. Anladım ki, şerefli isminin yanına, ancak en cok sevdiğinin, en şerefli olanın ismini layık gorursun” dedi. Allahu teÂl buyurdu ki: “ Y Âdem, doğru soyledin. O, bana insanların en sevgilisidir. Onun hurmetine dua ettiğin icin seni affettim. Eğer Muhammed aleyhisselam olmasaydı, seni yaratmazdım.”) [Taberanî]
(Allahu teÂlÂ, İbrahim’i halil edindiği gibi beni de halil edindi.) [M. Ledunniyye] (Demek ki Resulullah, hem Habib, hem Halil olan bir peygamberdir.)
Mirac’da Allahu teÂlÂ, Resulullah'a, (Senden başka her şeyi, senin icin yarattım) buyurunca, Resulullah da, (Ben de, senden başka her şeyi, senin icin terk ettim) diye arz etti. (Mir’at-i kÂinat)
(LevlÂke levlak lema halaktul eflak = Sen olmasaydın kÂinatı yaratmazdım) kudsî hadisi, Marifetname’nin on sozunde, Yusuf-i Nebhanî hazretlerinin Envar-ı Muhammediyye kitabının 13. sayfasında ve İmam-ı Rabbanî hazretlerinin Mektubat’ının 122. mektubunda vardır. Mektubat’ın Farsca haşiyesinde, bu hadisin Deylemî’nin Firdevs’inde bulunduğu bildirilmektedir. Deylemî de, diğer muhaddisler gibi, meşhur ve muteber bir hadis Âlimidir. Alusi bile (Galiyye) kitabında bildiriyor. Mektubat-ı Rabbanî’nin 3. cildinde, (Sen olmasaydın Cenneti yaratmazdım) ve (O olmasaydı kÂinatı yaratmaz, rububiyetimi izhar etmezdim) kudsî hadisleri de bildirilmektedir. İkinci binin muceddidi İmam-ı RabbÂnî, İmam-ı Taberanî, İmam-ı HÂkim, İmam-ı Deylemî, Marifetname kitabının sahibi İbrahim Hakkı Erzurumî, Mevahib-i ledunniyye sahibi imam-ı Kastalanî, Yusuf-i NebhÂnî hazretleri gibi buyuk zatların, yalan soyleyebileceklerini veya sahih hadisle uydurma hadisi ayırt edemeyeceklerini zannetmek, ne kadar cirkindir.
Bu kadar Ehl-i sunnet Âliminin bildirdiği sahih bir hadis-i kudsîyi inkÂr edenin, o Âlimlere inanmayanın, Resulullah’ın ovulmesine tahammul edemeyen bir mezhepsiz olduğu pek acıktır.
- ReadBull.net
- Eðitim Forumlarý
- Ýslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Sen olmasaydın kÂinatı yaratmazdım