Gokyuzundeki ucaklara lazer tutmak bazıları icin bir eğlence gibi gorulse de bu durum felaketle sonuclanabilir. Lazerli tacizin son orneği İstanbul semalarında yaşandı. Kalitta Air'in Atlanta-İstanbul Ataturk Havalimanı ucuşunu yapan Boeing 747-481 tipi dev kargo ucağına Şişli'den cok guclu bir lazerle tacizde bulunuldu.
[h=3]17 BİN LİRALIK CEZA ENGEL OLMADI[/h] Hava araclarına lazer tutana ucuş emniyetini tehlikeye atmaktan 17 bin 361 TL idari para cezası verilmesi de ucaklara lazer tutanlara engel olamadı. İstanbul'da 10 Şubat akşamı Ataturk Havalimanı'na iniş icin alcalan yaklaşık 900 metre yukseklikte olan dev kargo ucağına lazer tacizinde bulunulduğu ortaya cıktı. Saat 19: 58 sıralarında meydana gelen lazer tacizi ise, Amerikan kargo havayolu şirketi Kalitta Air'in Atlanta-İstanbul Ataturk Havalimanı ucuşunu gercekleştiren Boeing 747-481 tipi dev kargo ucağına yapıldı.
[h=3]LAZER TACİZİ ANBEAN KAYDEDİLDİ[/h] Ucağa yapılan lazer tacizi ise anbean goruntulendi. Ucak saat 20: 04 de de Ataturk Havalimanı'na guvenli bir şekilde iniş yaparken, Şişli'deki evinden lazer tacizini goruntuleyen "spotter" olarak adlandırılan ucak fotoğrafları ceken Ege Şanda,"Ucak Şişli'nin uzerinden alcalırken videosunu cekmek istedim o sırada lazer tutulduğunu fark ettim. Ataturk Havalimanı'na alcalışı sırasında goruntuyu odamın camından cektim" dedi.
[h=3]2 YILDA 28 UCAĞALAZER TACİZİ YAPILDI[/h] Truk hava sahasında 2017-2018 yıllarında ucaklara 28 lazer tacizi yapıldığıyla ilgili rapor tutulduğu oğrenildi. 2017 yılında 22, 2018 yılında ise 6 ucağa lazer tacizinde bulunulmuştu.
[h=3]GECİCİ GORME PROBLEMİ OLABİLİR[/h] Uzmanlar, kokpite lazer tutulmasından kaynaklı gozde kalıcı hasarın meydana gelmesinin nadir bir durum olduğunu, ancak dikkat dağılması ve gecici gorme bozukluklarının meydana gelmesinin sık yaşanan bir durum olduğunu dikkat cekiyor. Gecici gorme problemleri arasında anlık gorme kaybı, bulanık gorme, gozlerin kamaşması, baş ağrısı ve gozlerdeki rahatsızlık gibi durumlar da bulunuyor.
[h=3]TURKİYE'DE PİLOT TEDBİR AMACLI UCMAMIŞTI[/h] Daha once Ağrı-İstanbul seferini yapan yolcu ucağına Florya'dan bir sandaldan lazer tutan iki kişi yakalanarak gozaltına alınmıştı.Daha once Amerikan Airlines'ın Miami-New York seferini yapan yolcu ucağı iniş icin alcalmaya başladığı sırada yerden pilotlara lazer tutulmuş, ABD'li pilotun gozunde hasar meydana gelmişti. Avustralya'da iki Turk genci, Qantas Havayolları'na ait ucağa lazer tuttukları icin gozaltına alınmıştı. 2009 yılında ise British Airways'in Londra-İstanbul ucunu yapan ucağın pilotu Ataturk Havalimanı'na iniş icin alcaldığı sırada kendisine lazer tutulduğunu rapor etmişti. Pilot, tedbir amaclı olarak bir sonraki ucuşunu yapmamıştı.İstanbul Beyoğlu'nda da daha once polis helikopterine lazer tutarak ucuş guvenliğini tehlikeye sokan bir kişi yakalanmıştı.
[h=3]ABD'DE BİR YILDA 5 BİN UCAĞA LAZER TACİZİ[/h] İngiliz Havayolu Pilotları Birliği ucaklara gunde ortalama 3 kez lazer tutulduğunu, ABD Federal Havacılık Kurumu (FAA) ise 2018 yılında ucaklara 5 binden fazla lazer tacizi olduğunu acıklamıştı. FAA, 2018'de 5 bin 663 lazer saldırısının ihbar edildiğini ve bu sayının 2017'de 6 bin 754, 2016'da ise 7 bin 398 olduğunu duyurmuştu.ABD'de ucaklara lazer tacizinde bulunanlara, hukuki ve cezai yaptırımlar uygulanıyor.Cezalar 30 bin dolara kadar cıkabiliyor.
Kaynak: DHA[h=4]Haber Videosu[/h]: İstanbul semalarında dev Jumbo ucağına lazerli taciz, 17 bin TL yapana cezası var