Sual: İmam-ı azam icin, (Ebu Hanife’nin hadis bilgisi zayıftır) deniyor. Bunların maksadı nedir?
CEVAP
Hadis ilmini bilmeyen, fıkıh ilmini nasıl bilir ki? Bunlar birbirine bağlı ilimlerdir. Fıkıh Âlimi, diğer ilimlerle beraber, hadis-i şerifleri de iyi bilen zattır. Mevlana Muhammed Abdulcelil hazretleri buyuruyor ki:
“İmam-ı a’zam Ebu Hanife hazretleri vera ve takva sahibiydi, hadis nakledebilmesi icin cok ağır şartlar koymuştu. Bundan dolayı az hadis rivayet etmesi, ancak onu ovmeye sebeptir. Yuz binlerce suali, Âyet-i kerimelerden ve hadis-i şeriflerden delil getirerek cevaplandırabilmek, bir benzeri, bir orneği olmadan, nevi şahsına munhasır, yeni bir mezhep ortaya koymak, İmam-ı a’zamın tefsir ve hadis ilimlerindeki ihtisasını acıkca gostermektedir.

İmam-ı Zehebi buyuruyor ki: İmam-ı a’zam hadis Âlimiydi. Dort bin Âlimden hadis oğrendi. Bunlardan uc yuzu TÂbiin’in hadis Âlimiydi.

ŞÃ‚fiî Âlimlerinden İmam-ı ŞÃ‚rÂnî buyuruyor ki: İmam-ı a’zamın musnedlerinden ucunu inceledim. Hepsi, TÂbiîn’in meşhur Âlimlerinden rivayet edilmiştir.

Yine ŞÃ‚fiî Âlimlerinden İbni Hacer-i Mekkî hazretleri buyuruyor ki:
Buyuk hadis Âlimi Ameş, İmam-ı a’zamdan bircok mesele sordu. İmam-ı a’zam, suallerinin her biri icin hadis-i şerifler okuyarak cevap verdi. Ameş, İmam-ı a’zamın hadis ilmindeki derin bilgisini gorunce, (Ey fıkıh Âlimleri! Sizler uzman tabip, biz hadis Âlimleri ise eczacı gibiyiz. Hadisleri ve bunları rivayet edenleri biz soyleriz. Bizim soylediklerimizin mÂnÂlarını siz anlarsınız) dedi. Yine Ubeydullah bin Amr, buyuk hadis Âlimi Ameş’in yanındaydı. Biri gelip, bir şey sordu. Ameş bunun cevabını duşunmeye başladı. O esnada, İmam-ı a’zam geldi. Ameş, bu suali İmam’a sorup cevabını istedi. İmam-ı a’zam, hemen cevap verdi. Ameş, bu cevaba hayran olup, (YÂ İmam! Bunu hangi hadisten cıkardın?) dedi. İmam-ı a’zam bir hadis-i şerif okudu. (Bunu senden işitmiştim) dedi.

Mezhepsizlerin Selef-i sÂlihîne olan duşmanlıkları ve muctehid imamlara ve hele bunların en onde olanı, İmam-ı a’zam hazretlerine olan hasetleri, kalblerini kor ve vicdanlarını yok etmiş olacak ki, bu İslam Âlimlerinin guzelliklerini, ustunluklerini inkÂr ediyorlar. Bu iftiraları, ancak din duşmanı olan mutaassıp kimseler soyleyebilir. Onların bu taassupları ise, İmam-ı a’zamın ustunluğune şahit olmaktadır, cunku noksan olanların kotulemeleri, Âlimlerin ustunluğunu gosterir.” (Seyf-ul-mukallidin)

Kaynak .
__________________