30 Kasım 2007 tarihinde, Isparta Suleyman Demirel Havalimanı ’na inişe gectiği sırada Turbetepe ’de duşen Atlasjet ’in İstanbul-Isparta seferini yapan yolcu ucağında, 7 ’si murettebat, 57 kişi yaşamını yitirmişti. Ucakta yaşamını yitiren yolcular arasında, Turkiye ’de toryum, Turk Hızlandırıcı Projesi, Bilim Kenti ve CERN sureciyle ilgili calışmaları olan Prof. Dr. Engin Arık, Prof. Dr. Şenel Fatma Boydağ, Doc. Dr. İskender Hikmet ile birlikte araştırma gorevlisi Ozgen Berkol Doğan, araştırma gorevlisi Mustafa Fidan ve yuksek lisans oğrencisi Engin Abat da yer alıyordu.
Prof. Dr. Engin Arık ve beraberindeki bilim insanlarının da olumu sebebiyle ucağın duşmesine ilişkin sabotaj iddiaları bircok kez gundeme gelmişti. Prof. Dr. Engin Arık ’ın en yakın calışma arkadaşlarından TOBB ETU Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Muhendisliği Bolumu oğretim uyesi Prof. Dr. Saleh Sultansoy, kazanın aslında sabotaj olduğuna ilişkin iddiaları tekrar gundeme getirdi. Kazanın nedeni kayıtlara 'pilotaj hatası' olarak gecmişti.
[h=2]İrtifa ile oynandı iddiası[/h]
Sultansoy, Prof. Dr. Engin Arık ve beraberindeki bilim insanlarının hayatını kaybettiği ucağın 'yuzde 99 oranla' duşurulduğunu iddia etti. Prof. Dr. Saleh Sultansoy, “Prof. Dr. Engin Arık bir bilim şehididir. Yuzde 99 olasılıkla ucak duşuruldu. Engin Hanım kendisini Turkiye ’nin kalkınmasına feda eden bir bilim insanımızdı. O ucak duşurulmeseydi, Turkiye bugun CERN ’de asil uye olurdu. Turkiye toryum yarışında dunyada liderler arasında olurdu. Turk Hızlandırıcı Kompleksi ve Turk Bilim Kenti kurulurdu. Bu tur projeler Japonya ’nın kalkınmasında kritik rol oynamıştı” dedi.
Sultansoy'a gore ucağın irtifasıyla oynandığına ilişkin veriler bulunuyor. Uydudan gelen bilgilerle gercek irtifa arasında 500 metre civarında fark olduğunu ileri suren Sultansoy, bunu kendisine bildiren uzmanların risk almamak icin televizyonlara cıkıp bu bilgiyi acıklamadığını soyledi.
2007 yılının Turk Hızlandırıcı Kompleksi, CERN ve toryum calışmaları acısından kritik bir yıl olduğunu belirten Prof. Dr. Saleh Sultansoy, o donem Turkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmadığını, mahkeme kararlarına rağmen Gazi Universitesi'ndeki sozleşmesinin uzatılmadığını soyledi. Sultansoy, “Turk Hızlandırıcı Kompleksinin on aşaması olan eğitim tesisinde teknolojinin yanlış secilmesi gibi bircok şey ust uste geldi ve bunlara bakınca yuzde 99 olasılıkla kaza değil diye duşunuyorum" diye konuştu.
Turk Hızlandırıcı Kompleksi Projesi hakkında da konuşan Sultansoy, 2007ve sonrasında cok hata yapıldığını, kucuk caplı eğitim amaclı hızlandırıcı icin yanlış teknoloji secildiğini ve buna yalnızca Engin Arık'la kendisinin itiraz ettiğini savundu. Sultansoy, proje harcırahlarının kesildiğini ve projenin uc yıldır bloke edildiğini soyledi. Sultansoy, proje ilerleyebilseydi Turkiye'nin toryum konusunda dunyada liderler arasında olacağını belirtti.
Bir Bilim İnsanı, 2007'de Isparta Ucağının Sabotaj Sonucunda Duştuğunu İddia Etti
Bilim ve Teknoloji0 Mesaj
●25 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Bir Bilim İnsanı, 2007'de Isparta Ucağının Sabotaj Sonucunda Duştuğunu İddia Etti