Soru detayı

Alıntı:
Alıntı:
Fotoğraf makinelerinde cekilen fotoğrafları bir poşete koysak, duvara asılmış resimler gibi meleklerin girmesine veya namazın kabul olmasına engel olur mu?

Cantanın icinde bulunan fotoğraf namaza zarar vermez.

Fotoğrafı ikiye ayırmak gerek. Canlıya Âit fotoğraflar, cansıza Âit fotoğraflar. Canlıya Âit fotoğraflar, ya yaşayacak şekilde boy resmi olur, yahut da yaşamayacak şekilde yarım resim olur.

Yaşamayacak şekilde yarım, yahut da bakınca secilemeyecek kadar kucuk olursa mahzur yoktur denebilir. Ancak boy resim ve fotoğraflarına (bir ihtiyac olmaksızın) cevaz verilmemiştir.

Cansıza Âit resimlere, yÂni manzaralara gelince, bunun cÂiz olduğu kesindir. Cicek, gol ve orman manzaraları gibi goruntuler cekilebilir, evlerin belli yerlerine asılıp ilÂhî kudret takdirle seyredilebilir.

Canlıya Âit boy resimlerini, (insan, hayvan ve diğer canlı varlıklar gibi odanın duvarına asıp, bakınca tumuyle gorunur halde bırakmak, bu odada namaz kılmayı mekruh hale getirmek demektir.

Bu itibarla, duvarlarında canlılara Âit boy resimleri bulunan odada kılınan namaz mekruh olur. Resimler kıble cihetinde ise mekruhluk şiddetlenir, yanda ise azalır, arkada ise daha da azalmış sayılır.

Boyle resimler ya indirilmeli, yahut da uzeri ortulerek namaza durulmalıdır. Boy resimlerini kapalı bir yerde tutmak, ancak gerektiğinde gorulecek halde muhafaza etmekte beis yoktur. KÂğıt paralarla nufus cuzdanlarındaki vesikalık resimler de cÂizdir.

Bunlar canlandığı farzedildiğinde yaşamayacak derecede kucuk ve yarım olan resimlerdir. Ayrıca bazı museccel şahısları tanımak icin cekilen zaruri boy resimleri icin de ruhsat vardır.

Bunlar ihtiyac resimleridir. Hırsızlar, diğer suclular ancak bunlarla kolayca adaletin pencesine teslim edilebilmektedir. Bugunku resimlerin muhtehcen olmayanları tapılmak icin cekilmediğinden, tapılmak icin yapılan resimler cumlesinden sayılmayabilirler.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
__________________