İnsanlık tarihinin en buyuk gizemlerinden biri, evrende bizden başka bir yaşam formu olup olmadığıdır. Bu soru cağlar boyunca duşunurlerin ve bilim insanlarının aklını kurcalamıştır. Yeni bir araştırma bu soruya cevap bulmayı umuyor.
Astronomların bu amacla yapacağı calışmada, 28 dev radyo teleskobu kullanılacak. Boylece şimdiye kadar uzayda yaşam arayışı icin yapılmış en buyuk calışma gercekleştirilecek. Projenin başında ise New Mexico Gozlemevi ve Seti Enstitusu var.
[h=2]Super bilgisayarlarla uzaylı medeniyetleri aranacak[/h]
Yapılacak calışmada dunyanın en guclu radyo teleskopları arasında yer alan New Mexico Very Large Array (VLA) adlı teleskop kullanılacak. VLA ’nın topladığı bilgiye gercek zamanlı olarak erişebilmek, dunya dışı yaşamı arayan araştırmacılar icin oldukca onemli bir konu olarak gosterilyor.
Ozel sermaye tarafından desteklenen Seti Enstitusu ve VLA ’nın ortaklığı ile birlikte toplanan bilgiler diğer bilim insanlarına da acık olacak. Daha once Contact filminde gorduğumuz VLA ’nın topladığı bilgiler, calışmalara ozel olarak ayrılmış bir super bilgisayara aktarılacak. Bu bilgisayar, dunya dışı yaşama ait olabilecek sinyaller ve izler arayacak.
Berkeley Seti merkezinde yonetici pozisyonunda yer alan Andrew Siemion, “VLA butun gokyuzunu tarayacak ve biz de onunla gideceğiz. Bizim icin onun calışmalarına paralel bir Seti araştırması yapmayı mumkun kılacak.” ifadelerini kullandı.
[h=2]Evrende yalnız mıyız?[/h]
VLA ’nın sahibi olan Ulusal Radyo Astronomi Gozlemevi ’nin yoneticisi Tony Beasley, “Evrende teknolojik yeterlilikleri olan ırk olarak yalnız mıyız sorusu bilimin en zorlayıcı sorularından birisi ve teleskobumuz bu sorunun cevaplanmasında rol oynayabilir.” dedi.
Projenin ilk aşamasında yeni kablolar doşenecek. Bu calışmaları Apple yoneticilerinden olan Seti Enstitusu destekcisi John Giannandrea ve Carol Giannandrea karşılayacak. Ardından da VLA ’dan gelen verilerin aktarımı başlayacak.
VLA projesi, yakın zamanda yapılacak olan Seti calışmalarının ilk dalgasında yer alıyor. Bu calışma ile gokyuzunun buyuk bir kısmı taranacak. Kaynak bulunması durumunda şu anda prototip halindeki Pansoneti adlı gozlemevi de bu calışmalara yardımcı olacak. Uzayın buyuk kısmını eş zamanlı olarak takip edebilmesi ile Pansoneti dunya dışı yaşam calışmaları icin ideal olacak.
[h=2]Yaşamın barınabileceği gezegenler dikkat cekiyor[/h]
Seti araştırmacıları, gectiğimiz yıllarda gercekleştirilen calışmalarda evrendeki yıldızlarının 5 ’te 1 ’inin “yaşanabilir bolgede” en az bir gezegeni olduğunun ortaya cıktığını hatırlattı. Bu da haliyle dunya dışı yaşam arayışlarını oldukca populer hale getirdi.
Dunya dışı yaşam bulma umidiyle yapılan başka araştırmalar da var. NASA, yeni gezegenler bulduğunu ve bu gezegenlerde Dunya ya da Venus ile benzer atmosfer olabileceğini belirtiyor. Tappist-1 adlı yıldızın etrafında donen bu gezegenler James Webb teleskobu ile incelenecek.
Uzayda yaşam bulma calışmaları devam ediyor. Ote yandan uzayda yaşam bulursak ne yapacağımız bilinmezliğini surduruyor. Stephen Hawking, uzayda yaşam bulursak iletişime gecmememizi onermişti.
Araştırmacılar, Tum Zamanların En Buyuk Uzaylı Arayışını Başlatıyor
Bilim ve Teknoloji0 Mesaj
●23 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Araştırmacılar, Tum Zamanların En Buyuk Uzaylı Arayışını Başlatıyor