Yoğun madde fiziği alanında dunyanın en seckin bilim insanlarından Prof. Jeremy Levy ve docent araştırma gorevlisi Patrick Irvin liderliğindeki bir araştırma ekibi, tek boyutlu iletken sistemlerde yaptıkları olcumler neticesinde, elektronların ayrı ayrı değil, aynı anda iki veya daha fazla fotondan oluşan gruplar halinde hareket ettiğini ortaya koydu.
Araştırmaya dair acıklamalarda bulunan Pittsburgh Kuantum Enstitusu'nun direktoru Prof. Levy, “Normalde yarı iletkenler veya metallerdeki elektronlar hareket eder ve sacılır. En sonunda ise bir voltaj uygularsanız tek bir yonde suruklenir. Fakat balistik iletkenlerde elektronlar bir otoyoldaki arabalar gibi hareket ederler. Bunun avantajı ısı vermiyor olmalarıdır. Sıradan elektroniklerden oldukca farklı şekillerde kullanılabilir” dedi.
"Yaptığımız keşif, birbirini ceken elektronların yeni madde formları gibi davranan iki, uc, dort ve beşli elektron demetleri oluşturabileceklerini gosteriyor” şeklinde konuşan bilim insanı, bulguyu notronlar ve protonlar oluşturmak icin kuarkların birbirine bağlanma yontemiyle karşılaştırdıklarını soyledi.
Prof. Levy, yeni parcacıkların kuantum dolanıklığı ile ilgili ozelliklere sahip olduğunu ve bunun kuantumun hesaplanması ve yeniden dağıtılması icin kullanılabileceğini belirtti. Keşfin, kuantum fiziğinin bir sonraki aşaması icin heyecan verici bir gelişme olduğunu belirten bilim insanı, “Elde ettiğimiz veriler, kuantum doğasının ozelliklerini anlama acısından onemli” değerlendirmesini yaptı.
[h=2]Araştırma ile ilgili paylaşılan videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz[/h]
Elektronların Otoyoldaki Arabalar Gibi Hareket Ettiğini Gosteren Calışma
Bilim ve Teknoloji0 Mesaj
●19 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Elektronların Otoyoldaki Arabalar Gibi Hareket Ettiğini Gosteren Calışma