İstanbul'un tarihini yazacaklar, Celik Gulersoy'a ihanet edenlere herhalde sayfalar ayıracaklardır.
Gazeteci yazar Hıncal Uluc, Celik Gulersoy'a yapılan vefasızlığı kaleme aldı: İstanbul'un tarihini yazacaklar, Celik Gulersoy'a ihanet edenlere herhalde sayfalar ayıracaklardır. "Yeşil Ev boşaltıldı" başlıklı haberi okurken nasıl icim yandı. Nurlar icinde yatsın, tam bir İstanbul, geleneksel İstanbul aşığıydı Gulersoy. Kentin tarihi guzelliklerini başkanı olduğu Turing Kulubun gelirleri ile elden geciriyor, halka ve dunyaya acıyordu..
Malta Koşku, Sarı Koşk ben Ankara'da iken efsane olmuştu. Holly ile Ankara'dan surup gelmiştik, gormeye.. Holly, bir goruşte vurulmuştu Malta Koşku'ne.. Ardından hurdaya donen, Şirket-i Hayriye iskelelerinin yenilenmesi başladı..
Sonra ben de taşındım İstanbul'a.. Ustatla tanıştık.. Bir gun beni kolumdan yakaladı.. "Bayılacaksın" dedi.. Aldı Yeşil Ev'e goturdu. Surların dibinde bir Osmanlı sokağı yaratmıştı yeniden. Yeşil Konak, tam Osmanlı usulu doşenmişti. Kahve fincanlarına, servislerine kadar..
"Burada yabancı devlet adamlarını da ağırlayabiliriz. Tum dunyaya acık bir konaklama mekanı olacak" demişti. Nasıl mutluydu ve ben nasıl sevincliydim, Turkiyem, kulturum ve turizmim adına..
Zaman icinde yapılan değişikliklerle, gelir kaynakları kesilen Turing Kulup bir golge dernek haline gelip, 2005'te kayyuma devredilince, Gulersoy da olunce, anıtları sahipsiz kaldı.
Yeşil Konak'ın işletmesi 2012'de ihaleye cıkmış. İhaleyi kazanan şirket, icindeki o ozel eşyaların hicbirini istememiş. Gecen hafta ne varsa, paldır kuldur satmışlar, 400 bin liraya.. Gulersoy'un bana "Bir gece olsun kalmalısın" dediği Paşa Odası'nın her şeyi gitmiş mesela..
En acısı..
Osmanlı İstanbul'unu yeniden yaşatan bir Kultur Mirası olarak yeniden yaratılan bu hazineler, İstanbul'un gelmiş gecmiş en muhafazakar, ustelik de mimar başkanı Kadir Topbaş'ın devrinde gozden cıkıyor.
KAYNAK
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Turizm ve Tatil
- TURİNG'i bitirenleri tarih affetmeyecek